D66

`Kabinet negeert witteboordencriminaliteit'

Veiligheid en rechtshandhaving

Thom de Graaf

06-01-2003 - Het Kabinet negeert de witteboordencriminaliteit, dat stelt D66-fractievoorzitter Thom de Graaf. Hij doet dat naar aanleiding van berichten dat het Rijk een half miljard euro belastinggeld is misgelopen omdat het OM, bij gebrek aan investeringen in mankracht en expertise, zevenhonderd afgeronde dossiers van de FIOD heeft laten liggen. D66 wil de straffen voor witteboordenciminaliteit verhogen, extra Officieren van Justitie aantrekken en de samenwerking tussen de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) en het Openbaar Ministerie (OM) laten onderzoeken.

`Nog deze zomer vroeg D66 aan de minister van Justitie om meer gespecialiseerde Officieren van Justitie voor financiële criminaliteit aan te trekken. Dat vond de minister niet nodig. Nu wordt schrijnend duidelijk hoe noodzakelijk dergelijke expertise is', aldus De Graaf. `Witteboordencriminaliteit kost ons jaarlijks miljarden euro's, dat kan voor de regering ook geen verrassing zijn. Vorige maand nog presenteerde het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) hierover schokkende cijfers. Toch wil de regering geen extra Officieren van Justitie aantrekken om dit soort zaken aan te pakken. Zo wordt pijnlijk duidelijk waar de aanpak van de regering Balkenende faalt: de FIOD en de politie lossen meer zaken op, maar die lopen verderop in de justitiële keten vast - bij het Openbaar Ministerie en de rechter -, omdat er niet voldoende wordt geïnvesteerd in expertise en personeel'.

Door meer gespecialiseerde Officieren van Justitie aan te trekken en te onderzoeken wat er fout gaat in de samenwerking tussen FIOD en OM denkt De Graaf dat dit soort fiasco's in de toekomst kunnen worden voorkomen. Gezien de grote schade door witteboordencriminaliteit en de grote maatschappelijke verontwaardiging over het verschijnsel, stelt D66 voor om de straffen te verhogen. Dat kan gebeuren in het kader van de algemene herijking van de wettelijke strafmaxima, waarover binnenkort in de Kamer wordt gesproken.