Het Nederlandse Rode Kruis

06 januari 2003
Actie van start: vijfentwintig Nederlandse gezinnen zetten zich in voor Afrika

Vijfentwintig gezinnen maken door een week lang te leven van een Rode Kruis voedselpakket de situatie in Afrika zichtbaar en voelbaar in Nederland. In zuidelijk Afrika en in de Hoorn van Afrika speelt zich al lange tijd een ramp van ongekende omvang af. Met deze actie vragen we aandacht voor deze hongersnood.

In iedere provincie, met uitzondering van Limburg, doen er gezinnen mee. Wat zijn dat voor mensen? Waarom doen ze mee? Om u een idee te geven, een selectie.

Noord-Holland: Joyce van Hooren (44) doet mee met haar gezin van acht personen. Daar is een vijfling van tien bij. Zij wil met haar inzet graag mensen wakker schudden.

Gelderland: Huib Vreugdenhil (54) en zijn vrouw werken beiden in het onderwijs. Ze willen wel eens wat anders doen dan geld geven.

Drenthe: Klazien Broeks (40) kreeg ook haar pubers zover dat ze wilden meedoen. Zij hebben een melkveehouderij en leven mee met hun collega´s in Afrika. Ook denken ze dat deze confrontatie beter werkt dan tv-beelden.

Zuid-Holland: Ad Grunewald (64) gaat er door zijn pensioen komend jaar er financieel sterk op achteruit. Hij doet mee samen met zijn vrouw. Dan kan ik alvast ondervinden, dat het met minder ook kan, grapt hij.

Flevoland: Saskia van Os (39) is diëtist. Dagelijks heeft ze te maken met welvaartsziektes zoals overgewicht. Haar man was vroeger bakker. "Dat komt natuurlijk van pas!", zegt ze. Vooral creatief iets maken van de eenvoudige ingrediënten, lijkt haar een uitdaging.

Utrecht: Hans van Oort (50) doet mee met vier personen. Het initiatief kwam hier niet vanuit de ouders, maar vanuit de kinderen. Hij werd door zijn dochters van 14 en 10 jaar op de actie gewezen.

Groningen: Arie de Bruin (42) wil de saamhorigheid in zijn gezin wel eens op de proef stellen. Wie lukt het wel en wie lukt het niet? Als dat maar goed gaat

Dit zit er in een voedselpakket zoals het Rode Kruis dat verstrekt: 1 kilo bonen, 2 kilo tarwemeel, 1½ kilo pasta, 1 liter olie en gist, suiker en zout. Deelnemers krijgen voldoende voedingsstoffen binnen en lopen geen gezondheidsrisico. Wel is het natuurlijk saai! Van deze ingrediënten lekkere gerechten maken vraagt om creativiteit van de deelnemers. Inmiddels worden er al druk recepten uitgewisseld.

Morgen een verslag van de eerste ervaringen van de deelnemers!

Help mee! Geef aan giro 555. Dat kan online via www.hongerinafrika.nl