Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

06-01-2003
Alphen-Chaam op de vingers getikt

De gemeente Alphen-Chaam moet de bezwaren van omwonenden tegen de slachterij van C. Nikkessen in de Dorpsstraat in Chaam opnieuw bekijken.
Dat heeft de Raad van State beslist in een conflict tussen twee omwonenden, de gemeente en de slachterij. De slachterij en de gemeente gingen ervan uit dat volgens de Europese regels ambachtelijke slachterijen maximaal twintig zogeheten grootvee-eenheden (gve) mogen verwerken, zonder dat het bedrijf aan allerlei ingewikkelde milieuvoorschriften hoeft te voldoen. In een gve gaat één rund of tien schapen. De Raad van State kijkt maar naar het aantal geslachte dieren, niet naar gve's.
Twee omwonenden hebben last van de slachtpraktijken van Nikkessen. De aanvoer van de beesten levert veel hinder op. Bovendien vinden ze dat het bedrijf uit zijn jasje is gegroeid en niet in het dorpscentrum, maar op een bedrijventerrein thuishoort. De bezwaarmakers eisen dat de gemeente de slagerij moet aanpakken, zodat de overlast vermindert. Volgens de ambachtelijke slager en de gemeentewoordvoerster valt het met de overlast wel mee. De slagerij zit al veertig jaar in het dorp. Verplaatsing naar een bedrijventerrein is volgens Alphen-Chaam onnodig en te duur. Bovendien is er volgens de slachter alleen een verschuiving in het type slachtingen opgetreden. Slachtte Nikkessen vroeger vooral grootvee, nu ligt het accent op geiten en schapen. Nikkessen slacht in de praktijk alleen op twee à drie hoogtijdagen (offerfeesten) zo'n vijftig schapen. In de rest van het jaar gaat het om enkele schapen, geiten en runderen per week. De gemeente zal nu opnieuw moeten bekijken of de slachtingen niet te veel overlast opleveren.