FNV BONDGENOTEN

Lodewijk de Waal geeft aftrap FNV campagne rond ziekenfonds

Maandag 6 januari 2003 geeft Lodewijk de Waal in Leiden de officiële aftrap van een grootschalige FNV campagne rond het ziekenfonds, waarin de FNV haar leden de mogelijkheid biedt om hun ziekenfondsverzekering te vergelijken met die van andere aanbieders. Reden voor deze campagne is dat door de enorme premieverhoging van zowel de nominale premies als de premie voor de aanvullende verzekeringen, de koopkracht van de FNV-leden fors achteruit gaat.

De FNV helpt bij het vergelijken van het aanbod en bij een eventuele overstap naar een andere aanbieder. Maandag zal vakcentralevoorzitter Lodewijk de Waal in het FNV Ledenservicepunt in Leiden twee FNV-leden helpen bij het vergelijken van hun ziekenfondsverzekering: trampolinespringer Alan Villafuerte en beeldhouwster Anja ter Waarbeek.
Gedurende de campagne, die de hele maand januari loopt, kunnen leden bij zo'n 50 steunpunten in het hele land met de FNV hun bestaande ziekenfondsverzekering onder de loep nemen. Zij worden daarin bijgestaan door kaderleden die zijn gespecialiseerd op het gebied van sociale verzekeringen. Voor gezinnen kan zo'n overstap een besparing van honderden euro's per jaar opleveren.

Tien miljoen mensen van de Nederlandse bevolking is verzekerd bij het ziekenfonds. Ook de meeste FNV leden vallen onder de ziekenfondswet. Meer dan 90% heeft een aanvullende verzekering.

Uit onderzoek van FNV Financieel Advies blijkt dat de meeste mensen in het ziekenfonds niet optimaal verzekerd zijn en dat zij zich niet bewust zijn van de keuzemogelijkheden. Mensen zijn onderverzekerd of betalen te veel premie voor een te karig pakket. FNV Financieel Advies is een onafhankelijk financieel adviseur, opgezet door de vakbeweging.

Er zijn enorme verschillen in premie en dekking tussen de aanvullende verzekeringen van de 31 Nederlandse ziekenfondsen. Vooral in de gevallen waar een regionale zorgverzekeraar beperkte keuzemogelijkheden aanbiedt, zouden honderdduizenden verzekerden beter af zijn bij een andere aanbieder.
De vergelijkingsmodule van de site is zodanig ontwikkeld dat de meest voorkomende punten waarop consumenten hun ziektekostenverzekering bepalen, zijn meegenomen in de vergelijking.Op die manier is eenvoudig een verzekering op maat te maken, waarbij de
verzekeringsmaatschappijen met de beste prijs/kwaliteits-verhouding worden getoond.
De FNV wil als belangenbehartiger mensen bewust maken van de keuzemogelijkheden die er zijn zodat mensen goed verzekerd zijn en niet onnodig veel premie betalen.