Syntens

Geachte redactie,

graag uw aandacht voor bijgaand persbericht.

Innoveren kun je leren: onderneem 't met elkaar

Hoe je je steeds aanpast aan de veranderingen in de markt is een vraag waar veel ondernemers mee worstelen. Een mogelijkheid tot antwoorden vind je door lering te trekken uit praktijkervaringen van anderen. Alle ondernemers tezamen beschikken namelijk over een schat aan ervaring. Syntens biedt ondernemers in Drenthe (zuidwest Drenthe, Meppel) en Overijssel (Steenwijk, Staphorst) vanaf eind deze maand om kleine clusters van bedrijven te vormen. Deelnemers aan deze clusters kunnen op basis van een keur aan onderwerpen met elkaar ideeën en praktijkervaringen uitwisselen. Deelnemers zijn positief over dit initiatief, zo blijkt uit de evaluatie van eerdere 'onderneem 't met elkaar' clusters. "Je doet toch nieuwe inzichten op", meldde een ondernemer.

Eigen inbreng verplicht
Innovatieadviseur John Boersma heeft diverse groepen ondernemers de afgelopen jaren begeleid in de 'ondernemen met elkaar' clusters. "Diverse deskundigen hebben daarbij hun expertise ter beschikking gesteld. Vele onderwerpen zijn de revue gepasseerd, van marketing, ARBO, innovatie, strategie tot product- of procesontwikkeling. Maar eigen inbreng is ook verplicht", vertelt hij. "We bieden 2 thema's kant en klaar aan, ICT en strategie. De overige invulling van de onderwerpen is aan de ondernemers zelf overgelaten."

Samen verder ondernemen
"Het is vaak de herkenning dat iedereen met dezelfde vragen zit. Dankzij een geheimhoudingsverklaring en een zorgvuldige selectie van deelnemers - er zitten geen concurrenten bij elkaar aan tafel - is er sprake van een open en vertrouwelijke sfeer. Ook blijkt dat de behandelde onderwerpen vaak een aanzet zijn om iets - al dan niet gezamenlijk - op te pakken. Een aantal ondernemers is bijvoorbeeld een kwaliteitsverbeteringtraject gestart. Anderen hebben werk aan elkaar uitbesteed. Ook gaat een groep zelfstandig verder met het organiseren van bedrijfsbezoeken en bijeenkomsten" Eind januari gaan er weer een aantal clusters van start. Voor aanmelding en/of meer informatie kan men terecht bij John Boersma, 0522 260004.

---