Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Ministerie Buitenlandse Zaken sluit raamovereenkomst met IPA

Uitbesteding inkoopwerkzaamheden inzake Bilaterale Ontwikkelingssamenwerking voor de komende jaren geregeld

Den Haag, december 2002.........Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Directoraat Generaal Internationale Samenwerking (DGIS), heeft een raamovereenkomst gesloten met International Procurement Agency BV (IPA) voor de inkoop van goederen en het geven van adviezen op het gebied van inkoopactiviteiten. In deze raamovereenkomst zijn de voorwaarden vastgelegd voor alle individuele inkoop- en inkoopadviesopdrachten, die aan IPA als inkooporganisatie worden verstrekt.

Het doel van de overeenkomst is het door DGIS uitbesteden van een aantal uitvoerende en specialistische inkoop- en inkoopadvieswerkzaamheden aan IPA als professionele en onafhankelijke inkooporganisatie. De overeenkomst heeft een wereldwijde geldigheid en betreft zowel de Nederlandse Diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland, de Directie Mensenrechten en Vredesopbouw (DMV), de Directie Veiligheidsbeleid (DVB) en die landen zelf, welke financieel ondersteund worden door Nederland. Ook andere Directies kunnen een beroep doen op deze raamovereenkomst. De werkzaamheden lopen uiteen van het opstellen van een pakket van eisen voor een Europese aanbesteding tot het adviseren van procedures ten behoeve van gecompliceerde inkoopprocessen.

Complexe projecten
De door IPA uit te voeren inkoop- en inkoopadvieswerkzaamheden richten zich met name op Afrika, Azië, Latijns Amerika en in mindere mate Oost Europa. Het betreffen vaak complexe projecten waarbij veel kennis vereist is van de actuele marktomstandigheden en ervaring in de regio. De opdrachten hebben tot doel beschikbare fondsen zo economisch en efficiënt mogelijk aan te wenden conform doorzichtige en non-discriminatoire procedures, waarbij een ruime concurrentiestelling wordt nagestreefd.

Aan de keuze voor IPA is een Europese aanbesteding vooraf gegaan. De overeenkomst betekent voor IPA een continuering van de samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en een verlenging van de raamwerkovereenkomst, die ook in de afgelopen periode reeds met succes door IPA werd uitgevoerd. Tevens heeft IPA -als enige niet Britse onderneming- reeds jaren een soortgelijke raamovereenkomst met het Department For International Development (DFID), zijnde het Engelse Ministerie van Ontwikkelings-samenwerking.

International Procurement Agency BV is sinds 1981 actief als internationaal opererende inkoop- en inkoopadviesorganisatie. IPA is een Nederlandse organisatie en heeft een dochteronderneming in de Verenigde Staten. IPA voert opdrachten uit voor internationaal opererende donororganisaties als the Wereld Bank, de Europese Unie, Verenigde Naties en diverse Afrikaanse- en Europese overheden.

/ / / /


Ingezonden persbericht