Verbond van Verzekeraars

SCM neemt keuring over van NCP

De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) heeft de keuring van mechanische preventiemiddelen voor mobiele objecten overgenomen van het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP). Dit betekent dat de SCM ook de certificering voor haar rekening neemt. Daarnaast gaat het SCM een nieuw voorschrift voor mechanische beveiligingen uitbrengen; het laatste voorschrift stamt uit 1991 en is nodig aan revisie toe.

De SCM gaat voortaan keuringen uitvoeren van mechanische anti-diefstalproducten voor caravans, aanhangers en opleggers, personenautos en vaartuigen (met name buitenboordmotorsloten). Omdat het NCP in 2002 al een aantal producten heeft goedgekeurd, heeft de SCM een overgangsregeling opgesteld. Kort gezegd houdt dit in dat producten die in 2002 al een herkeuring hebben ondergaan, voorlopig op de lijst van goedgekeurde mechanische beveiligingsproducten blijven staan. Bedrijven die met TNO een overeenkomst hebben gesloten voor het keuren zijn hiervan inmiddels op de hoogte gebracht.

Het nieuwe voorschrift voor mechanische anti-diefstalproducten wordt binnenkort gepubliceerd. De mechanische beveiliging van tweewielers valt overigens buiten de SCM-voorschriften. Deze worden gekeurd door de Stichting ART .

Bondig, januari 2003