Gemeente Hoogeveen

Nieuws
---

3 januari 2003

Gemeente Hoogeveen gaat over op 100% groene stroom

Vanaf 1 januari gebruikt de gemeente Hoogeveen alleen nog maar groene stroom. In voorgaande jaren was slechts een gedeelte van de gemeentelijke stroom duurzaam geproduceerd. In december besloot het college over te gaan op 100% groene stroom van leverancier Rendo. Het overgaan op groene stroom kost de gemeente geen extra geld.

Groene stroom komt uit duurzame
energiebronnen. De belastingdienst controleert of leveranciers voldoende groene stroom inkopen om door te leveren aan hun afnemers. De rijksoverheid bepaalt of de stroom ook echt het predikaat 'groen' verdient.

De gemeente Hoogeveen verbruikt jaarlijks circa 4.630.000 kWh elektriciteit voor de gemeentelijke gebouwen, rioolpompen, parkeermeters en straatverlichting. De kosten hiervan zijn voor groene stroom niet hoger dan voor gewone 'grijze' stroom. Dat komt omdat over groene stroom minder belasting betaald hoeft te worden.

In 2000 kocht Hoogeveen voor het eerst groene stroom in. Toen ging het nog om 30% van de gemeentelijke elektriciteitsrekening. In 2001 en 2002 liep dit op tot 50%. Vanwege de kosten, wettelijke regelingen en de beschikbaarheid van groene stroom was het niet eerder mogelijk om op 100% groene stroom over te stappen.

Steeds meer klanten van Rendo stappen over op duurzame energie. Inmiddels gebruikt 50% van de Rendo-klanten Rendo-Groen. Vanaf 1 januari voldoet nu ook alle gemeentelijke stroom in Hoogeveen aan het predikaat 'duurzaam geproduceerd'.

© Copyright Gemeente Hoogeveen