VVD



Nieuws

5 jan 2003 - Ondanks bezuinigingen extra geld voor veiligheid, infrastructuur, onderwijs

8,45 mrd bezuinigen; 1,2 mrd extra intensiveringen; 7,8 mrd wegwerken tekort. Dat zijn de belangrijkste elementen uit de aangepaste financiële paragraaf van het verkiezingsplan.

De VVD wil de komende kabinetsperiode extra geld vrijmaken voor Veiligheid (500 miljoen Euro), infrastructuur (300 miljoen Euro), Jeugdzorg (150 miljoen), onderwijs (100 miljoen Euro) en particulier natuurbeheer (50 miljoen Euro). Daarnaast wil de VVD de bezuinigingen op Defensie deels ongedaan maken (100 miljoen Euro).

Naast extra uitgaven wil de VVD ook een aantal fiscale stimulansen geven. De VVD wil de arbeidskorting verhogen (200 miljoen Euro), ouders tegemoet komen bij kinderopvang (200 miljoen Euro) en de ouderenaftrek verhogen (100 miljoen)

VVD-leider Gerrit Zalm: 'Dat je stevig moet bezuinigen, betekent voor de VVD niet dat we afzien van al onze plannen. De positieve effecten voor Nederland van deze extra uitgaven zijn veel groter dan de pijn van de bezuinigingen. Ook als je minder geld hebt, moet je blijven investeren.'

De bezuinigingen bedragen 8,45 mrd Euro. Belangrijkste post is een loonstijging die niet hoger is dan de inflatie (4,1 mrd). Daarnaast heeft de VVD ook geld gevonden door onder andere een versobering van het gevangenisregime, een doelmatiger opvang van asielzoekers, door een strakker volume- en sanctiebeleid in de sociale zekerheid, het bevriezen van de uitgaven ontwikkelingssamenwerking totdat we op de internationale norm van 0,7% BBP zitten. Alle maatregelen leveren samen een bedrag van 8,45 mrd aan extra ombuigingen op. Het saldo van de maatregelen aan de lastenkant bedraagt 0,55 mrd. Voor intensiveringen maakt de VVD 1,2 mrd vrij.

De VVD heeft dus 7.8 mrd gereserveerd om het tekort bij de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Het CPB heeft voor 2007 een tekort van 1,1% BBP berekend; het VVD-plan verbetert de overheidsfinanciën met 1,6% BBP en dat levert in 2007 weer een overschot op. De VVD wil alle inkomensmeevallers besteden aan aflossing van de staatsschuld.