Gemeente Apeldoorn

Straatverlichting en verkeerslichten in Apeldoorn branden op groene stroom

De openbare verlichting en alle verkeerslichten in de gemeente Apeldoorn branden sinds 1 januari 2003 voor honderd procent op natuurstroom. De groene energievoorziening maakt deel uit van een bredere aanpak waarbij de gemeente haar stroomverbruik betrekt uit wind- en zonne-energie.

Ook het Stadhuis, het Raadhuis waarin het Historisch Museum onderdak heeft, de Stadsbibliotheek, de gebouwen van Accres dat gemeentelijke accommodaties voor sport, cultuur en welzijn beheert en pompen en gemalen draaien sinds begin van dit jaar op groene stroom.

Jaarlijks verbruiken de genoemde gemeentelijke gebouwen en voorzieningen dertien miljoen kilowatt/uur. De openbare verlichting vergt 5,6 miljoen, de verkeerslichten 435.000 kilowatt/uur. Stadhuis en Raadhuis nemen 2,6 miljoen kilowatt/uur voor hun rekening, de Stadsbibliotheek en de Accres-gebouwen zijn samen goed voor een jaarverbruik van drie miljoen kilowatt/uur.

Tot 31 december van het vorig jaar was het aandeel natuurstroom in het gemeentelijk energieverbruik nog dertien procent. De NUON is de leverancier van de groene stroom. Bij de aanbesteding kwam de energiemaatschappij als de laagste van zeven gegadigden uit de bus.

Burgemeester mr. G.J. de Graaf heeft dit nieuws vanmiddag bekend gemaakt in zijn nieuwjaarstoespraak tijdens de Stadsreceptie in het Stadhuis. Apeldoorn streeft ernaar om in 2010 een energie-neutrale stad te zijn en dan alle energiebehoefte uit duurzaam opgewekte stroom te betrekken.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1