Gemeente Alphen aan den Rijn


Nieuwjaar 2003

Toespraak door burgemeester N.P.M. Schoof op 3 januari 2003

Namens het gemeentebestuur en onze ruim 600 medewerkers wil ik u en al diegenen waar u om geeft gezondheid en voorspoed toewensen. Ik wens u bovendien toe dat andere mensen iets om u zullen geven en dat u dat omgekeerd ook zult doen. We hebben elkaar nodig, juist in een tijd met minder voorspoed en meer zorg. Laten we elkaar verder geen angst, onveiligheid en sombere gevoelens aanpraten, daar is geen aanleiding toe. Met Hollandse nuchterheid en een dosis optimisme kunnen we van 2003 weer heel wat maken!

Dames en heren, vanmiddag heeft de commissaris van de koningin, de heer Franssen ons stadhuis officieel geopend. We gaan dat vanavond niet nog eens dunnetjes overdoen, maar enige woorden wil ik er toch wel over zeggen. Het is tenslotte voor het eerst sinds 1939 dat Alphen aan den Rijn de feestelijke opening van een echt huis van de gemeente, toen raadhuis, nu stadhuis, viert. Tussentijds wel openingen van een gebouw voor openbare werken en het stadskantoor, maar nu pas weer een echt stadhuis. Wilt u daar meer over weten, raadpleeg dan het kersverse boekje "Van kroegenpraat tot flexwerken" dat handelt over de geschiedenis van de gemeentehuizen in Alphen aan den Rijn en dat geschreven is door Frits de Wilde, de streekarchivaris.

U bent nu te gast in de spectaculaire schepping van architect Erick van Egeraat en ik ben blij met de vele bewonderende geluiden die ik al gehoord heb. Wat hier nu staat is de uitdrukkelijke keuze van een zeer ruime meerderheid van de gemeenteraad. Die keuze van de raad getuigt van durf en lef. De keuze toont visie en geloof in de mogelijkheden van Alphen aan den Rijn. Het stadhuis is een opvallend onderdeel van ons nieuwe stadshart waar we over twee jaar kunnen winkelen en wonen in mooie gebouwen die dan verrezen zijn op de kaalslag die we nu zien van hier tot de Oude Rijn. Dan is ook het theater- en bioscoopgebouw klaar en kunnen we zodra de zon zich even van zijn beste kant laat zien in de zomer van 2005 elkaar ontmoeten op een van de terrasjes op het Rijnplein. En daar gaat het natuurlijk om. Alphen leeft pas echt als je elkaar kunt ontmoeten, samen feest of verdriet kunt hebben, mens kunt zijn met andere mensen, je hier thuis voelen. Daar werken we aan. Ons stadhuis heeft daar ook een functie in.

Onze grote wens voor 2003 en nog vele jaren daarna is dan ook dat dit stadhuis echt het huis van iedereen uit Alphen aan den Rijn, Zwammerdam en Aarlanderveen mag worden. Een stadhuis waar een betrouwbare overheid zetelt, die open en transparant is, oog heeft voor de menselijke noden en dienstbaar zal zijn aan de belangen van Alphen aan den Rijn en wijde omgeving. Een stadhuis waar u welkom bent, een stadhuis waar u trots op kunt zijn omdat het úw stadhuis is.

Dames en heren, goede voornemens verzin je niet zomaar. Onze voornemens zijn gebaseerd op waar we mee bezig zijn. En dat zijn veel goede zaken. Terugkijkend op 2002 stel ik vast dat er in Alphen aan den Rijn een redelijk stabiel politiek klimaat aanwezig is. Afgezien wellicht van dit stadhuis is Alphen aan den Rijn op allerlei terrein nou eenmaal niet een gemeente met extreme hoogte- of dieptepunten, maar met gemiddeld wel goede resultaten of het nu om veiligheid, leefbaarheid of tevredenheid gaat. De gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar leverden slechts kleine verschuivingen op en in het verlengde daarvan vielen college en collegeprogramma vooral op door continuïteit. D66 maakte plaats voor de Christenunie en in het collegeprogramma kwam in lijn met het al eerder aangezette beleid meer aandacht voor de sociale structuur van Alphen en de menselijke noden.

De herstructurering van het welzijnsbeleid is nu definitief op de goede weg. Een beroepskracht voor het Open Venster is aangesteld en het college heeft een keuze voor een andere locatie gemaakt. Ook over aanpassing van de woningbouwprogrammering naar meer goedkope bouw is de discussie gestart. In het beleidsplan sociale zaken voor 2003 laat de gemeente zien dat we werk maken van de mensen die achterin de rij staan als het op werk, onderwijs en inkomen gaat.

Wat gebeurde er nog meer? In de regiovisie+ hebben zeven gemeenten in de Rijnstreek hun ruimtelijke ontwikkeling geschetst. Voor Alphen betekende dit perspectief op nieuw bedrijfsterrein en het sluiten van de ring rond de stad, waardoor het in de stad een stuk rustiger en veiliger kan worden. In de bestuursovereenkomst Oude Rijnzone spreken een aantal overheden met de Kamer van Koophandel af van deze verrommelde zone tussen Leiden en Bodegraven een gebied te maken met kwaliteit, waarin zowel werken als wonen en het groene karakter van de streek impulsen krijgen. De locatie voor de containerterminal is er eindelijk door en de eerste proef met de RijnGouwelijn heeft plaatsgevonden. Nieuwe Sloot, de laatste grote binnenstedelijke locatie (naast Stationsomgeving en Stadshart) kreeg een goede herstart met daardoor kansen op moderne zorgaccommodaties, wonen, wijkgroen en enkele grote stedelijke voorzieningen zoals Scala-nieuwbouw, sport- annex evementenhal en politiebureau. De stationsomgeving krijgt gezicht via de nieuwbouw voor Kluwer (een bijzonder ontwerp van architect Cees Dam). Alphenaren blijken trouwens toch wel een bouwlustig volkje te zijn, liefst 900 bouwaanvragen kwamen binnen, 200 meer dan in 2000.

En dat Alphenaren de gemeente goed weten te vinden bleek ook. Op de gecombineerde servicelijnen van openbaar gebied en reiniging kwamen 12000 meldingen binnen. Dat is er één per kwartier het hele jaar door, de weekenden meegerekend. Wist u dat ruim 3500 van die meldingen binnen één dag zijn afgedaan en 5000 binnen drie dagen?

De stedelijke vernieuwing gaat goed. De Argostraat is heringericht en een buurtproject draait daar volop, net als in een aantal andere wijken. In de Polluxstraat kon met behulp van diverse instellingen en vrijwilligers het buurtcentrum Castor&Pollux worden geopend.

De brandweer is op de uitruksterkte die we wilden. De regionale brandweren van Rijnland en Midden Holland zijn gefuseerd en dat is een goede stap in de ontwikkeling van de veiligheidsregio Hollands Midden, die een slagvaardige samenwerking tussen politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening moet garanderen. De politie heeft meer mensen in dienst en de resultaten over 2002 waren bevredigend.

De Marokkaanse moskee is officieel geopend en heel wat mensen hebben zich op de open dag laten informeren over de functie van de moskee in de Alphense samenleving.

In de ambtelijke organisatie waren er forse veranderingen. Vrijwel de gehele ambtelijke top werd in de loop van 2002 vernieuwd. Alle vacatures in de top zijn uitstekend vervuld. Vanuit Alphen is er trouwens heel wat belangstelling om in de in de eigen woonplaats te kunnen werken. Ongeveer 65 % van de vacatures wordt vervuld vanuit de lokale arbeidsmarktcampagnes. De instroom van minderheden in ons personeelsbestand is iets hoger dan de wettelijk vereiste 6 %. Financieel is de gemeente nog steeds gezond dank zij een strak financieel beleid.

Een prominent Alphenaar, de heer Cees Piket, is voorzitter geworden van de Kamer van koophandel voor het hele Rijnland. En dan wint Alphen aan den Rijn ook nog steeds prijzen. Natuurlijk de internationale gouden erkenning van ons duurzame groen- en vrijwilligersbeleid van de Entente Florale. Verder kreeg een Alphens project de veiligheidsprijs van de Stichting Veilig Hollands Midden uitgereikt uit handen van de heer De Wijckerslooth, voorzitter van het college van PGs en ontvingen we van het Provinciaal Overlegplatform Verkeersveiligheid de Ted Janssen-award voor ons project veilige schoolroutes.

Dames en heren, het is slechts een greep uit wat er vorig jaar voor elkaar kwam. Ik heb het bijvoorbeeld niet gehad over de talloze handelingen aan de loketten van burgerzaken en sociale zaken. Evenmin sprak ik over belangrijke onderwijsontwikkelingen, noch over de ontwikkelingen van virtuele loketten via onze website. U kunt het straks allemaal lezen als ons jaarverslag over enkele maanden uitkomt. U kunt dat krijgen op papier of eenvoudig van onze website afhalen.

Mocht u wat somber gestemd zijn geraakt de laatste maanden door berichtgeving over veiligheid, politiek en economie, dan hoop ik met mijn greep uit het jaar 2002 toch enig lokaal tegenwicht te hebben gegeven. Ik doe dat zonder ook maar enigszins de zorg over het komende jaar te willen bagatelliseren. Maar voor doemdenken is geen reden, wel voor alertheid op problemen die er zijn dan wel kunnen ontstaan en voor het besef dat we lokaal veel kracht kunnen genereren om die het hoofd te bieden.

Dames en heren, vooruitkijkend naar het nieuwe jaar zijn er enkele themas die onze aandacht meer dan waard zijn. Ik ga in op:
* Internationale solidariteit en veiligheid en op
* Alphen 2018 en wat we daar in 2003 al aan kunnen doen op het gebied van veiligheid, multiculturaliteit, jeugd en bestuurlijke organisatie.

Internationale solidariteit en veiligheid
Geen misverstand: kwaad moet bestreden worden, terrorisme moet worden uitgeroeid. Maar daarmee lossen we de problemen niet op. De as van het kwaad is niet hetzelfde als de bron van het kwaad. TV en internet maken de wereld steeds kleiner, niet alleen voor ons, maar ook voor de talloze mensen die van een dollar per dag moeten zien rond te komen. Hoe kleiner de wereld, hoe groter het besef van de welvaartskloof. De verschillen in gezondheid en geld, onderwijs en macht zijn onaanvaardbaar groot. De 1 miljard rijkste mensen van de wereld, en daar horen wij bij, verdienen tachtig keer zoveel als de 1 miljard armste mensen. Armoede en achterstand zijn de kwetsbare plekken van de mondialisering, zij vormen de voedingsbodem voor tegenkrachten, en soms zelfs voor extreme tegenkrachten. Kunt u zich voorstellen hoe een miljoen zwerfkinderen in Rusland straks allemaal vredelievende burgers kunnen worden? En zullen de kleine boeren in de derde wereld zich echt wereldburgers gaan voelen als zij merken dat westerse bedrijven hun landbouwgronden vergiftigen en Afrikaanse katoenboeren jaarlijks 200 miljoen euro mislopen door landbouwprotectie in de rijke landen? Clinton op doorreis in Nederland pleit voor een nieuw soort Marshallplan, want zo zegt hij: "je creëert geen terroristen als je mensen de kans biedt op een positieve toekomst". En armoede los je niet alleen op door economische groei, het gaat ook om erkenning van sociaal economische mensenrechten en dus om het stimuleren van integer en krachtig bestuur die dat moet waarborgen, om het tegengaan van corruptie, om rechtsbescherming voor de armsten, om toezicht op naleving van contracten, om herverdeling van geld en macht uiteindelijk tot op wereldschaal.

In Alphen aan den Rijn ontvangt de SISA subsidie voor doelgerichte actie en bewustwording en pogen wij het lokale bestuur en de lokale democratie in Oudtshoorn te versterken. Tientallen organisaties zijn in onze gemeente actief bezig met internationale solidariteit. Duizenden Alphenaren doneren geld of zetten zich in werk of privéleven in voor vermindering van ongelijkheid in geld en macht. Ik doe een klemmend beroep op alle Alphenaren om daarmee door te gaan, nog veel meer mensen daarbij te betrekken, zich niet te laten ontmoedigen door de onoplosbaarheid of schaal van sommige vraagstukken, al was het maar omdat niets doen de zekerheid geeft dat de armen steeds armer worden en de wereld steeds onveiliger. Die wereld kunnen we misschien niet verbeteren, maar vanuit onze eigen omgeving kunnen we wel veel voor anderen betekenen.

Alphen 2018
In dat jaar bestaat de huidige gemeente Alphen aan den Rijn precies 100 jaar. In wat voor stad willen wij en onze kinderen dan leven? In een solidaire stad open voor de wereld, een groene gemeente, een superveilige gemeente? Een homogene samenleving of een veelkleurige? Een zakelijke gemeente of juist een die doortrokken is van cultuur? Een stad waar iedereen meetelt en meedoet of een gemeente waar gemeenschappen naast elkaar leven en weinig van elkaar moeten hebben? In hoeverre gaan we daar eigenlijk over? Wat overkomt ons en waar kunnen we zelf invloed op uitoefenen? De moeite waard om daar eens over na te denken dunkt ons. En dus zullen wij dit jaar starten met een discussie over het Alphen van 2018. Wat zal Alphen aan den Rijn zijn in zijn honderdste jaar? U gaat daar over, u en wij maken die gemeente met elkaar. Daarom willen wij, college, raad, ambtenaren met u in gesprek raken. Wij zullen de komende maanden voorstellen doen.

Ik twijfel er niet aan dat het debat over het Alphen van straks ook over de veiligheid van nu zal gaan. Nu is Alphen aan den Rijn echt geen onveilige gemeente in vergelijking met de steden om ons heen, maar daar hoef ik niet mee aan te komen als er in uw huis wordt ingebroken, u zich in uw buurt bedreigd voelt door uw buurtgenoten dan wel lastig gevallen wordt door rondhangende jongeren. Daar moet dus iets aan gedaan worden. Jazeker, door politie en gemeente. Maar ook door u. In de eerste plaats moeten we nuchter blijven en ons niet meer onveiligheid laten aanpraten dan we zelf ervaren. Dan mag vervolgens de overheid burgers aanspreken op burgerschap en burgerzin en hun verantwoordelijkheid voor elkaar en voor de eigen leefomgeving. Dan gaat het ik niet voor alles en horen respect en verdraagzaamheid bij het recept voor succes. En het werkt. Kijk maar naar een aantal buurten waar mensen met steun van gemeente, politie, Wonen Centraal en anderen erin geslaagd zijn de leefbaarheid te verbeteren. De gemeente gaat door met het buurt- en wijkgerichte werk en rekent op u.

De gemeente zal dit jaar de lang verwacht nota integraal jeugdbeleid uitbrengen, beleid voor nu, bouwsteen voor 2018. Natuurlijk zal die ook gaan over overlast. Als remedie voor toenemende hufterigheid wordt steeds vaker gegrepen naar strenger en jonger straffen. Dat klinkt flink, moet ook zeker gebeuren, maar als het daarbij blijft verplaatsen we hooguit de problemen. Jongeren willen elkaar ontmoeten, ook degenen die niet lid van zijn een sportvereniging of bij een popgroepje horen. Stoer gedrag op de hangplek leidt al gauw tot overlast. Vermaningen van buurtbewoners roepen verbale agressie op, de klachten stromen binnen bij de politie, die kan ook niet overal tegelijk zijn. En zo heb je al gauw een bijna onoplosbaar probleem. Geld voor jeugd- en jongerenwerkers is er in onvoldoende mate, accommodaties zijn er te weinig, officiële hangplekken komen nauwelijks van de grond, terwijl een beetje zeecontainer niet echt bijdraagt aan enig zelfrespect van de jongelui. Jeugdhulpverlening zucht onder bureaucratie en onvoldoende middelen. Scholen worden belast met problemen die ver van onderwijsgeven afstaan en vaak te maken hebben met onvoldoende aandacht en opvoeding. Dan kan ik me best voorstellen dat niemand de dupe wil worden van een jongen met een zielige achtergrond, maar volstaat een repressieve aanpak niet. Het is en blijft belangrijk te investeren en wel letterlijk, in onze jeugd. De nota integraal jeugdbeleid geeft alle aanleiding om die investering concreet vorm te geven. En zoals de jeugd respect behoort te hebben voor andere mensen, zo horen ouderen dat ook aan jongeren te tonen. Natuurlijk zijn vandalisme en overlast niet goed, maar de soms intolerante en agressieve wijze waarop ouderen de jongeren benaderen brengt de oplossing bepaald niet dichter bij. Goed voorbeeld doet nog altijd goed volgen.

Een ander thema in de discussie rondom Alphen 2018 zal ongetwijfeld ook worden de multiculturaliteit van onze gemeenschap. Ook in Alphen voelen we meer spanning in onze relatie met Alphenaren die zelf of waarvan de ouders in andere werelddelen geboren zijn. Die spanning voelen de mensen uit deze groepen overigens zelf nog het meest. Vooral omdat het niet aangaat hen allen over één kam te scheren. Landelijke discussies over fundamentalisme, enkele maffiose Turken in politieke gremia, rekrutering onder jonge Marokkaanse moslims voor terroristische doelen geven op zijn minst voeding aan gevoelens van onbehagen. En als dan ook nog uit een Utrechts onderzoek blijkt dat allochtone jongeren, afhankelijk van hun afkomst twee tot vier keer zo vaak in de criminaliteitscijfers voorkomen dan autochtone jongeren, lijkt integratie brozer en verder weg dan gedacht, gaan goeden onder kwaden leiden en ligt verzuiling van allochtone gemeenschappen en isolatie op de loer. Daarom zie ik verlangend uit naar de discussie waartoe de gemeenteraad op voorstel van de PvdA heeft besloten. Eerst gedegen onderzoek naar de werkelijke situatie in Alphen aan den Rijn. En dan discussie met iedereen in Alphen, en dus niet alleen met de allochtonen, over hoe wij met elkaar de Alphense samenleving opbouwen. Alphen telt enkele duizenden mensen van allochtone afkomst. Die wonen hier vaak al tientallen jaren. Velen doen volledig mee aan onze samenleving. Er kan geen sprake van zijn dat we hen los laten omdat een klein groepje moslims in Nederland radicaliseert, of omdat een heel klein aantal Marokkaanse jongeren de boel verziekt. Het Alphen van 2018 hoort naar mijn mening een open samenleving te zijn, waarin duidelijk is wat ieders rechten en plichten zijn, een samenleving die een sociale omgeving biedt waarin mensen zich veilig voelen en die verhindert dat mensen in isolement raken en aldus vatbaar worden voor criminaliteit en radicalisme. Daarover zal in 2003 de discussie moeten gaan.

En dan tenslotte nog iets de plaats van Alphen in de regio. Ook die moeten we willen bezien in het perspectief van ons 100-jarig bestaan in 2018. Alphen aan den Rijn heeft zich met instemming van zijn buurgemeenten opgeworpen als centrum van de Rijnstreek. Willen we een belangrijke rol spelen in werken en welzijn van inwoners van stad en streek, dan zullen we in 2003 stappen moeten zetten voor een veel steviger bestuurlijke organisatie. Ook vorig jaar al bepleitte ik een hechte samenwerking tussen Alphen aan den Rijn en enkele stevige buurgemeenten. Ik noemde daarbij gemeentegrootten van 25 tot 40000 inwoners. Ik vind dat we in 2002 veel te weinig zijn opgeschoten. Discussies verlopen buitengewoon traag en dat gaat uiteindelijk ten koste van de inwoners van onze streek, die niet de dienstverlening krijgen waar ze recht op hebben en dat gaat ook ten koste van de belangen die wij behartigen op het gebied van wonen werken, onderwijs, welzijn, landschap en groene hart. Wij kunnen geen vuist maken, zijn onvoldoende sterk door onze versnipperdheid. Ik waardeer het initiatief van Liemeer, Nieuwkoop en Ter Aar om samen één backoffice te maken van de ambtelijke diensten. Dat is een stap in de goede richting als het om de dienstverlening aan de burgers gaat. Maar deze oplossing komt tekort als het gaat om bestuurlijke krachtenbundeling. Desalniettemin zijn zij verder dan andere buurgemeenten. Het zou voor onze streek goed zijn als we met de 6 Rijnstreekgemeenten en de gemeenten Zoeterwoude, Boskoop, Bodegraven en Alkemade tot de vorming van drie, hooguit vier gemeenten zouden kunnen komen. Alphen aan den Rijn is niet uit op het grondgebied van de buurgemeenten. Wij zijn wel uit op stevige lokale besturen die ècht en niet allen in schijn, betekenis hebben voor de ingezeten. Als buurgemeenten dat nodig of wenselijk vinden, moet Alphen aan den Rijn bereid zijn tot fusiebesprekingen. Daarnaast zal Alphen aan den Rijn eisen moeten stellen aan de kwaliteit en schaal van de samenwerking met onze buurgemeenten. In redelijkheid kan niet meer van ons verlangd worden dat we blijven samenwerken op de kleine schaal van nu. Dat kost zeer veel tijd, geld en energie en levert onvoldoende rendement. Qua schaal van samenwerking moeten we gaan denken aan de regio Hollands Midden, nu al de beoogde veiligheidsregio, maar wat mij betreft de schaal waarop heel wat lokale beleidsterreinen goed samen behartigd kunnen worden. Denk aan de RijnGouwelijn, de Oude Rijnzone, toerisme en werkgelegenheid, gezondheidszorg en ambulancevoorziening.

Dames en heren, genoeg te doen dus in onze springlevende stad in het Groene Hart. Aan de slag dus maar in 2003! En sla 22 januari niet over. Als er ooit een reden was om uw stem te laten horen dan is het dan wel!

Uitreiking erepenning
In mijn toespraak heb de nadruk gelegd om omgaan met elkaar, solidariteit, zorg en respect. Al die woorden zijn van toepassing op mevrouw Clement.

Afgelopen jaar heeft mevrouw Clement haar werkzaamheden als coördinator van inloophuis Het Open Venster beëindigd. Het Open Venster voorziet in de dagopvang van dak- en thuislozen. Gedurende de vier jaar dat mevrouw Clement deze functie op vrijwillige basis uitoefende, groeide deze uit tot een fulltime functie.

Mevrouw Clement vervult nog andere vrijwillige functies. Zij is coördinator van een groep vrijwilligers, die de protestants christelijke geestelijk verzorger van de Penitentiaire Inrichting Midden-Holland (v/h Geniepoort) ondersteunt. Drie vrijwilligers wonen om de week de twee kerkdiensten bij en twee vrijwilligers zijn aanwezig bij de gespreksgroepen met gedetineerden. Mevrouw Clement verzorgt de roosters en is tussenpersoon tussen de dominee en de vrijwilligers.

Daarnaast is zij coördinator kerkauto Salvatorikerk. Ouderen en anderen, die niet in staat zijn zelfstandig naar de kerk te komen, worden door medekerkleden met auto's opgehaald. Mevrouw Clement verzorgt het rooster. Tot slot is mevrouw Clement Lid redaktieraad vrijwilligerskrant Leuk om te Doen.De erepenning van de gemeente is aan mevrouw Clement toegekend op grond van haar bijzondere verdiensten voor de zwakkere medemens, met name door haar grote inzet voor Het Open Venster.

Op de penning staat:
Aangeboden door
het gemeentebestuur
van Alphen aan den Rijn
aan mevrouw C.G. Clement
Oog en oor voor zwakkeren
3 januari 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 06 januari 2003 laatste wijziging