Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Amsterdam, 3 januari 2002,

Pvda bereidt initiatief wetsvoorstel voor om borssele te sluiten

Kernenergie: Rode ingenieurs in Zeeland in discussie over Borssele

Het kabinet Balkenende besloot dat Borssele ook na 2003 open mag blijven. De rode Ingenieurs - PvdA Tweede Kamerkandidaten Diederik Samsom, Staf Depla en Jeroen Dijsselbloem, respectievelijk op plaats 9, 27 en 33 op de PvdA-kandidatenlijst, - gaan maandag 6 januari naar Zeeland om hun ideeën voor het sluiten van Borssele en het investeren in duurzame werkgelegenheid te bediscussiëren met vertegenwoordigers van de kerncentrale en de regionale overheid, de provincie en de haven.

Onder het motto: '87 dagen is genoeg, Nederland verdient beter' gaan de Rode Ingenieurs de komende tijd in heel Nederland op onderzoek naar echte problemen en werkende oplossingen. Dat doen ze niet van achter hun bureau. Voor een scherp beeld van de problemen en voor de invulling van de PvdA-alternatieven gaan ze naar 'de werkvloer'; in dit geval de kerncentrale zelf.

Om 13.00 uur zullen ze bij de kerncentrale in discussie gaan met de directie en werknemers. Om 15.00 uur zijn ze op het Provinciehuis in Middelburg.

De PvdA is van plan om meteen na de verkiezingen een initiatiefwet tot sluiting van de kerncentrale Borssele in te dienen. Sluiting van Borssele in 2003 werd al in 1994 door de Tweede Kamer besloten, maar is door klungelig opereren van het Ministerie van Economische Zaken nooit goed geregeld. Het Kabinet Balkenende liet vervolgens weten dat Borssele na 2004 open mocht blijven; zonder verdere discussie. De PvdA wil die discussie wél voeren. Diederik Samsom: "Wat ons betreft gaat Borssele echt dicht. Als het nodig is om de hele discussie uit 1994 nog eens over te doen, dan doen we dat. We laten dit niet zonder slag of stoot door onze handen glippen".

Iedere dag dat Borselle langer openblijft wordt de Nederlandse nucleaire erfenis groter. Er is nog steeds geen oplossing voor het kernafval en dan is doorgaan onverantwoord. Borssele is inmiddels allang geen "moderne"centrale meer, maar behoort tot de oudste kerncentrales ter wereld. Het wordt hoog tijd dat we afscheid nemen van deze verouderde technologie en gaan investeren in nieuwe duurzame energie.

Tegelijkertijd met de initiatiefwet lanceert de PvdA dus een offensief voor offshore windenergie. Met een jaarlijkse extra investering van 100 miljoen Euro wil ze deze veelbelovende vorm van duurzame energie een flinke impuls geven. Offshore windenergie kan al in 2010 meer dan 10% van onze elektriciteitsbehoefte voorzien, terwijl Borssele ongeveer 4% van onze elektriciteit opwekt. Jeroen Dijsselbloem: "Grote bedrijven staan klaar om miljarden te investeren in windparken op zee, maar het wachten is op een regering die laat zien duurzame energie serieus te nemen. Het kabinet spant zich in om onze wapenindustrie miljardenorders te bezorgen in de JSF-deal, maar tegelijkertijd laten we schone wind-technologie aand de Denen en de Duitsers. Dat is een gemiste kans."

Offshore wind is niet alleen essentieel voor een duurzame energiehuishouding, het is ook een enorme banenmotor. Pikant hierbij is dat het Sloegebied bij Vlissingen een uitstekende locatie zou kunnen zijn, waarmee het verlies aan werkgelegenheid door sluiting van Borssele meer dan gecompenseerd wordt. Een offshore wind-industrie zal Zeeland meer dan 1000 banen opleveren. Staf Depla: "Hier ligt een uitdaging voor de regio en voor EPZ, eigenaar van Borssele. Passief afwachten tot Borssele sluit, en dat gebeurt vroeg of laat toch, of nú ruimte maken voor duurzame werkgelegenheid."