Ingezonden persbericht

Persbericht, voor onmiddellijke publicatie

Particulieren voorlopig sceptisch t.a.v. de beurs.

De Particulieren zijn terughoudend en sceptisch het nieuwe jaar in gegaan. Zo blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau StockScore.nl, dat het sentiment van particulieren in Nederland op continue basis in kaart brengt.

De gecorrigeerde onbalans tussen aan en verkoopoverwegingen is voor de meeste grote fondsen momenteel gedaald nul of zelfs onder nul. Dit betekent dat de particulieren gemiddeld net zo positief of negatief zijn als het gemiddelde over het afgelopen beursjaar. (De gecorrigeerde onbalans kent een schaal van -1 tot 1).

Opvallend is dat de afname van potentieel van de afgelopen weken niet zozeer wordt ingegeven door een afname van aankoopintenties, hoewel deze voor veel fondsen wel gedaald zijn in vergelijking met begin december, maar door een stijging van verkoopintenties.

Voorlopig lijken particulieren dus geen vertrouwen te hebben in een positieve ontwikkeling van de beurs. De kans is groot dat de oorlogsdreiging met Irak hier de voornaamste factor in is. Dit valt o.a. af te leiden aan de grote stijgingen van particuliere beleggers die het aandeel Koninklijke Olie de afgelopen twee weken hebben ingekocht. Dit aandeel zat half december nog in ongeveer 12% van de portefeuilles van particuliere belegger en nu in bijna 14,5% van alle particuliere portefeuilles. Met dit percentage neemt het de 8e plek in op de ranglijst van populairste particuliere aandelen.


---- einde persbericht ----

Informatie over StockScore.nl

StockScore.nl is een onafhankelijk onderzoeksbureau dat middels een continue onderzoek het gedrag van de particuliere belegger in Nederland in kaart brengt. Momenteel beschikt StockScore.nl over een panel van meer dan 10.000 particuliere beleggers. Meer informatie is beschikbaar op http://www.stockscore.nl

(