Ingezonden persbericht

Persbericht

Luchtvaartmuseum verlaat Nationale Luchthaven om 'droom' te realiseren

Laatste kans: Aviodome op Schiphol sluit op 6 januari

De legendarische Dakota die ooit in veelvoud op de start- en taxibanen van Schiphol te vinden was, de Fokker C.5 tweedekker, die in mei 1940 klaar stond om de vliegtuigen van de Duitse aanvaller te lijf te gaan, het allereerste vliegtuig van Martinair en de pijlsnelle F-104G Starfighter, die ooit op Schiphol werd gebouwd. Het zijn zomaar enkele voorbeelden van prachtige historische 'kisten' die je vandaag de dag helaas niet meer op Schiphol aantreft. Behalve op één plaats... Meer dan 30 jaar lang was het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome het Walhalla voor vliegtuigliefhebbers die Schiphol bezochten. Nu komt hieraan een eind. Tot en met 5 januari 2003 bestaat nog de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het luchtvaartmuseum op Schiphol. Daarna zal het museum definitief de poorten sluiten om later in het jaar te herrijzen als het Nationaal Luchtvaart-ThemaPark Aviodrome in Lelystad.

Lach en traan
Jarenlang sierde de aluminium koepel de skyline van Schiphol en het is met een lach en een traan dat het luchtvaartmuseum zich voorbereidt op het vertrek van de nationale luchthaven, waarvan de Aviodome meer dan drie decennia deel uitmaakte. Het ontruimen van het huidige museum is echter onlosmakelijk verbonden met een feit dat reden is voor grote vreugde: de realisatie van het prachtige Nationaal Luchtvaart-ThemaPark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad dat in juli 2003 open gaat.

Laatste Take-Off
Iedereen die er nog nooit geweest is, of die zijn mooie herinneringen nog eens wil laten herleven in de markante koepel (ooit de grootste aluminium koepel ter wereld), krijgt nog één kans; de hele collectie blijft nog tot en met 5 januari tentoongesteld. De Aviodome heeft onverminderd veel te bieden. Een groot aantal vliegtuigen is te zien in reusachtige diorama's, nagebootste historische situaties waarin de machines staan tentoongesteld. Zo zien bezoekers onder andere de eerste Nederlandse vlucht van de Wright Flyer in 1909, het platform van Schiphol in de jaren '20 met de Fokker F.2 replica en de eerste Nederlandse helikopter in actie tijdens de watersnoodramp in 1953. Luchtvaartliefhebbers die de Aviodome op Schiphol, vol met historische vliegtuigen, nog willen zien, moeten snel zijn. Enkel tot de 'laatste take-off' begin januari staat al dit moois nog op bezoekers te wachten.

Meer informatie is te krijgen via 020-406 8000, e-mail: info@aviodome.nl, www.aviodome.nl. De Aviodome is tot en met 5 januari van dinsdag t/m vrijdag geopend van 10 tot 17 uur en in het weekend van 12 tot 17 uur. In de vakantieperiode van 21 december t/m 5 januari is het museum dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. Op 2e kerstdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Gesloten op 1e Kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag. De Aviodome bevindt zich aan de Westelijke Randweg 201, 1118 CT Schiphol-Centrum. Bezoekers kunnen goedkoop parkeren op de parkeerplaats P15 achter de Aviodome. Het museum ligt op 12 wandelminuten afstand van het NS-station Schiphol, waar ook andere Schiphol-attracties zoals Schiphol Plaza en het Panoramaterras gevestigd zijn.

_

Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, tel. voor de pers: 020-4067245 Peter F.A. van de Noort, Jodie Staphorst en Ralph Fischer, 26 november 2002.