Partij van de Arbeid

Vragen van het Lid Koenders (PvdA) aan de minister van Defensie


1. Heeft U kennisgenomen van de uitlatingen van de Turkse Commandant van ISAF over de risico's voor ISAF onder Duits-Nederlands commando als gevolg van een mogelijke interventie in Irak?


2. Wat was de officiële reactie van de Nederlandse regering op deze uitlatingen en zijn die uitlatingen als speculatief en voor eigen rekening afgedaan? Waarom?


3. Welke risico-inschatting wordt door respectievelijk de Nederlandse en Duitse Chef defensiestaf gemaakt over de eventuele gevolgen van een conflict in Irak voor ISAF?


4. Bent U bereid bij ISAF en de Turkse autoriteiten na te gaan wat bedoeld is met de analyse van de Turkse Commandant voor het Radio 1 Journaal van 3 januari? Wilt U daarover de Tweede kamer z.s.m. inlichten met inbegrip van eventuele extra te nemen maatregelen op het terrein van de veiligheid?


5. Welke analyse wordt door de MID gemaakt ten aanzien van de positie van diverse krijgsheren en ondergedoken Talibanstrijders voor de veiligheid van ISAF? Welke consequenties heeft een eventueel conflict in Irak in dat verband? Welke gevolgen heeft dat voor de invulling van de afspraken met Enduring Freedom?


6. Hoe beoordeelt U de analyse van de Turkse commandant dat een beter evenwicht tussen de eventuele kosten van een oorlog in Irak en die van de opbouw in Afghanistan wenselijk is voor de vrede en veiligheid?


7. Heeft de Amerikaanse regering bondgenoten gevraagd back-fill operaties t.b.v. Afghanistan te doen bij de militaire planning voor een conflict in Irak? Zo ja, welke consequenties heeft dit?

>