D66

Campagnestart: alternatief voor rechts én links

Democraten 66

Thom de Graaf

06-01-2003 - D66-lijsttrekker Thom de Graaf heeft zondagmiddag in zijn woonplaats Leiden de aftrap gegeven voor de verkiezingscampagne van zijn partij. Hij hekelde daarbij wat hij noemt 'het bloedeloze conservatisme' van het huidige kabinet: 'CDA en VVD vormen nu een weinig vruchtbare combinatie van polderpolitiek en boekhoudersliberalisme. Het afgelopen jaar was één grote stilstand. De wederopbouw van Balkenende bleek een afgraving'.

De linkse oppositie is volgens D66 geen alternatief. PvdA, GroenLinks en SP hebben volgens De Graaf economisch zwakke plannen die leiden tot lastenverzwaring en teveel bureaucratie. Hij noemt de linkse plannen om de hypotheekrente te beperken onzalig en roept de andere partijen op om zich met D66 sterk te maken voor het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt.

De Graaf: 'De inzet van D66 is om kiezers een alternatief te bieden voor rechts en links. Zorgvuldige en zinnige politiek waarin vrijheid, verantwoordelijkheid en respect voor elkaar centraal staan'. Speerpunt van de Democraten is een ambitieus beleid om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Met forse investeringen wil D66 het lerarentekort tegengaan, het lesgeld afschaffen, kennisintensieve bedrijen stimuleren en de bezuinigingen op hoger onderwijs en onderzoek terugdraaien. De Graaf: 'Onderwijs is de motor van onze economie. Wie geen geld uittrekt om het lerarentekort aan te pakken, bezuinigt bovendien op normen en waarden' .

D66 wil meer invloed van mensen op hun eigen leven: iedereen krijgt meer te zeggen, van de veiligheid in de buurt tot en met het beheer van de pensioenfondsen en van zeggenschap op scholen tot en met de verkiezing van de burgemeester. Verder krijgen milieu en natuur grote aandacht in de campagne van de Democraten.