06 januari 2003
Actie van start: vijfentwintig Nederlandse gezinnen zetten zich in
voor Afrika
Vijfentwintig gezinnen maken door een week lang te leven van een Rode
Kruis voedselpakket de situatie in Afrika zichtbaar en voelbaar in
Nederland. In zuidelijk Afrika en in de Hoorn van Afrika speelt zich
al lange tijd een ramp van ongekende omvang af. Met deze actie vragen
we aandacht voor deze hongersnood.
In iedere provincie, met uitzondering van Limburg, doen er gezinnen
mee. Wat zijn dat voor mensen? Waarom doen ze mee? Om u een idee te
geven, een selectie.
Noord-Holland: Joyce van Hooren (44) doet mee met haar gezin van acht
personen. Daar is een vijfling van tien bij. Zij wil met haar inzet
graag mensen wakker schudden.
Gelderland: Huib Vreugdenhil (54) en zijn vrouw werken beiden in het
onderwijs. Ze willen wel eens wat anders doen dan geld geven.
Drenthe: Klazien Broeks (40) kreeg ook haar pubers zover dat ze wilden
meedoen. Zij hebben een melkveehouderij en leven mee met hun collega´s
in Afrika. Ook denken ze dat deze confrontatie beter werkt dan
tv-beelden.
Zuid-Holland: Ad Grunewald (64) gaat er door zijn pensioen komend jaar
er financieel sterk op achteruit. Hij doet mee samen met zijn vrouw.
Dan kan ik alvast ondervinden, dat het met minder ook kan, grapt hij.
Flevoland: Saskia van Os (39) is diëtist. Dagelijks heeft ze te maken met welvaartsziektes zoals overgewicht. Haar man was vroeger bakker. "Dat komt natuurlijk van pas!", zegt ze. Vooral creatief iets maken van de eenvoudige ingrediënten, lijkt haar een uitdaging.
Utrecht: Hans van Oort (50) doet mee met vier personen. Het initiatief kwam hier niet vanuit de ouders, maar vanuit de kinderen. Hij werd door zijn dochters van 14 en 10 jaar op de actie gewezen.
Groningen: Arie de Bruin (42) wil de saamhorigheid in zijn gezin wel
eens op de proef stellen. Wie lukt het wel en wie lukt het niet? Als
dat maar goed gaat
Dit zit er in een voedselpakket zoals het Rode Kruis dat verstrekt: 1
kilo bonen, 2 kilo tarwemeel, 1½ kilo pasta, 1 liter olie en gist,
suiker en zout. Deelnemers krijgen voldoende voedingsstoffen binnen en
lopen geen gezondheidsrisico. Wel is het natuurlijk saai! Van deze
ingrediënten lekkere gerechten maken vraagt om creativiteit van de
deelnemers. Inmiddels worden er al druk recepten uitgewisseld.
Morgen een verslag van de eerste ervaringen van de deelnemers!
Help mee! Geef aan giro 555. Dat kan online via www.hongerinafrika.nl