AutoRai

6-1-2003

Opel Frontera Barbour: bijzonder nieuw topmodel

De Opel Frontera Barbour vormt de afronding naar boven in het modelprogramma van Opels luxueuze terreinwagen. De Barbour is het resultaat van een samenwerking tussen Barbour & Son Ltd, de toonaangevende fabrikant van lifestyle kleding, en Opel. De Frontera Barbour sluit hierdoor nog beter aan bij mensen met een voorliefde voor lifestyle. De auto heeft reeds zijn wereldpremière beleefd op de autosalon van Parijs en is inmiddels te bestellen. Prijzen beginnen bij 37.795,- voor de 2.2-16V met 100 kW/136 pk sterke benzinekrachtbron.

Het resultaat van de samenwerking tussen Barbour en Opel wordt al snel duidelijk na een blik op het interieur. Oog voor detail en een smaakvolle afwerking geven het Frontera interieur nog meer cachet. De karakteristieke Barbour knopen bijvoorbeeld, verfraaien de achterzijde van de voorstoelen. Dezelfde voorstoelen zijn uitgevoerd met lederen bekleding in de kleur cashmere beige en zijn voorzien van het logo van de hoog aangeschreven Britse onderneming. Het tapijt, de vloermatten en de veiligheidsgordels zijn ook in lichtbeige uitgevoerd. De middenconsole heeft een champagne kleurige afwerking. In combinatie met de uitmuntende rijeigenschappen en het ruime interieur is de Frontera een zakenauto bij uitstek.

Naast het interieur, is ook het exterieur van de Frontera Barbour aangepast. De Barbour heeft geen reservewiel aan de achterzijde. Hierdoor is de Barbour zeer herkenbaar ten opzichte van andere Frontera modellen. In plaats van het reservewiel aan de achterzijde is de Barbour uitgerust met een bandenreparatiekit. Deze kit is uitgerust met een compressor en dichtingsmiddel waardoor een eventuele reparatie eenvoudig verricht kan worden. Bovendien is deze compressor toe te passen bij diverse vrijetijdsactiviteiten. Bijvoorbeeld voor het oppompen van fietsbanden en rubberboten.

De herkenbaarheid van de Barbour wordt nog eens verder verhoogd door de in de kleur van de carrosserie uitgevoerde bumpers en de stootstrips aan de zijkant. Daarnaast vallen de fraaie 16 inch aluminium wielen op, uitgevoerd in de kleur Rembrandt zilver. Als laatste is ook de strip op de grille in de carrosseriekleur gespoten en beschikt de Barbour over heldere koplampglazen. De Frontera Barbour is leverbaar in vier fraaie carrosseriekleuren: Midnight Black, Nocturno Blue, Rubens Red en Ural Mountain. Deze kleuren sluiten prachtig aan bij het smaakvolle interieur, in cashmere beige uitgevoerd.

Het zijn juist de details die de Frontera Barbour zijn unieke en luxueuze aanzien geven. Net als de kledinglijn van Barbour zijn het deze details die subtiel onderscheid bieden. De Barbour is inmiddels leverbaar in Frankrijk, Italië, België, Portugal en Nederland. De Duitse markt volgt begin 2003.

ECOTEC motoren combineren kracht en efficiëntie De Frontera Barbour is uitgevoerd als ruime, vijfdeurs Wagon, met drie verschillende ECOTEC motoren: twee benzinemotoren en een economische en soepele diesel. Een 2.2-16V benzinekrachtbron met 100 kW/136 pk zorgt voor soepele prestaties. Deze krachtbron levert 202 Nm bij 2500 toeren per minuut. Deze Barbour met deze motorisering staat in de prijslijst voor 37.795,-. Het topmodel is de zeer krachtige 3.2 V6 met maar liefst 151 kW /205 pk. Het koppel van deze fraaie zescilinder is 290 Nm bij 3000 toeren per minuut. De Frontera Wagon Barbour 3.2 V6 kost 42.995,- voor de handgeschakelde versie en 44.695,- voor de automaat. Op dieselgebied vinden we de 2.2 DTi-16V met 88 kW/120 pk. Hiermee combineert de Frontera souplesse met economische efficiëntie. Het koppel van de krachtbron ligt op 280 Nm en is beschikbaar tussen het brede gebied van 1500-2750 toeren per minuut. De prijs van de Frontera Wagon Barbour 2.2DTi-16V is vastgesteld op 41.795,-.

Uitgebreide standaarduitrusting laat niets te wensen over De Frontera Barbour heeft niet alleen een luxueuze uitstraling, ook door middel van de standaarduitrusting wordt de luxueuze indruk kracht bijgezet. Zo is de Barbour uitgerust met centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, airconditioning, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels in carrosseriekleur, in hoogte verstelbaar lederen stuurwiel, lederen bekleding, lichtmetalen wielen, mistlampen vóór, elektrisch bedienbare ramen, antislip differentieel op de achteras, ABS, dakreling, in hoogte verstelbare bestuurderstoel, portierhandgrepen in de kleur van de carrosserie, infodisplay en drie lederen hoofdsteunen. De in delen neerklapbare achterbank zorgt ervoor dat de Frontera gemakkelijk kan worden omgetoverd tot een tweezitter met een groot laadruim. De Barbour in V6 uitvoering is bovendien uitgerust met verwarmbare voorstoelen, multi-info display, cruise-control en koplamp reinigingsinstallatie.

Frontera Barbour: inzetbaar voor elk doel
Alhoewel de Barbour zich uitstekend laat berijden als luxueuze zakenauto, schuwt de auto het terrein niet. De vierwielaandrijving van de Frontera kan tijdens het rijden tot een snelheid van 100 km/h worden ingeschakeld. Daarnaast is de auto uitgerust met terreinversnellingen. De hoge wielstand geeft niet alleen een hoge zitpositie en een uitstekend overzicht op de weg, het zorgt er ook voor dat de Frontera zich door ondiep water tot een diepte van 500 mm kan begeven. De hoge wielstand zorgt voor een grotere bodemvrijheid, waardoor de auto meer bewegingsvrijheid heeft in het terrein. De combinatie van een echt off-road onderstel en krachtige motorprestaties, zorgt voor een indrukwekkend stijgingsvermogen, waardoor de Frontera moeiteloos hellingen tot 80% bedwingt.

Het lage zwaartepunt en de optimale gewichtsverdeling geven een grote veiligheidsmarge. Eén van de voordelen van een terreinauto is het hoge trekvermogen. De Frontera doet deze eigenschap meer dan eer aan met een maximaal trekvermogen van maar liefst 2.800 kg voor de 2.2 DTi en de 3.2 V6. De 2.2-ECOTEC krachtbron is altijd nog goed voor 2.600 kg. De Frontera laat zich met zijn indrukwekkende terreineigenschappen en voortreffelijke rijeigenschappen op de openbare weg, voor elk doel inzetten. Bovendien zorgt het flexibele interieur er voor dat ook hier de Frontera breed inzetbaar is. De bagageruimte meet 389 liter, waarbij er een zee aan ruimte is voor vijf personen. Met de standaard aanwezige neerklapbare achterbank kan de bagageruimte worden uitgebreid tot een laadruimte van maar liefs 1.790 liter. Door deze veelzijdigheid is de Frontera geschikt voor alle gebruiksmomenten: zowel in het weekend als voor zakelijke ritten.

Breed modelprogramma Frontera voldoet aan alle wensen Het modelprogramma van de Frontera heeft met de komst van de Barbour nog meer aan breedte gewonnen. Naast de Barbour is de Frontera leverbaar als Olympus uitvoering. Ook bij deze uitvoering is het interieur en het exterieur aangepast om zodoende aan te sluiten bij de vraag naar autos met een eigen karakter. De Olympus is leverbaar in twee kleuren: Midnight Black en Star Silver. In het interieur zijn verschillende lichtgrijze accenten te vinden zoals de gordels, vloermatten, instrumentenpaneel en middenconsole. Daarnaast is de stoelbekleding bijzonder met een combinatie van Chequers stoffen voor de zitdelen en leer. Aan de buitenzijde van de auto zijn de bumpers volledig meegespoten in de carrosseriekleur, evenals de zij-beschermingsstrips. De Olympus is leverbaar vanaf 37.695,- voor de 2.2 ECOTEC. Net als bij de Barbour is de Olympus alleen leverbaar als 5-deurs Wagon. Naast de Barbour en de Olympus is er een instapversie, als de auto dat predikaat niet waard, die simpelweg als Wagon door het leven gaat. De Wagon met 2.2 ECOTEC krachtbron is leverbaar vanaf 36.295,-

De tweede carrosserievariant van de Frontera is de 3-deurs Sport. Deze versie heeft een wielbasis van 246,2 cm: exact 24 cm korter dan de Wagon. Ondanks de kortere wielbasis biedt de Frontera Sport 3-deurs nog steeds meer dan genoeg ruimte voor de inzittenden. Bovendien krijgt de Frontera een sportieve uitstraling mee door de compacte, krachtige lijnen. De Sport 3-deurs is leverbaar vanaf 33.795,-

De Barbour rond het modelprogramma van de Frontera naar boven af. Door het subtiele en luxueuze uiterlijk enerzijds en de veelzijdigheid en uitstekende rijeigenschappen anderzijds, vormt de Frontera Barbour een uniek aanbod in het segment van luxe terreinwagens. Een aanbod dat zowel de naam van Opel als de naam van Barbour eer aan doet.