ESSO NEDERLAND

Esso Luxembourg S.A. eist schadevergoeding van Greenpeace

Vandaag hebben Esso Luxembourg S.A., een aantal uitbaters van zijn benzinestations en onafhankelijke verdelers een gerechtelijke actie ondernomen tegen Greenpeace vanwege de economische schade die werd veroorzaakt door de onwettige blokkade van hun benzinestations op 25 oktober 2002.

Esso Luxembourg S.A., de uitbaters en onafhankelijke verdelers wensen via deze weg niet alleen de economische schade terug te vorderen maar ook de ernstige fouten die door de Greenpeace- militanten gemaakt werden te laten veroordelen. Deze fouten bestaan o.a. in rechtsmisbruik, een duidelijk onwettige verstoring van de orde en een inbreuk op de vrijheid van handel en nijverheid.

Esso Luxembourg S.A. heeft in zijn persbericht van 25 oktober 2002, dat hierbij is aangehecht, op de valse aantijgingen gereageerd. De milieuprestaties van Esso Luxembourg S.A. en van de ExxonMobil groep waarvan Esso Luxembourg S.A. deel uitmaakt behoren namelijk tot de beste van de industrie.

lees fondation Greenpeace Luxembourg, asbl Greenpeace Luxembourg, Greenpeace International B.V. en de Stichting Greenpeace Council

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met J.M. Claereboudt tel. 32-3-543.35.90

25 oktober 2002
REACTIE VAN ESSO LUXEMBOURG OP DE BESCHULDIGINGEN VAN GREENPEACE OVER

HAAR MILIEUPRESTATIES

Esso Luxembourg betreurt de acties van Greenpeace op haar service-stations in het Groothertogdom Luxemburg evenals de moeilijkheden die deze veroorzaken voor klanten en andere weggebruikers. Onze prioriteit is op dit moment om de veiligheid van ons personeel, onze klanten en de actievoerders te waarborgen.

Als antwoord op de beschuldigingen van Greenpeace willen we benadrukken dat Esso Luxembourg én de groep ExxonMobil, één van de beste prestaties op millieugebied in de hele industrie tentoonstellen en daarenboven klimaatverandering erg serieus nemen. Esso loochent het recht van meningsuiting van Greenpeace niet. Wat we wel betwisten, is dat Greenpeace de werkelijke feiten simpelweg negeert. De beschuldigingen van Greenpeace zijn onterecht.

ExxonMobil erkent dat klimaatverandering risicos met zich mee kan brengen die potentieel ernstige gevolgen kunnen hebben voor de samenleving en het ecosysteem én is ervan overtuigd dat dit probleem moet aangepakt worden.

ExxonMobil heeft dan ook al verschillende concrete stappen ondernomen om de potentiële risicos ten gevolge van klimaatverandering in te dijken. Een voorbeeld hiervan zijn de getroffen economische maatregelen op het vlak van energieverbruik in de raffinaderijen en de chemische fabrieken van ExxonMobil wereldwijd. Deze maatregelen vertalen zich in een daling van het energieverbruik van 35% gedurende de laatste 25 jaar. Dit had een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot tot gevolg.
Wij werken ook nauw samen met autofabrikanten om snelle vooruitgang te boeken in het onderzoek naar brandstofcellen.
Bovendien zijn we voortdurend bezig met onderzoek naar technologieën die de energie-efficiëntie kunnen verbeteren en we passen deze reeds toe waar mogelijk. Dit heeft tot gevolg dat we in de komende jaren nog eens 15% aan energie zullen kunnen besparen.

Deze concrete acties van Esso en ExxonMobil zullen een verbetering voor het milieu teweegbrengen eerder dan de protestacties van Greenpeace die enkel onze bezorgdheid opwekken voor de veiligheid van de bevolking en haar omgeving. Deze actie heeft ook mogelijk schadelijke gevolgen voor de zelfstandige uitbaters die onze service-stations opereren.

Voor meer informatie over het milieubeleid van ExxonMobil kunt u op onze internet Web site www.exxonmobil.com terecht.

Perscontacten : Didier Lutsen en Nelo Emerencia 00322.722.4477/076 5292690


06 jan 03 13:48