Politie Amsterdam-Amstelland

Onwel door koolmonoxide
6-1-03. Zondagmiddag liepen in totaal acht mensen een koolmonoxidevergiftiging op in twee verschillende woningen. Alle slachtoffers zijn naar een ziekenhuis overgebracht.

Van Stolwijkstraat
Een man van 26, een vrouw van 22 en een kindje van ongeveer 3 jaar raakten onwel door koolmonoxide. Zij moesten in het ziekenhuis in een speciale zuurstofcabine c.q. ontgiftigingstank geplaatst en opgenomen worden. De koolmonoxidevergiftiging werd vermoedelijk veroorzaakt door een gevelkachel. Deze is afgesloten en de woning werd goed geventileerd.

Jan Voermanstraat
Een vrouw werd onwel en raakte gewond aan haar hoofd toen zij viel. De brandweer stelde na metingen vast dat er een hoog koolmonoxidegehalte in de woning was. Vier volwassenen en een baby van 5 maanden werden voor controle en behandeling naar een ziekenhuis overgebracht. De gasgeiser werd afgekoppeld en de gaskachel uitgezet. De ramen en kieren waren met plakband afgeplakt. Hierdoor vond er geen ventilatie plaats.
Arrestatieteam ingezet
6-1-03. Zaterdagochtend rond negen uur hebben twee mannen een winkel aan de Linnaeuskade overvallen. Een personeelslid werd geslagen en met een vuurwapen bedreigd. Het slachtoffer wist tijdens de overval de politie te waarschuwen. Hierop werd het arrestatieteam ingezet. De daders gingen er net voor de komst van de politie met een onbekende buit vandoor.


---

Jonge vrouwen aangehouden
6-1-03. Zondagochtend zijn drie jonge vrouwen van 20 en een meisje van 16 in hun woningen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en diefstal. Vrijdagavond rond half acht werd een meisje van 18 op het Waterlooplein door het viertal mishandeld en bestolen. Onenigheid op een chatbox op het internet was mogelijk het motief voor de mishandeling. Het slachtoffer moest zich in een ziekenhuis laten behandelen.

Handgranaat in moskee
6-1-03. Zaterdagochtend rond één uur hebben onbekenden een handgranaat laten afgaan in een wasruimte van een moskee. Het gebedshuis aan de Baden Powellweg liep hierbij enige schade op. De technische recherche trof sporen van een ontplofte handgranaat aan. Er was tijdens de ontploffing gelukkig niemand in het pand aanwezig. Een getuige heeft na de klap twee jongens op bromfietsen zien wegrijden.

In eerste instantie kwam zaterdagochtend een melding bij de politie binnen dat er een raam was vernield en dat er een klap was gehoord. In de moskee werd een voorwerp aangetroffen waarmee het raam leek ingegooid. Later die middag kwam een medewerker van de moskee aangifte doen op het bureau. Hij vertelde dat er toch aanzienlijke schade was, waarop een politieman argwaan kreeg. Bij nader onderzoek bleken er een aantal gaatjes in de muur te zitten. De technische recherche trof hier vervolgens onderdeeltjes van een handgranaat aan.

Getuigen van dit incident kunnen zich melden bij politiebureau Meer en Vaart via 0900-8844.

U kunt ook anoniem reageren via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.
---
Autokraker betrapt
6-1-03. Zondagavond omstreeks elf uur is een 27-jarige man op de Brouwersgracht aangehouden omdat hij in een auto had ingebroken. De man was door de eigenaar van de personenauto op heterdaad betrapt. De eigenaar wist de man vast te houden en even later aan de politie over te dragen. In een tas, die de inbreker in het water wist te gooien, werden later inbrekersgereedschap en de gestolen autoradio aangetroffen.
Fietser rijdt tegen pitwagen aan
6-1-03. Zondagmorgen rond half vier raakte op de Marnixstraat een fietser gewond bij een aanrijding met een politieauto. De fietser is met onbekend letsel in een ziekenhuis opgenomen. Om alcoholgebruik vast te stellen is bij het slachtoffer een bloedproef afgenomen. De ongevallendienst heeft een onderzoek ingesteld. Oplichterstruc mislukt
6-1-03. Gisteravond rond negen uur vond een poging tot oplichting plaats in De Baarsjes. Een oplichter deed zich voor als medewerker van een bankinstelling. De man vertelde dat hij in verband met een storing de bankpas van de 65-jarige bewoner moest hebben. Het slachtoffer vertrouwde het verhaal niet en sloot direct de deur. De nepmedewerker liep weg in de richting van de Admiralengracht.

Dader

een lichtgetinte man

leeftijd rond de 28 - 34 jaar

keurig verzorgd uiterlijk

gekleed in een driekwart donkere jas

donkere broek

sprak beschaafd Nederlands.
Doden bij overval hotel
2-1-2003. In een hotel aan de Leidsekade zijn maandagmorgen rond zes uur twee slachtoffers aangetroffen in de lounge van een hotel. Een slachtoffer overleed ter plaatse, een tweede slachtoffer is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis. Hij bezweek dinsdag aan zijn verwondingen.

De nachtreceptionist van het hotel werd maandagochtend vroeg overlopen door een gemaskerde man die hem bedreigde met een mes en hem knevelde. Nadat de receptionist zichzelf na enige tijd kon bevrijden, trof hij in de lounge twee zwaargewonde mannen aan. Politiemensen reanimeerden een van de slachtoffers, maar konden niet voorkomen dat hij ter plaatse overleed. Het tweede slachtoffer is in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij de volgende dag overleed. Het letsel is waarschijnlijk toegebracht door een mes.

De slachtoffers zijn twee Amsterdammers van respectievelijk 33 en 38 jaar. Beiden hebben de Nederlandse nationaliteit. Uit niets is gebleken dat ze in het hotel hebben overnacht.

Waarschijnlijk gaat het om een overval, gepleegd door minstens twee nog onbekende daders. Uit de hotelkassa is een onbekend geldbedrag gestolen. De recherche is met een zeer uitgebreid onderzoek bezig en is naarstig op zoek naar getuigen van het misdrijf. Met name naar mensen die de bewuste nacht in de buurt van het hotel op de Leidsekade wat bijzonders hebben gezien. Het rechercheteam is telefonisch bereikbaar op nummer (020) 559 23 00.

---

Ronald Hildenberg vermist
24-12-2002. Sinds 13 december wordt de 40-jarige Ronald Hildenberg vermist. De man behoort medicijnen te gebruiken, anders raakt hij mogelijk verward en agressief.

Hildenberg is op vrijdagavond 13 december 2002 omstreeks elf uur vanaf zijn verblijfadres aan de Vrolikstraat, in de richting gelopen van een woning aan de Pieter Nieuwlandstraat. Hildenberg is daar echter nooit aangekomen. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van hem.

Voor een uitgebreid signalement en een foto, klik hier.
---



---

Winteroffensief woninginbraken
3-12-2002. De regiopolitie Amsterdam-Amstelland start binnenkort met een winteroffensief tegen woninginbraken. Van december tot en met maart zullen in de gehele regio diverse acties plaatsvinden om het aantal inbraken terug te dringen. Het is bekend dat er in deze donkere maanden doorgaans meer wordt ingebroken dan in andere perioden. De politie wil op deze manier de trend breken. Lees meer.