Gemeente Den Haag

2002-01-06: Onderhoud voor Haagse Bossen


---

De komende winterperiode gaat de dienst Stadsbeheer, net zoals voorgaande jaren, onderhoud uitvoeren in de volgende Haagse bossen: Scheveningse Bosjes, Nieuwe Scheveningse Bosjes, Oosterbeek, Bosjes van Pex, Meer en Bos en De Uithof. Goed beheer en onderhoud is nodig om deze bossen gezond, veilig, natuurlijk en recreatief aantrekkelijk te houden, want de Haagse bossen zijn er zowel voor de bezoekers als voor de natuur.

Variatie
Dienst Stadsbeheer streeft naar een gemengd en gevarieerd bos met diverse boom- en struiksoorten. Afhankelijk van de soort, kwaliteit en leeftijd van de boom wordt bekeken wat de boom nodig heeft. Zo krijgen goede en gezonde bomen de ruimte om te groeien. Daarbij zijn open ruimten in het bos van belang voor de ontwikkeling van planten en dieren, maar ook voor de beleving door de bezoekers.

Kleur
Wie deze winter door de Haagse bossen loopt, kan markeringen in kleur zien op stammen van bomen. Bomen die de ruimte krijgen om te groeien, de zogenaamde toekomstbomen, zijn te herkennen aan blauwe stippen onder aan de stam. Het hout van bomen met een gele stip blijft liggen, terwijl het hout van bomen met een geel kruis wordt afgevoerd. Dit om te voorkomen dat er te veel hout blijft liggen. Bomen zonder markering van een stip of kruis blijven gewoon staan. Het afvoeren van het hout gebeurt op een manier, waarop zoveel mogelijk schade aan de bosbodem en de paden wordt vermeden.

Levenscyclus
Het hout dat blijft liggen in het bos is als dood hout van belang voor de levenscyclus van de natuur. Dood hout vormt namelijk een voedselbron voor planten en dieren en biedt schuilgelegenheid en nestplaatsen voor vogels en vele andere dieren.

Meer informatie
Voor vragen over het onderhoud aan de Haagse bossen kunt u contact opnemen met het Gemeentelijk ContactCentrum, telefoon (070) 353 3000, waar ook de folder "Bossen en bosbeheer in Den Haag" gratis verkrijgbaar is. Ook kunt u terecht bij de stadsdeelkantoren van Scheveningen, Haagse Hout, Loosduinen en Escamp.

last update: 6-1-2003 13:13:01 ;pag.: 17522; auteur: 616;cat.: