Gemeente Den Haag

, haag, denhaag, gemeente, gemeentebestuur, B&W, hague, thehague, municipality, thehague, lahaye, lahaya, haye, haya, capital, scheveningen, royal, residentie, government, local government, lokaal bestuur, international, internationaal, international law, burgerzaken, bouwen, wonen, sociale zaken, leefomgeving, milieu, gemeentebelastingen, verkeer, vervoer, onderwijs, cultuur, welzijn, sport, vergunningen, openbare orde, veiligheid, historisch, feiten, cijfers, statistieken, plannen, projecten

2003-01-06: Heijnen: Extra geld voor armoedebeleid noodzakelijk


---

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak vandaag tot de medewerkers van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten van de gemeente Den Haag reageerde Pierre Heijnen, wethouder van Onderwijs Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Integratie, op het plan van Minister De Geus om mensen die langdurig van een minimum inkoment rond moeten komen extra geld te geven.

Extra geld voor langdurige minima
Minister De Geus heeft vlak voor de kerst aangegeven dat mensen die langer dan vijf jaar op een uitkering zijn aangewezen 450 euro per jaar extra zouden moeten krijgen. Wethouder Heijnen juicht dit toe, maar vindt wel dat mensen er echt op vooruit moeten gaan en dat gemeenten er financieel voldoende voor moeten worden gecompenseerd. Immers, in het huidige wetsontwerp wordt tegelijkertijd een streep gehaald door gemeentelijke inkomensondersteuning als kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en het Ooievaarsfonds. Bovendien zou dit extraatje niet pas na vijf jaar, maar na drie jaar bijstand beschikbaar moeten komen.

Cliëntenaantal daalt minder snel.
De daling van het aantal bijstandsclienten neemt af. Ondanks de mindere economie is het gemiddelde aantal cliënten in 2002 nog met 1 procent gedaald. Als de economisch situatie verder blijft verslechteren moet we ervan uigaan dat het aantal cliënten dit jaar zal stijgen. Dit zal nog worden versterkt door de bezuiginging op de gesubsidieerde arbeid.

Eén loket voor werk en inkomen
Het ziet er naar uit dat in 2006/2007 het nieuwe stadsdeelkantoor Escamp klaar is. Het streven is om daarin ook een bedrijfsverzamelgebouw te maken waar mensen terecht kunnen die op zoek zijn naar werk of (tijdelijk) zijn aangewezen op een uitkering. Het is de bedoeling om in 2003 hiervoor een intentie-overeenkomst te sluiten tussen de gemeente voor stadsdeelkantoor Escamp en de dienst SZW, het CWI en UWV en misschien ook wel uitzendbureaus. "Dit is de kans om de één-loket-gedachte echt vorm te geven, en die kans moeten we pakken. Alle inwoners van Escamp die werk of inkomensondersteuning nodig hebben, kunnen dan aan de Leyweg terecht", aldus Heijnen.

Schuldhulpverlening
Mevrouw Hilgersom, algemeen directeur van de dienst SZW, bracht in haar toespraak de fusie van de Gemeentelijke Kredietbank en de afdeling Schuldhulpverlening in herinnnering: sinds 1 april 2002 zijn alle vormen van schuldhulpverlening - voorlichting, preventie, advies, begeleiding, bemiddeling en sanering van schulden - bij één afdeling van de dienst SZW ondergebracht. Dit bevordert een soepele en snellere verwerking van hulpaanvragen uit alle inkomensgroepen. Hilgersom: "De nieuwe situatie biedt de klanten meer duidelijkheid en zal de effectiviteit van de schuldhulpverlening vergroten". In 2003 wordt het aantal cursussen Omgaan met geld uitgebreid van 20 naar 50. Ook wordt in 2003 specifiek voor jongeren een plan van aanpak opgesteld om schulden te voorkomen en om hulp te kunnen bieden in schuldsituaties. Jongeren krijgen dan op maat gesneden hulp bij het aanleren van vaardigheden om hun inkomen verantwoord te besteden.

last update: 6-1-2003 14:32:00 ;pag.: 17524; auteur: 616;cat.: