Partij van de Arbeid

(Herziening in op twee na laatste zin)


Den Haag, 6 januari 2003

PvdA verwelkomt steun CDA voor preventief controleren van auto's

De PvdA verwelkomt de steun van het CDA voor het PvdA-wetsvoorstel om auto's preventief te controleren op aanwezigheid van illegale wapens. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen liet vandaag weten dat de christen-democraten preventief fouilleren langs de snelweg mogelijk willen maken. Dit sluit naadloos aan bij het voorstel van oud PvdA-Kamerlid en douanier Arie Kuyper.

"De PvdA heeft in het voorjaar van 2001 al aangeboden om het PvdA-voorstel te integreren

in het wetsvoorstel van CDA-kamerlid Wim van der Camp. Dat heeft het CDA toen afgewezen", aldus PvdA-kamerlid Peter van Heemst. "Beter laat dan nooit, maar het voorstel heeft zo wel veel tijdverlies opgelopen. De PvdA hoopt nu samen met het CDA de juridische lastigheden, die aan het gewenste preventief controleren van wapens in auto's vastzitten, op te lossen. De PvdA nodigt het CDA uit om dit wetsvoorstel als mede-initiatiefnemer te gaan trekken".

"Er zijn echter wel kantekeningen te plaatsen bij het CDA-voorstel. Je kan wel steeds nieuwe bevoegdheden in het leven roepen, maar dit haalt niets uit als de groei van agenten achterblijft. Wij roepen het CDA dan ook op om de politiesterkte te laten groeien. Meer dan CDA en VVD in het strategisch akkoord hebben afgesproken. De voorgestelde maatregel van het CDA op preventief fouilleren in trein, tram en metro is niet de meest effectieve manier om het Openbaar Vervoer veiliger te maken. Het Openbaar Vervoer wordt vooral veiliger door cameratoezicht, tourniquetes op stations, meer licht op het perron en meer conducteurs op tram en trein. Voor veiligheid in het Openbaar Vervoer moet dus een flink budget beschikbaar komen", aldus Van Heemst.



Partij van de Arbeid