Universiteit van Amsterdam


Persbericht Universiteit van Amsterdam

nr: 2

vrijdag 3 januari 2003
Tel: 020-525 2695
Fax: 020-525 4963
UvA start onderzoeksnetwerk marktwerking en -regulering

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is in december 2002 gestart met een nieuw, internationaal onderzoeksnetwerk op het gebied van marktwerking en regulering. De spil van het netwerk wordt gevestigd aan de Faculteit der Economische wetenschappen en Econometrie (FEE) van de UvA en staat onder leiding van prof. dr. Jules Theeuwes, hoogleraar Toegepast economisch onderzoek en dr. Jeroen Hinloopen, universitair hoofddocent Industriële organisatie bij de afdeling Algemene economie van de FEE. De initiatiefnemers voor de oprichting van het onderzoeksnetwerk zijn het ministerie van Economische Zaken, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA).

Het toenemende belang van marktwerking in alle lagen van de economie, mede door het in werking treden van de mededingingswet op 1 januari 1998, vormt de aanleiding voor het oprichten van een apart onderzoeksnetwerk voor marktwerkings- en reguleringsvraagstukken. Dit maakt het ook mogelijk om de kennis en de onderzoekscapaciteit op het gebied van de economische analyse van mededingings- en reguleringsvraagstukken in Nederland bijeen te brengen en verder uit te bouwen. Daarnaast is er behoefte aan een verruiming van het aanbod van goed opgeleide economische beleidsmedewerkers en onderzoekers. Het nieuwe onderzoeksnetwerk heeft dan ook als doel het onderzoek en onderwijs te stimuleren op het gebied van de industriële organisatie in Nederland. Ook moet het netwerk leiden tot een verhoging van de kwaliteit van het contractonderzoek voor de initiatiefnemers. Met een begroting van 1,5 miljoen euro is het de taak aan Theeuwes en Hinloopen om in de komende drie jaar dit internationale netwerk op te zetten.

Eén van de speerpunten van de UvA is het vakgebied industriële organisatie. De vestiging van het onderzoeksnetwerk aan de UvA sluit dan ook goed aan bij een aantal bestaande onderzoekscentra, zoals het Center for Research in Experimental Economics and Political Decision Making, de Stichting voor Economisch Onderzoek en het recentelijk opgerichte onderzoeksinstituut voor Law and Economics. Bij gebleken succes zal de vestiging van het netwerk aan de UvA met nog eens drie jaar verlengd worden.



Universiteit van Amsterdam