Gemeente Brunssum


b


Laatste wijziging 3 januari 2003

VOOR HULP BIJ WELZIJN, WONEN EN ZORG:
WWZ Kompas

Publicaties - 18, 23 en 30 december 2002

ALGEMEEN: UW GEMEENTE:
Bouw Brede Maatschappelijke Voorziening binnenkort van start De gemeentepagina verhuist!
Brunssum wordt veiliger C. Brocken (Maasbree) nieuwe burgemeester Vervanging bomenplantsoen Merkelbeekerstraat Raadsvergadering op 8 januari 2003
Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij Raadsvergadering van 10 december
"Liever praten dan bekeuren" Laat uw stem horen via het referendum Wijkpost Noord krijgt een 8 Spreekuren wethouders Wijkatlas 2002 op internet
Stedelijke vernieuwing in Brunssum DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: Een 7,3 voor wonen in Brunssum Dualisme in de gemeentepolitiek Weekmarkt Inspreekuur voor burgers
BOUWEN IN BRUNSSUM: SOCIALE ZAKEN / ZORG EN WONEN: Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 Afdeling Wonen & Zorg verhuist naar nieuw adres
Bouwen zonder vergunning? Brunssum vergoedt prijsstijgingen ReisNet Zo behandelt de gemeente uw aanvraag bouwvergunning Brunssum krijgt eervolle vermelding Werksleutel 2002
Commissie Ruimtelijke Kwaliteit bewaakt het 'gezicht van Brunssum' Info ReisNet Parkstad Limburg
VOORKOM VERTRAGING VAN UW BOUWPLANNEN: vul uw bouwaanvraag goed in! Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge Heeft m'n buurman bouwplannen? Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord VERKEER/VERVOER: MILIEU:
Start aanleg van terrassen op Lindeplein Nieuwe openingstijden Rd4-milieuparken
Werkzaamheden Rimburgerweg in nieuwe jaar van start Hou GFT apart! Parkeerverbod Kerkstraat ingetrokken Ondergrondse afvalcontainers in Brunssum
Bushaltes in Servatiusstraat Inleveren asbest
Verkeersspreekuur Papier ophalen in januari
RECONSTRUCTIE BODEMPLEINROUTE:
Bodempleinroute open vanaf 12 december
Werkzaamheden Rimburgerweg in nieuwe jaar van start "EEN EXPEDITIE NAAR 2015"

---

Werkzaamheden Rimburgerweg in nieuwe jaar van start

Vanwege de vorst zijn de werkzaamheden aan de kruising van de Rimburgerweg/Venweg/Ganzepool met minstens een week uitgesteld. Naar verwachting beginnen de werkzaamheden nu in de week van maandag 13 januari. De kruising gaat op de schop en wordt vervangen door een rotonde. De werkzaamheden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden, naar verwachting twee maanden. Het verkeer wordt omgeleid.

De kruising Rimburgerweg/Venweg/Ganzepool wordt vervangen door een rotonde om een betere doorstroming van het verkeer mogelijk te maken. Reden hiervoor is dat de nieuwe hoofdingang van AFNORTH aan de Venweg komt te liggen, waardoor een grote toevoer van verkeer op deze plek moet worden afgehandeld. Een rotonde zorgt voor een snellere doorstroming van het verkeer dan een kruising met verkeerslichten.

Afsluiting
Tegelijk met de aanleg van een rotonde vindt er een reconstructie plaats van het gedeelte Rimburgerweg tussen de nieuwe rotonde en de Prins Hendriklaan.
Tijdens de werkzaamheden is de kruising Rimburgerweg/Venweg/Ganzepool afgesloten voor al het verkeer. De Rimburgerweg wordt dan geheel afgesloten vanaf de Prins Hendriklaan tot aan de Rembrandtstraat. De afsluiting van de Ganzepool begint bij de Heidestraat.

Het verkeer wordt omgeleid, via de Rembrandtstraat of via de Waubacherweg/Boschstraat.

Bodempleinroute
De werkzaamheden aan de Rimburgerweg zijn onderdeel van de reconstructie van de Bodempleinroute. De Bodempleinroute omvat de Karel Doormanstraat, Bodemplein, Akerstraat, Prins Hendriklaan/Rimburgerweg en een gedeelte van de Heerenweg (Heerlen). De herinrichting van deze route is een groot project dat tot de lente van 2003 duurt. In totaal bestaat het uit vier fasen. In december 2001 is begonnen met fase 1: het vervangen van de kruising Emmaweg/Karel Doormanstraat/N276 door een tweestrooks rotonde. De herinrichting van het Bodemplein, afgesloten in juli 2002, was fase 2. Fase 3 betrof de herinrichting van de Akerstraat/Heerenweg in augustus-december 2002. Fase 4, tenslotte, richt zich op de reconstructie van de Rimburgerweg en de rotonde Venweg.

Het duurt nog minstens tot mei 2003 voordat alle werkzaamheden zijn afgerond. Maar dán heeft Brunssum ook een route waar dagelijks op een veilige manier vele tienduizenden verkeersdeelnemers gebruik kunnen maken, met een minimum aan oponthoud en overlast.
---

Bouw Brede Maatschappelijke Voorziening binnenkort van start

De bouw van een Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost gaat definitief van start. Dat heeft het college van B&W onlangs besloten. Op 28 oktober werd door een aantal aannemers offertes uitgebracht voor de realisatie van de bouw. Op basis daarvan heeft het college besloten om een bedrag van maximaal 5 miljoen euro goed te keuren voor de bouw. Begin 2003 wordt gestart met de bouw. Naar verwachting zal het gebouw vóór Kerst 2003 klaar zijn.

De Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) is een plek waar voorzieningen voor onderwijs, kinderopvang, maatschappelijk werk en sport worden ondergebracht. In Brunssum-Oost komt de BMV aan De Insel, tussen het Atrium en de sportvelden van SV Brunssum. Het gebouw heeft straks een vloeroppervlakte van 3.800 vierkante meter.

Nieuwe basisschool
Het nieuwe gebouw zal straks onderdak bieden aan een nieuwe basisschool. Die nieuwe basisschool zal gevormd worden uit de huidige basisschool Dol-Fijn en een deel van de basisschool St. Jozef (namelijk de voormalige Tarcisiusschool). Verder vinden ook andere instanties onderdak bij de BMV, zoals kinderopvang (voor vier groepen) en een peuterspeelzaal (voor twee groepen). Er komt ook een gymzaal, een handvaardigheidsruimte, een wijksteunpunt en een ouderensteunpunt. Voor jongeren komt er een aparte ruimte (op speciaal verzoek van de buurt en de gebruikers). Tenslotte beschikt de BMV ook over een kantine.

Al die instanties krijgen in de BMV hun eigen ruimten maar -en dat is het grote voordeel van de gezamenlijke locatie- ze maken ook gebruik van algemene voorzieningen. Een paar voorbeelden. Zo zouden de peuterspeelzaal en de kinderopvang gebruik kunnen maken van het speellokaal van de basisschool. Buiten schooltijden zou dat speellokaal gebruikt kunnen worden door anderen. Sportclubs, bijvoorbeeld, of een (ouderen) gymclub, of als plek waar zwangerschapsgymnastiek wordt georganiseerd. De Brede School wordt dus méér dan een plek voor allerlei instanties. Het wordt een plek waar iedereen in Brunssum-Oost straks terecht kan. Een plek met een duidelijke zorg- en buurtfunctie. Een plek dus voor jong en oud, voor sport en welzijn, voor hulp en educatie, voor een avondje uit of een dagje ontspannen.

Klaar in 2003
De bouw van de Brede Maatschappelijke Voorziening gebeurt door Heijmans IBC Bouw uit Sittard. Begin 2003 zullen gemeente en aannemer een planning opstellen voor de uitvoering van de bouw. Uitgangspunt daarbij is dat de BMV vóór Kerst 2003 klaar is.
---

Parkeerverbod Kerkstraat ingetrokken

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een parkeerverbod bij de achterontsluiting van de percelen Kerkstraat 6 t/m 12 in te trekken. Dat is gebeurd na overleg met bewoners en omwonenden.

Het parkeerverbod werd in mei 2002 ingesteld nadat gebleken was dat in het ontsluitingspad regelmatig werd geparkeerd. Hierdoor werd de vrije doorgang belemmerd. Naar aanleiding van dat besluit zijn bezwaren ingediend en heeft de gemeente gesprekken gevoerd met direct betrokkenen. Hieruit bleek dat er geen draagvlak voor het parkeerverbod bestaat, waarop het college besloot om het besluit in te trekken.

---

Start aanleg van terrassen op Lindeplein

De aanleg van terrassen op het Lindeplein is met minstens een week vertraagd. De werkzaamheden zouden op maandag 6 januari beginnen, maar vanwege de vorst kan er nu niet gewerkt worden.

Op het Lindeplein worden terrassen aangelegd. Gedurende de werkzaamheden is er slechts beperkt verkeer mogelijk op het Lindeplein. Verder is alleen een klein gedeelte van het Lindeplein beschikbaar voor parkeren. Er wordt naar gestreefd om de werkzaamheden, waarvan de voortgang sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden, vóór carnaval in het eerste weekeinde van maart af te ronden.

Voor de panden gelegen aan de westzijde van het Lindeplein worden in januari en februari 2003 terrassen aanleggen. De plannen omvatten het volgende:


* De rijbaan wordt verschoven in de richting van het parkeerterrein Lindeplein. De bushalte voor de Brikke-Oave wordt aangepast en de aansluitende parkeerstrook/laad-/loshaven wordt opgeheven. Hierdoor ontstaat aan de gehele westzijde ruimte voor een brede voetgangerstrook waarop terrassen aangelegd kunnen worden.


* De kruising Lindeplein/Vijverlaan/Rumpenerstraat wordt heringericht, waarbij zebra-oversteekplaatsen met middengeleiders worden aangebracht.


* Om het verlies aan parkeerruimte op het Lindeplein te beperken, worden de parkeerplaatsen opnieuw ingedeeld. Tevens komt tegenover de Brikke-Oave een uitgang van het parkeerterrein. De toegang aan de Vijverlaan blijft als in- en uitgang gehandhaafd.

Beperkt gebruik
In overleg met de ondernemers van Brunssum heeft de gemeente besloten om de werkzaamheden zo in te richten dat verkeer op het Lindeplein mogelijk blijft. Daarvoor is het werk in fasen ingedeeld. Gedurende de fasen is altijd verkeer in één richting mogelijk op het Lindeplein, namelijk in de richting Rumpenerstraat. Afhankelijk van de werkzaamheden is de Rumpenerstraat slechts beperkt bereikbaar via de Vijverlaan. Ook de ingang van het Lindeplein aan de Vijverlaan zal gedurende een periode afgesloten worden - daarvoor zal een alternatieve toegang aan de rijbaan Lindeplein worden aangelegd. Parkeren op het Lindeplein zal in januari en februari slechts zeer beperkt mogelijk zijn: meer dan de helft van de beschikbare parkeerruimte is dan afgezet als werkterrein.

Gedurende de laatste fase van de werkzaamheden, wanneer de wegen geasfalteerd zullen worden, zal het hele Lindeplein voor al het verkeer worden afgesloten. Deze fase duurt naar verwachting slechts enkele dagen.

Het verkeer zal, waar en wanneer nodig, omgeleid worden.
---

Bushaltes in Servatiusstraat

In de Servatiusstraat komen bushalteplaatsen. De halteplaatsen zullen worden ingericht ter hoogte van het milieucluster. Het gaat overigens vooralsnog om tijdelijke haltes. Ze worden op zondag 5 januari 2003 in gebruik genomen voor de duur van maximaal drie maanden.

Het inrichten van de nieuwe bushalteplaatsen heeft alles te maken met de nieuwe dienstregeling van Hermes die op 5 januari 2003 ingaat. In deze nieuwe regeling vervallen de lijnen op de Karel Doormanstraat en de Trichterweg. Deze worden vervangen door een nieuwe buslijn die via de Servatiusstraat gaat verlopen. Om Brunssum-west zo goed mogelijk met het openbaar vervoer te bedienen, is het wenselijk gebleken dat er halteplaatsen in de Servatiusstraat worden ingericht.

De halteplaatsen in de Servatiusstraat zijn vooralsnog tijdelijk. In januari 2003 gaat de gemeente praten met bewoners en wijkteam over een definitieve locatie voor de halteplaatsen. Op basis van dat overleg neemt het college van B&W een besluit. Tegen dat besluit kan dan nog bezwaar worden gemaakt.

---

Raadsvergadering op 8 januari 2003

De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op woensdag 8 januari om 18.00 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep Onderbanken rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.
De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen:

Bestuurskrachtmonitor
De Provincie Limburg onderzoekt de bestuurskracht van alle Limburgse gemeenten, waaronder Brunssum. Onder 'bestuurskracht' wordt verstaan de mate waarin een gemeente erin slaagt om met inzet van beschikbare middelen (bestuur, personeel, financiën, etc.) taken en ambities te verwezenlijken. Deze taken en ambities worden de 'opgaven' van een gemeente genoemd. Voordat de Provincie de bestuurskracht kan meten, moeten eerst deze gemeentelijke opgaven worden bepaald: welke taken liggen er op sociaal, fysiek, economisch en cultureel vlak? Wat zijn de ambities van de gemeente? De antwoorden hierop zijn vastgelegd in een zogenaamd Opgavenprofiel van de gemeente Brunssum. De gemeenteraad wordt gevraagd om het concept Opgavenprofiel vast te stellen.
---

Brunssum wordt veiliger

Veiligheid. Het is een belangrijk thema in Nederland. Veiligheid op straat, op school, thuis, tijdens het werk en uitgaan. De gemeente Brunssum heeft besloten om de komende jaren extra aandacht te geven aan het vergroten van de veiligheid van de Brunssumse burgers. Dat gebeurt samen met een groot aantal maatschappelijke instanties, zoals politie, brandweer, de wijkteams, het onderwijs, ondernemersverenigingen en woningbouwverenigingen. De gemeente heeft inmiddels voor het project mensen en middelen beschikbaar gesteld.

Veiligheid is een zeer breed thema. Het is niet alleen het bestrijden van geweld op straat of het terugdringen van de bedreiging die uitgaat van rondhangende groepen mensen in de openbare ruimte (zoals wegen, plantsoenen, pleinen, bossen en parken), maar ook het naleven van brandvoorschriften in bijvoorbeeld scholen en café's. Of het goed onderhouden van straten, achterpaden en groenvoorzieningen zodat verloedering wordt tegengegaan en mensen zich prettig voelen in de openbare ruimte. Onveiligheid dreigt overal waar toezicht ontbreekt en overheid en burgers het tolereren dat wetten en regels worden overtreden.

Knelpunten
Veiligheid is de verantwoordelijkheid van velen. Vandaar ook dat de gemeente Brunssum met zoveel mogelijk maatschappelijke instanties de overlast, verloedering en potentieel gevaarlijke situaties goed in beeld wil krijgen en wil gaan aanpakken.
Vanaf 1 januari 2003 gaat de gemeente beginnen met een inventarisatie van de huidige situatie in Brunssum: welke zaken zijn er geregeld op het gebied van openbare orde en veiligheid enerzijds, en toezicht en handhaving anderzijds, en waar bij wie ligt de verantwoordelijkheid? Vervolgens gaat de gemeente praten met de andere partijen -politie, brandweer, wijkteams, ondernemers, onderwijsinstellingen, woningbouwverenigingen et cetera- over waar de knelpunten liggen en hoe die knelpunten op te lossen. Uiteindelijk zal er een plan van aanpak komen te liggen, met daarin een scala aan activiteiten, óók op wijk- en buurtniveau: de zogenaamde wijk- en buurtveiligheidsplannen. Want dat is een belangrijk element in de aanpak van de gemeente: de uitvoering van de plannen moet zo zichtbaar mogelijk gebeuren, dus bij de mensen in de wijk en in hun straat.

Bijdrage
Onveiligheid is een belangrijk thema. Het is soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Het is soms aanwezig bij u in de straat, of op de school van uw kinderen. Maar het is iets dat ons uiteindelijk allemáál raakt. De gemeente Brunssum neemt haar verantwoordelijkheid en start in 2003 met een serieuze aanpak van dit maatschappelijk probleem. U kunt er ook een bijdrage aan leveren. Via het wijkteam, bijvoorbeeld, of via uw organisatie. In de nabije toekomst zal er wellicht ook op u een beroep worden gedaan om mee te denken en mee te doen aan meer veiligheid in Brunssum. Maak gebruik van die kans!
---

Bodempleinroute open vanaf 12 december

De Bodempleinroute is weer open. Vanaf donderdag 12 december kan het verkeer weer geheel gebruik maken van de route die loopt van de N276, via de Karel Doormanstraat, het Bodemplein en de Akerstraat, naar de Heerenweg. De werkzaamheden aan de route begonnen eind december 2001 en hebben dus bijna een jaar geduurd. In januari 2003 zal gestart worden met de laatste fase van de werkzaamheden: de reconstructie van de Rimburgerweg (van Prins Hendriklaan tot rotonde Venweg) en van de rotonde Venweg.

Meer veiligheid
Sinds 13 augustus wordt er aan de Akerstraat gewerkt. In oktober ging een deel van de Akerstraat weer open en concentreerden de werkzaamheden zich op het weggedeelte tussen het Texaco-tankstation en de Uterweg (Akerstraat/Heerenweg).
In het afgelopen jaar is de kilometerslange route tussen de N276 en de Heerenweg opnieuw ingericht en helemaal opgeknapt. Er kwamen nieuwe rotondes (bij de N276/Emmaweg/Karel Doormanstraat, bij de Rembrandtstraat en bij de Zeekoelen), het Bodemplein werd opnieuw en verkeersvriendelijker ingericht, langs vrijwel de gehele route zijn vrijliggende fietspaden aangelegd, en op knelpunten hebben bussen een eigen strook gekregen. Ook heeft de complete route een nieuwe asfaltlaag en een nieuwe belijning gekregen.

Doel van al deze maatregelen: een betere doorstroming van het verkeer, meer verkeersveiligheid voor fietsers, en meer ruimte voor het openbaar vervoer.

Rimburgerweg/Venweg
Overigens is de reconstructie van de Bodempleinroute nog niet helemaal afgerond. In januari 2003 begint de laatste fase. Die heeft betrekking op de kruising Rimburgerweg/Venweg/Ganzepool. De kruising gaat op de schop en wordt vervangen door een rotonde. Reden hiervoor is dat de nieuwe hoofdingang van AFNORTH aan de Venweg komt te liggen, waardoor een grote toevoer van verkeer moet worden afgehandeld. Een rotonde zorgt voor een snellere doorstroming van het verkeer dan een kruising met verkeerslichten. Tegelijk vindt er een reconstructie plaats van het gedeelte Rimburgerweg tussen de nieuwe rotonde en de Prins Hendriklaan.
Naar verwachting duren de werkzaamheden circa twee maanden, dus tot het vroege voorjaar van 2003. Maar dán heeft Brunssum ook een route waar dagelijks op een veilige manier vele tienduizenden verkeersdeelnemers gebruik kunnen maken, met een minimum aan oponthoud en overlast.

---

Vervanging bomenplantsoen Merkelbeekerstraat

De bomen in het noordelijke deel van de Merkelbeekerstraat worden begin volgend jaar vervangen. De 55 esdoorns tussen de Vroedschapstraat en de Beekweg zullen, naar verwachting, in januari 2003 worden gekapt. Met de nieuwe aanplant van circa 60 bomen wordt in het voorjaar gestart.

De esdoorns aan de Merkelbeekerstraat hebben een gemiddelde leeftijd van 70 jaar. Dat is een zeer hoge leeftijd voor dit type boom. Een aantal bomen is dan ook in slechte conditie, wat leidt tot overlast door vallende takken. Ook zijn de wortels van de bomen inmiddels zo ver doorgegroeid dat er schade is ontstaan aan trottoirs en wegen. Vanwege de vele klachten van omwonenden over de overlast door de bomen is besloten om het hele bomenstand in het noordelijk deel van de Merkelbeekerstraat te vervangen.

Laan
De vervanging van het bomenbestand stelt de gemeente ook in staat om de Merkelbeekerstraat beter in te richten. Zo zal bij het planten van de nieuwe bomen rekening worden gehouden met aanwezige bebouwing en bestaande inritten. Ook wil de gemeente de nieuwe bomen zoveel mogelijk aan beide zijden van de Merkelbeekerstraat plaatsen, zodat de oude laanstructuur, waarin de bomen als het ware zorgen voor een 'groene overkapping', weer hersteld wordt.
De nieuwe bomen, die in het voorjaar van 2003 geplant zullen worden, hebben dan een hoogte van circa 6 meter. Welke type boom de oude esdoorns zal vervangen, is nog niet bekend. Afhankelijk van het type duurt het 10 tot 15 jaar voor de bomen volgroeid zijn en de Merkelbeekerstraat het aanzien zal hebben van een volwaardige laan.

Gelijktijdig met de vervanging van het bomenstand zal ook het onderliggende plantsoen opnieuw worden ingericht. De bestaande struiken worden weggehaald en vervangen door een nieuwe, gevarieerde aanplant. Dan vindt ook herstel plaats van de stukken wegdek en trottoir die in het verleden beschadigd zijn geraakt door de wortels van de esdoorns.

Bezwaar
De gemeente Brunssum heeft inmiddels een kapvergunning afgegeven voor het verwijderen van de 55 esdoorns. Tegen deze kapvergunning kan nog tot 8 januari 2003 bezwaar worden gemaakt.

---

De gemeentepagina verhuist!

De gemeentepagina van Brunssum verhuist per 1 januari 2003 naar Parelnieuws en naar de Consumentenwijzer. Nu publiceert de gemeente de pagina nog in de Brunssum Aktueel.

De overstap wordt ingegeven door de vele klachten over de bezorging van de Brunssum Aktueel. Regelmatig bleven hele straten of wijken wekenlang verstoken van het gemeentenieuws. In de afgelopen jaren heeft het gemeentebestuur diverse gesprekken gevoerd met Brunssum Aktueel en is gezocht naar oplossingen. Nu het contract met Brunssum Aktueel per 31 december 2002 afloopt, heeft de gemeente besloten om met ingang van het nieuwe jaar de gemeentelijke mededelingen in twee andere bladen onder te brengen, namelijk Parelnieuws en de Consumentenwijzer.
Door te kiezen voor plaatsing in twee huis-aan-huisbladen verwacht de gemeente een volledige dekking van bezorging in heel Brunssum.

Wethouders
Parelnieuws zal vanaf 1 januari 2003 alle gemeentelijke informatie publiceren. Daarbij gaat het niet alleen om de wettelijk verplichte informatie (bijvoorbeeld bouwvergunningen en plannen waarvoor inspraak- en/of bezwaartermijnen gelden), maar óók om redactionele artikelen waarin gemeentelijke projecten worden toegelicht of waarin wethouders aan het woord komen over uiteenlopende bestuurlijke plannen.
In de Consumentenwijzer publiceert de gemeente in het nieuwe jaar alléén de wettelijke verplichte mededelingen.

Parelnieuws verschijnt wekelijks op de woensdag, Consumentenwijzer op dinsdag.

---

Gemeente Brunssum komt WVG-reizigers financieel tegemoet Brunssum vergoedt prijsstijgingen ReisNet

De gemeente Brunssum heeft besloten om de mensen die recht hebben op een WVG-vervoersvergoeding volgend jaar 14 procent extra te geven. Deze extra vergoeding is bedoeld als compensatie voor de stijging van de rittarieven bij ReisNet, per 1 januari 2003, met 14 procent. Met deze maatregel stelt de gemeente WVG-gerechtigden in de gelegenheid om in 2003 evenveel ritten met ReisNet te maken als nu het geval is.

De gemeente Brunssum handhaaft in 2003 ook de ongemakken-compensatie die zij in 2002 uitkeerde aan mensen met een WVG-vervoersvergoeding. Per 1 januari 2002 verhoogde ReisNet de ritprijzen met 4,2 procent. De gemeente Brunssum verhoogde de vergoeding toen echter met 10 procent. Die extra 5,8 procent waren bedoeld als compensatie voor ongemakken die zich zouden kunnen voordoen bij de uitvoering van de ritten. Ofschoon de kwaliteit van het vervoer bij ReisNet in de loop van 2002 verbeterd is, blijft er altijd een kans bestaan op tekortkomingen in de service van ReisNet. Vandaar dat de gemeente besloten heeft om in 2003 de extra vergoeding te handhaven.

De WVG-vervoersvergoeding wordt in twee termijnen uitbetaald, in januari en in juli 2003. WVG-gerechtigden in Brunssum kunnen beschikken over de volledige vergoeding, ongeacht of het bedrag wel of niet geheel besteed wordt aan ReisNet.

---

Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg:
WWZ Kompas

Nieuw in Brunssum: WWZ Kompas. Eén loket waar u terecht kunt met alle vragen op het gebied van welzijn, wonen en zorg. Binnen WWZ Kompas werkt een groot aantal instanties samen, waardoor u snel en gemakkelijk geholpen wordt. WWZ Kompas is gevestigd aan een gemakkelijk bereikbaar pand aan de Dorpstraat 119 in Brunssum (naast Woonservice Het Adres).

"Mijn moeder kan niet langer meer zelfstandig blijven wonen. Hoe kan ik haar helpen aan een plaats in een verzorgingshuis?" "Ik heb een gehandicapte zoon. Hij verblijft in een tehuis, maar in de weekends komt hij naar huis. Hij kan echter geen gebruik maken van douche en toilet. Kan mijn woning worden aangepast?" "Mijn vriend en ik gaan samenwonen. We kunnen de huur van onze nieuwe woning maar net opbrengen. Komen wij in aanmerking voor huursubsidie?"

Iedereen heeft wel eens een dergelijke vraag. Maar aan wie moet u deze vraag stellen? Er zijn zoveel organisaties op het gebied van welzijn, wonen en zorg. U ziet door de bomen het bos niet meer. Daar is nu gelukkig een oplossing voor. Met al uw vragen op het gebied van welzijn, wonen en zorg kunt u voortaan bij WWZ Kompas terecht. De medewerkers van WWZ Kompas beantwoorden uw vragen en helpen u op weg. Ze kennen de juiste organisaties en zijn op de hoogte van allerlei regelingen, procedures en activiteiten.

Samenwerking
WWZ Kompas is een initiatief van de Regiegroep Ouderenbeleid Brunssum. Binnen WWZ Kompas werken de volgende organisaties samen: Gemeente Brunssum, Stichting Ouderenwelzijn Brunssum, Woonservice Het Adres, Wonen Zuid, Centrum Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk, Regionaal Indicatie Orgaan (RIO), Zorgbureau Heerlen, Thuiszorg Oostelijk Zuid-Limburg, Stichting Gezondheidszorg Oostelijk Zuid-Limburg, Centrale van Bonden voor Ouderen, Stichting Christelijke Zorgorganisaties.

Meer informatie
Dus, heeft u een vraag op het gebied van welzijn, wonen en zorg? Bel WWZ Kompas, telefoon (045) 404 81 90. Of kom langs op Dorpstraat 119 in Brunssum. De balie van WWZ Kompas is open op maandag en woensdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur en op dinsdag en donderdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.
Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.wwzkompas.nl.
---

De nieuwe Woningwet:
Zo behandelt de gemeente uw aanvraag bouwvergunning

Vanaf 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet van kracht. Met die nieuwe Woningwet krijgt iedereen te maken die gaat (ver)bouwen. Deze wet kent twee categorieën bouwwerken, namelijk bouwwerken waarvoor u een vergunning moet aanvragen bij de gemeente en bouwwerken die u zónder vergunning mag bouwen. Het doel van de nieuwe Woningwet is het vereenvoudigen van de procedures rondom vergunningaanvraag en
-verlening.

De Woningwet geldt voor álle bouwwerken: woningen, kantoren en winkels, maar ook pergola's, zonweringen, rolluiken, (schotel)antennes en schuttingen. Een relatief groot aantal van deze bouwwerken blijft onder de nieuwe Woningwet vergunningsplichtig - verder zijn de vergunningvrije bouwwerken aan strikte en strenge voorwaarden gebonden.

Wilt u weten of uw bouwwerk vergunningsplichtig is of niet? Raadpleeg www.vrom.nl/woningwet. Daar vindt u een programma waarmee u kunt nagaan of u een bouwvergunning nodig heeft.

Bouwaanvraag indienen
Stel, u heeft voor uw bouwwerk een vergunning nodig. Hoe vraagt u zo'n vergunning aan en hoe lang duren de procedures?

Een aanvraag bouwvergunning dient u in bij het college van Burgemeester en Wethouders. Daarvoor bestaat een landelijk formulier dat u bij uw gemeente kunt halen, of kunt binnenhalen via internet (www.vrom.nl/woningwet).
Hoe u de aanvraag vervolgens indient, is ook weer aan landelijke regels gebonden (de zogenaamde 'indieningsvereisten'). Daarbij is wettelijk vastgelegd welke stukken (bijvoorbeeld een bouwtekening) en welke gegevens u precies moet inleveren voor welke bouwvergunningsprocedure. In de bijlage bij het aanvraagformulier voor een bouwvergunning staat precies welke gegevens en welke stukken dat zijn. Let op! Een gemeente mag niet om méér, of om andere dingen vragen.

Wanneer uw aanvraag door burgemeester en wethouders is ontvangen, wordt eerst beoordeeld of uw gegevens en stukken compleet zijn. Is uw aanvraag niet volledig, kunnen burgemeester en wethouders u binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag in de gelegenheid stellen om alsnog de ontbrekende gegevens te overleggen. Burgemeester en wethouders mogen u hiervoor maximaal een periode van vier weken gunnen. Geeft u hieraan geen gehoor, dan kan de gemeente beslissen om uw aanvraag niet in behandeling te nemen.

Overigens: als de gemeente u daarvoor toestemming geeft, mag u de gegevens die horen bij een aanvraag bouwvergunning ook digitaal aanleveren.

Behandeling van de bouwaanvraag
Als uw plan geheel volgens de regels is ingediend, gaan de wettelijk vastgestelde behandelingstermijnen in. Deze zijn met de wijziging van de Woningwet, per 1 januari 2003, korter geworden.

Belangrijk is dat u weet of u een 'lichte' bouwvergunningsprocedure moet doorlopen, of een 'reguliere' bouwvergunningsprocedure. Kleinere bouwwerken, zoals een dakkapel of een bijgebouw aan de voorkant van een woning, zijn meestal licht-vergunningsplichtig. Alle overige bouwwerken (bijvoorbeeld een dakopbouw) zijn regulier vergunningplichtig. Op de internetsite www.vrom.nl/woningwet vindt u het programma waarmee u niet alleen kunt nagaan óf u een bouwvergunning nodig heeft, maar eventueel ook wélke.

Zo zien de procedures er vervolgens uit:
Lichte procedure: De gemeente moet u binnen zes weken laten weten of u toestemming heeft om te bouwen of niet.
Reguliere procedure: De gemeente moet u binnen twaalf weken laten weten of u toestemming heeft om te bouwen of niet. Deze termijn kan eenmaal verlengd worden met nog eens zes weken. Dit wordt u tijdig gemeld.
Let op: de reguliere bouwvergunning kan ook in twee fasen worden aangevraagd. In fase 1 wordt bekeken of er ruimtelijke en welstandstechnische bezwaren zijn. Als die bezwaren er niet zijn, dan kunt u in fase 2 de bouwtechnische uitwerking van uw bouwplan indienen. Het voordeel van deze opdeling in twee fasen is dat u geen onnodige kosten maakt als blijkt dat uw bouwplan ruimtelijk niet past. Bij een gefaseerde bouwvergunning heeft de gemeente in iedere fase een beslistermijn van zes weken. Beide fasen mogen eenmalig met zes weken worden verlengd.

Van bovenstaande maximale termijnen kan de gemeente afwijken. Past uw bouwplan bijvoorbeeld niet in het bestemmingsplan en wilt u toch bouwen, dan moet u verzoeken om vrijstelling van het bestemmingsplan. Die procedure neemt extra tijd in beslag. Hou er óók rekening mee dat u mogelijk te maken krijgt met het verkrijgen van vergunningen op grond van de Wet milieubeheer of de Monumentenwet. Ook dan kan het langer duren voor u kunt beginnen met bouwen.

Aan de slag
In principe kunt u aan de slag zodra u een bouwvergunning heeft. Het is echter raadzaam om eerst de officiële bezwaartermijn af te wachten. Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen namelijk tot zes weken na bekendmaking van de bouwvergunning bezwaar aantekenen bij de gemeente. Aansluitend kan een beroepsprocedure aanhangig gemaakt worden bij de rechtbank (met mogelijk hoger beroep bij de Raad van State). Mocht als gevolg hiervan de bouwvergunning worden vernietigd, dan mag u niet meer bouwen.
U moet zelf inschatten of u al met de bouw wilt beginnen gedurende de periode waarin mogelijk nog bezwaar en beroep aangetekend kan worden. Mocht blijken dat u te vroeg bent gestart met de bouw omdat bijvoorbeeld bezwaren gegrond worden verklaard, dan kunt u de gemeente daarvoor níet aansprakelijk stellen.

Geldigheid bouwvergunning
Een verstrekte bouwvergunning kan door de gemeente worden ingetrokken als niet binnen 26 weken nadat die vergunning is verleend met de bouw is gestart. Ook als de bouw meer dan 26 weken stilligt, kan de verleende bouwvergunning worden ingetrokken.

Meer informatie?
Meer informatie over de nieuwe woningwet en de verschillende vergunningprocedures vindt u op internet, www.vrom.nl/woningwet. Of neem contact op met de gemeente. Aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht zijn folders verkrijgbaar met informatie (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur). Ook kunt u bellen: (045) 527 86 60. Zo voorkomt u dat u bouwt in strijd met de regels.

---

Nieuwe openingstijden Rd4-milieuparken

Van 2 december 2002 t/m 10 maart 2003 gaan de milieuparken eerder dicht vanwege de winterperiode. Vanaf 11 maart 2003 gelden weer de oude openingstijden.

De nieuwe openingstijden zijn:

- maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur, en van 13.30 tot 17.00 uur

- zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur

Vergeet niet uw legitimatiebewijs en Rd4-afvalpas mee te nemen!

Vrijwel alle soorten afval kunnen op het milieupark gratis aangeleverd worden. Uitzonderingen zijn autobanden, zand, grond en puin. Kijk voor tarieven op de Rd4-afvalwijzer.

---

Bouwen zonder vergunning?

Vanaf 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet van kracht. Met die nieuwe Woningwet krijgt iedereen te maken die gaat (ver)bouwen. Deze wet kent twee categorieën bouwwerken, namelijk bouwwerken waarvoor u een vergunning moet aanvragen bij de gemeente en bouwwerken die u zónder vergunning mag bouwen. Het doel van de nieuwe Woningwet is het vereenvoudigen van de procedures rondom vergunningaanvraag en
-verlening.

De Woningwet geldt voor álle bouwwerken: woningen, kantoren en winkels, maar ook pergola's, zonweringen, rolluiken, (schotel)antennes en schuttingen. Voor sommige bouwwerken heeft u onder de nieuwe Woningwet géén vergunning nodig. Een relatief groot aantal van deze bouwwerken blijft onder de nieuwe Woningwet vergunningsplichtig. Hieronder hebben we een aantal van de meer gangbare bouwwerken/verbouwingen neergezet, met een toelichting of deze wel of niet vergunningsplichtig zijn.

Dakkapellen en dakramen
Als u een dakkapel wilt plaatsen aan de achterkant van uw woning, dan mag dat bouwvergunningsvrij. Ook het plaatsen van een dakraam aan de achterkant mag zonder bouwvergunning. De dakkapel en het dakraam moeten in dat geval echter wel voldoen aan een aantal eisen met betrekking tot de afstand tot de randen van het dak (deze moet tenminste 0,5 meter zijn) en de hoogte (een dakkapel mag maximaal 1,5 meter hoog zijn).
Voor het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van uw woning of aan de zijkant (als deze naar de weg of het openbaar groen is gekeerd) heeft u een bouwvergunning nodig.

Antenne plaatsen
Als u een schotelantenne wilt plaatsen, mag dat in de meeste gevallen zonder bouwvergunning. Alleen als u een schotelantenne aan de voorkant van uw woning (aan de gevel of in de tuin) wilt plaatsen, heeft u hiervoor een bouwvergunning nodig. Een bouwvergunningsvrije antenne mag daarnaast maximaal 3 meter hoog zijn (inclusief de voet of drager) en geen grotere doorsnede dan 2 meter hebben.

Aanbouwen van serre, berging e.d.
Wilt u een serre, bijkeuken, berging of garage aan uw woning bouwen? Onder bepaalde voorwaarden mag dit zonder bouwvergunning. De aan- of uitbouw mag in ieder geval nooit hoger zijn dan één bouwlaag en moet op de grond staan (u mag dus géén bouwvergunningsvrije aanbouwen bovenop een al bestaande aanbouw bouwen).
Verder moet zo'n bouwwerk aan verschillende andere voorwaarden voldoen voordat u bouwvergunningsvrij mag bouwen. Die voorwaarden hebben te maken met de afmetingen van het bouwwerk, maar ook met de situering ten opzichte van de openbare ruimte en de buren.

Kozijn- en gevelwijzigingen
Vervangt u een kozijn of een goot, of schildert u de buitenzijde van uw woning, dan valt dit onder normaal onderhoudswerk. U heeft hiervoor geen bouwvergunning nodig, als u tenminste bij vervangen e.d. dezelfde afmetingen aanhoudt.
Stel, u wilt uw kozijnen vervangen en daarbij bijvoorbeeld twee openslaande deuren vervangen door een schuifpui. Een dergelijke activiteit wordt niet tot normaal onderhoud gerekend en mag dus alleen onder bepaalde voorwaarden vergunningsvrij worden uitgevoerd. Dat geldt ook voor het aanpassen van uw gevel, bijvoorbeeld als u een andere gevelbekleding wilt toepassen. U mag deze activiteiten uitvoeren zonder vergunning als de bestaande gevelopeningen niet worden gewijzigd.
Alleen kozijn- en gevelwijzigingen aan de achterkant van uw woning mogen vergunningsvrij worden uitgevoerd. Dat geldt ook voor de zijkant van uw woning, mits deze niet gericht is naar de weg of het openbaar groen. Voor kozijn- en gevelwijzigingen die direct zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte (de voorkant en soms de zijkant) heeft u dus wél een bouwvergunning nodig.

Carport of vrijstaand gebouwtje
Wilt u een schuur of garage in uw tuin zetten, los van uw woning, dan wordt dit als een bijgebouw gezien. Dit soort gebouwen mag u vergunningsvrij bouwen, mits het bouwwerk voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo mag het bouwwerk slechts uit één bouwlaag bestaan en moet het op de grond staan. Ook gelden er regels met betrekking tot de afmetingen en de plaats waar u het gebouw wilt neerzetten. Bijvoorbeeld: een bouwvergunningsvrije vrijstaande berging of garage met een bruto-oppervlakte van 10 vierkante meter moet tot het naburige erf meer dan 1 meter afstand bewaren.
Overigens geldt het bovenstaande ook voor een overkapping, zoals een carport die als een open constructie los van of tegen de woning wordt geplaatst.

Raadpleeg de folders
Voor een aantal veel voorkomende bouwwerken zijn aparte folders bij de gemeente verkrijgbaar:

- Aan- en uitbouwen

- Bijgebouwen en overkappingen

- Dakkapellen

- Dakramen

- Erf- en perceelafscheidingen

- Kozijn- en gevelwijzigingen

- (Schotel)antennes

- Zonnecollectoren en zonnepanelen

Deze folder, alsmede een algemene folder over de nieuwe Woningwet, is verkrijgbaar aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht in het Bestuurscentrum aan het Lindeplein 1 (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur).

Op internet (www.vrom.nl/woningwet) vindt u een programma waarmee u snel en eenvoudig kunt nagaan of en zo ja welke bouwvergunning u nodig heeft.

Meer informatie?
Als u twijfelt of u een bouwvergunning nodig heeft, is het raadzaam om even bij de gemeente te informeren. Zo voorkomt u dat u bouwt in strijd met de regels. Bel voor meer informatie met de afdeling Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht, telefoon (045) 527 86 60.

Let op! Naast een bouwvergunning kunt u bij het (ver)bouwen van uw woning ook te maken krijgen met andere vergunningen. Zo heeft u wellicht geen bouwvergunning nodig, maar bijvoorbeeld wél een milieuvergunning, een uitritvergunning, een kapvergunning of een sloopvergunning. Het is daarom verstandig om bij ieder bouwplan contact op te nemen met de gemeente.

---

Voorkom vertraging van uw bouwplannen:
Vul uw bouwaanvraag goed in!

Na 1 januari 2003 treedt de nieuwe Woningwet in werking. U hoeft dan niet meer voor álle bouwplannen een bouwvergunning aan te vragen. Niettemin blijft een relatief groot aantal bouwwerken onder de nieuwe Woningwet nog vergunningsplichtig. Heeft u voor een bouwwerk een bouwvergunning nodig, dan moet u die aanvragen bij uw gemeente. Belangrijk is dat u de bouwaanvraag correct en volledig invult, en dat u alle vereiste stukken tijdig aanlevert. Voldoet uw bouwaanvraag niet aan de gestelde eisen, dan kan de gemeente uw aanvraag niet in behandeling nemen - met alle gevolgen voor uw bouwplannen.

In Nederland heeft u voor veel bouwactiviteiten een vergunning nodig van de gemeente waar u gaat (ver)bouwen. Het gaat dan niet alleen om het bouwen van woningen, kantoren en winkels, maar ook om grotere en kleinere verbouwingen, zoals het oprichten van pergola's en schuttingen of het aanbrengen van bijvoorbeeld zonweringen, rolluiken, en (schotel)antennes.

De kwaliteit van een aanvraag voor een bouwvergunning wordt steeds belangrijker. Weliswaar hoeft na 1 januari 2003 niet meer voor elk bouwwerk een vergunning aan te vragen, maar u moet straks wél kunnen beoordelen óf uw bouwwerk vergunningsplichtig is, en zo ja, om welk soort vergunning het dan gaat.
De gemeente Brunssum constateert al enige tijd dat de kwaliteit van aanvragen voor bouwvergunning vaak onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat formulieren onvolledig of onjuist zijn ingevuld, of omdat stukken ontbreken of niet voldoen aan de vereisten. Hierdoor kan de gemeente aanvragen niet, of pas na aanzienlijke vertragingen, in behandeling nemen. Daarnaast vergroten slecht onderbouwde aanvragen de kans dat verleende bouwvergunningen na bezwaarprocedures vernietigd worden.

Hieronder leest u wat er allemaal komt kijken bij de aanvraag van een bouwvergunning. Boodschap van dit verhaal: onderschat het niet en haal er desnoods deskundige hulp bij.

Aanvraagformulier
Als u bouwplannen heeft (voor na 1 januari 2003), moet u als eerste vaststellen of voor het bouwwerk een vergunning nodig is. Is dat het geval, dan dient u zich te wenden tot de afdeling Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht (RO/BWT) van de gemeente Brunssum. Voor uw aanvraag is een speciaal, landelijk ontworpen aanvraagformulier beschikbaar, de 'aanvraag bouwvergunning'. Dit formulier dient u volledig en correct in te vullen. Het invullen van dit formulier vraagt heel wat kennis en onderzoek. Zo dient u aan te geven of voor de betreffende bouwwerkzaamheden al eens eerder een bouwvergunning is aangevraagd. U dient te weten of er ook nog andere vergunningen nodig zijn (bijvoorbeeld milieuvergunning). Verder moet u er rekening mee houden dat u voor het invullen van het formulier uiteenlopende bronnen moet raadplegen, zoals de nieuwe Woningwet, het kadaster, en diverse NEN-normbladen. En heel belangrijk zijn ook de vereiste documenten die u mee moet leveren: kwaliteitsverklaringen, plattegronden en doorsnedetekeningen, geveltekeningen en detailtekeningen, foto's van bestaande situatie en omliggende bebouwing, en nog veel meer.

Vertragingen
Wanneer uw aanvraag voor een bouwvergunning bij de gemeente binnenkomt, zal eerst worden beoordeeld of deze compleet is. Als niet alle gegevens of tekeningen binnen zijn, kan de gemeente u binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag in de gelegenheid stellen om alsnog de ontbrekende gegevens aan te leveren. Reageert u hier niet op, dan kan de gemeente beslissen om uw aanvraag níet in behandeling te nemen.

Het is, met andere woorden, belangrijk dat u uw aanvraag voor een bouwvergunning goed invult en onderbouwt. Het voorkomt vertragingen bij verlening van de bouwvergunning en daarmee mogelijk ook vertraging bij uitvoering van uw bouwplannen.
Er is nog een reden om uw aanvraag zorgvuldig in te vullen. Tegen een verleende bouwvergunning kunnen anderen bezwaar maken. Als blijkt dat een vergunning verleend is op basis van onjuiste of onvolledige gegevens, dan is de kans zeer groot dat bij het eerste het beste bezwaar de vergunning vernietigd wordt - met alle gevolgen voor uw bouwplannen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het aanvragen van een bouwvergunning? Kijk dan op internet, www.vrom.nl. Hier vindt u meer informatie over de nieuwe Woningwet, die vanaf 1 januari 2003 van kracht is. Ook leest u hier wat de indieningsvereisten zijn voor een aanvraag bouwvergunning. Verder kunt u van deze internetsite het aanvraagformulier bouwvergunning afhalen.
Heeft u geen internetaansluiting? Bovenstaande informatie en formulieren zijn ook verkrijgbaar aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht in het Bestuurscentrum aan het Lindeplein 1 (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur).
---

Spelregels voor bouwen en verbouwen:
Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003

Vanaf 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet van kracht. Met die nieuwe Woningwet krijgt iedereen te maken die gaat (ver)bouwen. Deze wet kent twee categorieën bouwwerken, namelijk bouwwerken waarvoor u een vergunning moet aanvragen bij de gemeente en bouwwerken die u zónder vergunning mag bouwen. Het doel van de nieuwe Woningwet is het vereenvoudigen van de procedures rondom vergunningaanvraag en
-verlening.

De Woningwet geldt voor álle bouwwerken: woningen, kantoren en winkels, maar ook pergola's, zonweringen, rolluiken, (schotel)antennes en schuttingen. Een relatief groot aantal van deze bouwwerken blijft onder de nieuwe Woningwet vergunningsplichtig - verder zijn de vergunningvrije bouwwerken aan strikte en strenge voorwaarden gebonden.

Vergunningvrij
Bouwwerken waarvoor u géén bouwvergunning hoeft aan te vragen, zijn meestal kleine bouwwerken, zoals een afscheiding tussen balkons of dakterrassen, zonweringen of rolluiken. Mar ook dakkapellen en bijgebouwen aan de achterkant van een woning. U kunt deze bouwactiviteiten uitvoeren zonder dat u daarvoor eerst toestemming van de gemeente nodig heeft.
Let op! Naast een bouwvergunning kunt u bij het (ver)bouwen van uw woning ook te maken krijgen met andere vergunningen. Zo heeft u wellicht geen bouwvergunning nodig, maar bijvoorbeeld wél een milieuvergunning, een uitritvergunning, een kapvergunning of een sloopvergunning. Het is daarom verstandig om bij ieder bouwplan contact op te nemen met de gemeente.

Vergunningsplichtig
De categorie 'vergunningsplichtige bouwwerken' bestaat uit 'lichte vergunningen' (af te handelen binnen zes weken) en 'reguliere vergunningen' (in principe af te handelen binnen twaalf weken, maar verlenging is mogelijk).

De licht-vergunningsplichtige bouwwerken betreft meestal kleine bouwwerken, zoals een dakkapel of bijgebouw aan de voorkant van een woning. De gemeente toetst deze bouwwerken aan het bestemmingsplan, de welstandseisen, de monumentenvergunningvereiste, de stedebouwkundige voorschriften uit de gemeentelijke bouwverordeningen en eisen met betrekking tot constructieve veiligheid uit het Bouwbesluit.

De regulier-vergunningsplichtige bouwwerken betreft alle overige bouwwerken, zoals een dakopbouw. Ook hier wordt getoetst aan het bestemmingsplan, de welstandseisen, de monumentenvergunningvereiste en de stedebouwkundige voorschriften uit de gemeentelijke bouwverordening. Verder beoordeelt de gemeente het plan vooraf op alle technische eisen uit het Bouwbesluit.

Heb ik een bouwvergunning nodig?
Of u een bouwvergunning nodig heeft of niet, hangt af van een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden hebben onder meer te maken met de afmetingen en de plaats van het bouwwerk en het soort gebouw waarbij gebouwd wordt. Voor een aantal veel voorkomende bouwwerken zijn aparte folders bij de gemeente verkrijgbaar:

- Aan- en uitbouwen

- Bijgebouwen en overkappingen

- Dakkapellen

- Dakramen

- Erf- en perceelafscheidingen

- Kozijn- en gevelwijzigingen

- (Schotel)antennes

- Zonnecollectoren en zonnepanelen

Deze folder, alsmede een algemene folder over de nieuwe Woningwet, is verkrijgbaar aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht in het Bestuurscentrum aan het Lindeplein 1 (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur).

Op internet (www.vrom.nl/woningwet) vindt u een programma waarmee u snel en eenvoudig kunt nagaan of en zo ja welke bouwvergunning u nodig heeft.

Al begonnen voor 1 januari 2003?
Bent u vóór 1 januari 2003 al met (ver)bouwen begonnen? Dan kunt u gewoon de regels van voor die datum aanhouden. Bijvoorbeeld: u bent begonnen met de bouw van een carport. Volgens de oude regels is dat vergunningsvrij. U mag die carport gewoon afbouwen, ook al is dit bouwwerk volgens de nieuwe Woningwet wél vergunningplichtig. Een ander voorbeeld. U heeft bij de gemeente een bouwwerk gemeld waarvoor in 2002 nog een bouwvergunning aangevraagd moet worden, of dat meldingsplichtig is. Als de gemeente die aanvraag vóór 1 januari 2003 in behandeling heeft genomen, en uw bouwwerk is volgens de nieuwe Woningwet níet vergunningplichtig, dan zal de gemeente de behandeling van uw aanvraag staken en kunt u zonder toestemming gaan bouwen - mits u zich daarbij uiteraard houdt aan de voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen.

Meer informatie?
Als u twijfelt of u een bouwvergunning nodig heeft, is het raadzaam om even bij de gemeente te informeren. Zo voorkomt u dat u bouwt in strijd met de regels. Bel voor meer informatie met de afdeling Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht, telefoon (045) 527 86 60.

---

Hou GFT apart!

Voor het inzamelen van GFT (groente-, fruit- en tuinafval) beschikt ieder huishouden in Brunssum over een GFT-container, of kunt u terecht bij een GFT-verzamelcontainer bij u in de buurt. De hoeveelheid GFT-afval die wordt aangeboden, loopt echter terug. Daarnaast blijken de containers vaak vervuild met andere soorten afval. Dat is jammer, want als GFT-afval niet goed gescheiden wordt, leidt dat tot hogere afvalkosten voor de burgers van Brunssum.

Bijna de helft van het huisafval bestaat uit GFT-afval. Belangrijk is dat we het GFT-afval apart houden want het verwerken daarvan is stukken goedkoper dan het afval in uw grijze container, het zogenaamde 'restafval'. Restafval moet worden gestort of verbrand en dat kost twee keer zoveel als GFT dat naar de compostfabriek gaat. Die meerkosten worden uiteindelijk door u betaald, via de afvalheffing.

Stoeptegels
GFT-afval apart houden, het is niet zo moeilijk. Ieder huis in Brunssum heeft een GFT-container gekregen die door Rd4 wordt leeggemaakt. Bij de flats staan gemeenschappelijke GFT-verzamelcontainers.
Belangrijk is wel dat het GFT-afval zo zuiver mogelijk is. Van GFT-afval wordt namelijk compost gemaakt en daarin mag natuurlijk geen vervuiling zitten. Het gebeurt wel eens dat in GFT-bakken stoeptegels, batterijen of verfblikken worden aangetroffen. Is dat het geval, dan wordt een hele lading afgekeurd en moet het alsnog worden verbrand of gestort - met alle extra kosten van dien: enkele duizenden euro's per vracht.

Wat hoort thuis in zuiver GFT-afval, wat niet? De algemene regel is: alles wat organisch is en kan rotten is GFT. Dus al het groen uit uw tuin en alle groente-, fruit- en etensresten uit uw keuken. Maar bij sommige producten zult u zich afvragen of het wel of niet in de GFT-bak thuishoort. Twijfelt u? Raadpleeg dan uw afvalkalender of bel met Rd4, telefoon 543 71 00, of kijk op www.rd4.nl.

GFT: hou het apart!

---

Commissie Ruimtelijke kwaliteit bewaakt het 'gezicht van Brunssum'

Op 8 oktober ging de gemeenteraad van Brunssum akkoord met het instellen van een commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Die commissie vervangt de Monumentencommissie en de Welstandscommissie van de gemeente Brunssum. Iedere inwoner van Brunssum die wil gaan bouwen of verbouwen krijgt te maken met de nieuwe commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit bestaat uit twee zogenaamde 'kamers': een kamer 'Monumenten' en een kamer 'Welstand'. Beide kamers doen in feite precies hetzelfde wat vroeger de Monumentencommissie en de Welstandscommissie deden. Maar omdat beide commissies zich bezig houden met hetzelfde werkgebied -architectuur en stedebouw- is besloten om er ook één orgaan van te maken zodat deskundigheden en informatie sneller uitgewisseld kunnen worden.

Kamer Monumenten
Brunssum telt veel monumenten, en dan vooral monumenten uit het recente mijnverleden. De taak van de kamer Monumenten is om het karakter van die Brunssumse monumenten zo goed mogelijk te behouden. Dat doet zij op twee manieren.
Allereerst mogen de leden van de kamer het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd en ongevraagd adviseren over alles wat met monumentenzorg te maken heeft. Stel dat er bouwplannen zijn op een bepaalde locatie in Brunssum waar onder de grond restanten zitten van, bijvoorbeeld, een oude waterput. De kamer kan het college daarover informeren en adviseren om rekening te houden met dit stukje Brunssumse geschiedenis bij de besluitvorming over de bouwplannen. De tweede manier waarop de kamer Monumenten het stedebouwkundig erfgoed van Brunssum bewaakt, is het toetsen van bouwplannen in, aan of in de onmiddellijke omgeving van monumenten. Een eigenaar van een monument die zijn pand bouwkundig wil aanpassen, moet daarvoor een bouwvergunning aanvragen. Die bouwvergunning wordt niet alleen getoetst door de kamer Welstand (zie hieronder) maar ook door de kamer Monumenten. Zo kijken de leden of de aanpassing past binnen het historische karakter van het pand en de historisch-ruimtelijke uitstraling van de omgeving.

De kamer Monumenten van de gemeente Brunssum bestaat uit mevr. G. Has (voorzitter, neerlandica uit Brunssum), L. Reubsaet (lid, amateur archeoloog uit Brunssum), mevr. J. Janssen-Daniëls (lid, kunsthistorica uit Sittard), N. Fox (lid, architect uit Heerlen), en T. van Mastrigt (lid, stadsbouwmeester van de gemeente Heerlen).

Kamer Welstand
De 'schoonheidscommissie'. Zo werd de Welstandscommissie vroeger in de volksmond genoemd. De kamer Welstand toetst, net als de kamer Monumenten, bouwaanvragen. Maar terwijl bij de kamer Monumenten alléén bouwaanvragen voor monumenten binnenkomen, kijkt de kamer Welstand naar álle bouwaanvragen, van grootschalige nieuwbouwprojecten door projectontwikkelaars tot aanvragen van particulieren die er een dakkapel bij willen. De kamer kijkt of de bouwaanvragen, zoals het officieel heet, "niet in strijd zijn met redelijke eisen van welstand". Dat is een breed begrip en er valt dan ook veel onder: zo beoordelen de leden van de kamer Welstand bijvoorbeeld of een gepland appartementencomplex qua hoogte wel in de omgeving past; of een dakkapel niet vloekt met de uitstraling van een bepaalde straat; of de raamindeling in een nieuwe woning volgens de juiste verhoudingen is; of de materiaalkeuze voor een nieuwe serre goed aansluit bij de woning; en nog veel meer.
Na 1 januari 2003 verandert er het een en ander voor de kamer Welstand. Op die datum treedt de nieuwe Woningwet in werking. Eén van de gevolgen van die wet is dat gemeenten verplicht worden om uiterlijk 1 juli 2004 ruimtelijke kwaliteitsplannen op te stellen. In zo'n plan legt de gemeente vast wat de welstandseisen zijn voor een bepaald gebied. De gemeente mag zelf bepalen of het voor de hele bebouwde kom één plan opstelt (met algemeen geformuleerde welstandseisen) of -het andere uiterste- voor elke straat apart een plan maakt (met veel gedetailleerdere eisen). Het werk van de kamer Welstand komt er in de nieuwe situatie op neer dat ze elke bouwaanvraag dient te toetsen aan de criteria in die ruimtelijke kwaliteitsplannen. Maar zoals gezegd: dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

De leden van de kamer Welstand van de gemeente Brunssum zijn J. Janssen (voorzitter, architect uit Maastricht), H. Rikers (lid, architect uit Kerkrade) en mevr. I. Beckers (plv. lid, architect uit Brunssum).

Meer informatie
Wilt u meer informatie? Bel met mevrouw A. Willekens, secretaris kamer Monumenten (527 84 11), of de heer W. Delahaye, secretaris kamer Welstand (527 86 63.

---

Clemens Brocken (Maasbree) nieuwe burgemeester

De heer mr. drs. C. (Clemens) M.A. Brocken (54) is benoemd als nieuwe burgemeester van Brunssum. De heer Brocken is sinds 1992 burgemeester van Maasbree in Noord-Limburg. Hij is gehuwd en lid van het CDA.

De heer Brocken zal per 1 februari 2003 aantreden als burgemeester van Brunssum. Hij volgt burgemeester A. Jacobs op die sinds 1 juli 2002 burgemeester is van Helmond.

Loopbaan
De heer Brocken is geboren in Geldrop en begon zijn loopbaan als assistent controller bij NV Duphar, een industriegroep van Philips. Daarna volgden nog verschillende functies bij de Technische Universiteit in Eindhoven.
Zijn loopbaan in het openbaar bestuur startte in 1987, als wethouder Economische Zaken in Eindhoven. Vervolgens werd hij in 1992 burgemeester van Maasbree, een functie die hij tot op heden bekleedt.
---

Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij

De nieuwbouw van de bibliotheek in Brunssum is weer een stap dichterbij! Op dinsdag 8 oktober ging de gemeenteraad van Brunssum akkoord met de financiering van de verhuizing en de vernieuwing van de gemeentebibliotheek. De verwachting is dat de nieuwe bibliotheek in 2004 opengaat, bij het Romboutscollege aan de Schoolstraat.

De bibliotheek van Brunssum is nu nog gehuisvest op de benedenverdieping van het Bestuurscentrum aan het Lindeplein. Al jaren kampt die locatie met ruimtegebrek, waardoor het bestand boeken en media onvoldoende vernieuwd en uitgebreid kan worden. Met de verhuizing naar de nieuwbouw op de Rombouts-locatie moet Brunssum straks weer gaan beschikken over een volwaardige bibliotheekvoorziening.

Groots bouwproject
De verhuizing en de nieuwbouw van de bibliotheek maken onderdeel uit van een ambitieuze herinrichting van het gebied Rumpenerstraat/Schoolstraat/Crijckelshof. In deze hoek wordt niet alleen de nieuwe bibliotheek gevestigd, maar wordt ook het Romboutscollege fors uitgebreid, komen er nieuwe woningen, en zal ook de nieuwe C1000-supermarkt (voorheen de A&P-supermarkt) een plek krijgen.
Het gaat om één groot bouwproject dat tussen augustus 2003 en augustus 2004 uitgevoerd zal worden. Zo gaat de huidige gymzaal van het Romboutscollege tegen de vlakte. Op die plek komt de nieuwe C1000 (nu nog gevestigd op de hoek Rumpenerstraat/Heugerstraat) met een flink aantal extra meters winkelruimte en een ingang aan de Rumpenerstraat. Boven op de supermarkt komen 27 stadswoningen, waarschijnlijk in de huurcategorie.
De nieuwe bibliotheek komt op de hoek Rumpenerstraat/Schoolstraat. De bibliotheek wordt samengevoegd met de schoolbibliotheek van het Romboutscollege. Leerlingen van het Romboutscollege kunnen vanuit het schoolgebouw de bibliotheek bereiken, voor overige bezoekers komt er een aparte ingang aan de Rumpenerstraat. De nieuwe bibliotheek krijgt een vloeroppervlakte van 1.500 vierkante meter, een kwart méér dan op de huidige locatie in het Bestuurscentrum. Boven op de bibliotheek komen ook stadswoningen in -waarschijnlijk- de huurcategorie. Het gaat hier om 10 à 12 woningen in het duurdere segment.

Klaar in 2004
Het Romboutscollege gaat ook fors uitbreiden, met ongeveer 850 vierkante meter nieuwe lesruimte. Dit gebeurt om het groeiend aantal leerlingen in de toekomst op te kunnen vangen. Zo zal het huidige schoolplein aan de Schoolstraat bebouwd worden en zal ook uitgebreid worden in de richting van het Crijckelshof. Aan het Crijckelshof komt het nieuwe schoolplein te liggen, met parkeerplaatsen en fietsenstalling.
De nieuwbouw van het Romboutscollege moet voldoende zijn om in de nabije toekomst aan maximaal 840 leerlingen onderdak te bieden. Op termijn zullen ook het Arcuscollege en de Pastorale School op deze locatie worden ondergebracht.
Tijdens de bouwwerkzaamheden, gedurende het schooljaar 2003/2004, zullen leerlingen van het Romboutscollege voor kortere of langere tijd elders les moeten volgen.

In het najaar van 2004 moet het complete nieuwbouwproject
-bibliotheek, Romboutscollege, woningen en supermarkt- klaar zijn en kunnen de inwoners van Brunssum beschikken over een nieuw aanbod van moderne en goed geoutilleerde onderwijs-, buurtwinkel- en bibliotheekvoorzieningen.

---

Afdeling Wonen & Zorg verhuist naar nieuw adres

Inwoners van Brunssum met vragen op het gebied van wonen en zorg, kunnen vanaf vrijdag 1 november terecht op een nieuw adres. Vanaf die datum zit de afdeling Wonen & Zorg van de gemeente in een pand aan de Dorpstraat 119, naast Woonservice Het Adres.

Op het nieuwe adres kunnen alle inwoners terecht die vragen hebben over of een beroep willen doen op de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Het gaat daarbij om speciale maatregelen of hulpmiddelen voor mensen met een lichamelijke beperking of een handicap. Maar ook inwoners met vragen over bijvoorbeeld huursubsidie kunnen bij de afdeling Wonen & Zorg terecht.

Voor wie?
Bij de afdeling Wonen & Zorg kunt u terecht voor
- woningaanpassingen (om een woning meer toegankelijk of bruikbaar te maken als u een handicap heeft, bijvoorbeeld een aangepaste douche of keuken, een traplift, extra brede deuren, etc.), en/of een tegemoetkoming in verhuiskosten als u beter af bent in een andere woning;

- speciaal vervoer (als u niet van het gewone openbaar vervoer gebruik kunt maken, maar bent aangewezen op bijvoorbeeld ReisNet of een scootmobiel);

- grote of kleine hulpmiddelen (bijvoorbeeld een rolstoel, een badlift of een toiletverhoger).

- de gehandicaptenparkeerkaart

Verder is de afdeling Wonen & Zorg er voor iedere inwoner van Brunssum die een beroep wil doen op:

- huursubsidie

- vangnetregeling

- informatie over woonruimteverdeling: waar is voor mij een geschikte woonruimte te vinden?

Bereikbaarheid
De afdeling Wonen & Zorg is op de nieuwe locatie (Dorpstraat 119) voor bezoekers geopend op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur en op de woensdagmiddag tevens van 14.00 tot 17.00 uur. Uiteraard kunt u ook altijd een afspraak maken. Bel dan (045) 527 85 67.
---

BOA-medewerkers waken over schoon Brunssum
"Liever praten dan bekeuren"

Ger Wolvers en Loek Quaedvlieg zijn sinds 1 mei de BOA-medewerkers van de gemeente Brunssum. BOA staat voor Buitengewone Opsporings Ambtenaren. Ger en Loek hebben de taak om toe te zien op een schoon en leefbaar Brunssum.

Ger en Loek zijn het grootste deel van de dag buiten. Ze lopen rond in Brunssum en kijken of mensen zich aan de leefregels houden. Bijvoorbeeld ze hun auto juist parkeren. Dus niet te lang in de blauwe zones. Niet in plantsoenen. Niet op invalidenparkeerplaatsen. Niet in voetgangersgebieden. Ze treden op tegen fietsers en bromfietsers die in het voetgangersgebied rijden. Ze letten op milieu-overtredingen. Op illegale afvaldumpingen. Zwerfvuil. Gedumpte vuilniszakken of hopen reclamefolders. Ze houden illegale bomenkap in de gaten. En nog veel meer.

Met respect
Ze zijn actief in heel Brunssum, inclusief het buitengebied. Vaak reageren ze op klachten. Maar ze nemen ook, samen met de politie van Basiseenheid Brunssum-Onderbanken, systematisch de hele gemeente door, straat voor straat, buurt voor buurt, wijk voor wijk. Elke maand doen ze een Controle Schone Wijk. Dan kijken ze naar het onderhoud van wegen, pleinen, plantsoenen, achterpaden en brandgangen. Is er sprake van zwerfvuil? Ligt er illegaal afval? Is er groen dat onzorgvuldig is gesnoeid? Wordt er wild aangeplakt? Zijn reclameborden juist geplaatst? Ligt er veel hondenpoep? Elke maand hebben ze overleg met de politie en een ambtenaar van Milieu van de gemeente en kijken ze samen wat is aangetroffen en wat inmiddels opgeruimd is. Op die manier zorgen gemeente, politie en BOA's ervoor dat er niet alleen sprake is van toezicht, maar dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt aan overlast en vervuiling.

Als ze een overtreding tegen het lijf lopen, zijn ze bevoegd om bekeuringen uit te schrijven. Maar dat doen ze liever niet, zegt Ger. "Bonnen zijn vaak geen oplossing. Je jaagt mensen ermee in het harnas en de volgende keer plegen ze weer de overtreding. Veel liever doen we een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen. Op hun fatsoen. We willen begrip kweken voor onze acties. En dat begrip krijg je als je mensen met respect behandelt en ze de mogelijkheid geeft om zélf op te ruimen."

Best wel schoon
Brunssum, zegt Loek, is "best wel een schone gemeente". Hondenpoep is een probleem en er worden wel eens illegale afvalstortingen geconstateerd. Maar over het algemeen valt het mee. "Wat dat betreft verdienen de inwoners van Brunssum een pluimpje." Brunssumers reageren over het algemeen goed op hun aanwezigheid, zegt Ger. "We zijn dan wel geen politie, maar we vertegenwoordigen toch een stukje 'blauw op straat'. Als mensen ons zien, dan hebben ze het gevoel dat er gekeken wordt naar de overlast die ze allemaal wel eens ervaren, dat er toezicht is op de openbare orde. Wij geven de straat terug aan de mensen. Een verloederde straat of plein is geen openbare ruimte meer, want daar voelen mensen zich niet thuis. Wij gaan de verloedering tegen en geven de openbare ruimte daarmee terug aan degenen van wie ze is: aan iedere inwoner en bezoeker van Brunssum."
---

Wijkpost Noord krijgt een 8

De wijkpost in Brunssum-Noord krijgt van de bezoekers een 8. Dat blijkt uit een enquête onder de bewoners van Brunssum-Noord. Veel bewoners vinden de wijkpost "een goed initiatief" die bijdraagt aan een veilig klimaat in hun wijk. Uit de enquête blijkt ook dat er behoefte is aan een uitbreiding van diensten en openingstijden van de wijkpost.

De wijkpost in Brunssum-Noord ging eind oktober 2000 open. Bewoners van Brunssum-Noord kunnen hier terecht met vragen en klachten over alles wat te maken heeft met veiligheid, wonen en huren, uitkering en inkomen. Tevens kunnen ze hier de wijkplannen inzien. In de wijkpost houden medewerkers van politie, het maatschappelijk werk, wijkwerk, jongerenwerk, woonservice Het Adres, en de Werkgroep Uitkeringsgerechtigden Brunssum spreekuur.
Gedurende 2001 is de wijkpost in totaal ruim 3.800 keer bezocht. In november van dat jaar werden onder alle inwoners van Brunssum-Noord 3.859 enquêteformulieren verspreid. Daarvan kwamen 255 formulieren retour. 55 respondenten waren regelmatige bezoekers, 18 mensen maakten af en toe gebruik van de diensten van de wijkpost en 182 hadden dat nog nooit gedaan.

Veiligheid
Regelmatige gebruikers van de wijkpost zijn over het algemeen zeer lovend, zo blijkt uit de enquête. De wijkpost is een "goede zaak" die bewoners van Brunssum-Noord een veilig gevoel geeft. Mensen die de wijkpost nooit eerder hebben bezocht, zijn ook enthousiast om dezelfde reden: alleen al de aanwezigheid van de wijkpost heeft een preventieve werking en geeft een veilig gevoel.

In de enquête werd gevraagd om een viertal zaken een rapportcijfer te geven: bereikbaarheid, openingstijden, uitstraling, en kwaliteit van dienstverlening. Regelmatige bezoekers geven gemiddeld ruim een 8 (de 'laagdrempeligheid' krijgt zelfs een 8,5), de incidentele bezoekers geven een rapportcijfer dat schommelt tussen gemiddeld een 6,5 en 7,5.

Vriendelijk
De respondenten, zo blijkt uit de enquêteresultaten, hebben waardering voor de ligging van de wijkpost, voor het aantal parkeerplaatsen, en voor de sfeer in de wijkpost die "ongedwongen" is. De mensen zijn er vriendelijk, zo is de ervaring. Medewerkers zijn vaak makkelijker aanspreekbaar dan elders (bijvoorbeeld politiebureau of gemeentehuis) en er wordt goed geluisterd door mensen die vaak direct actie durven te ondernemen.

Maar er zijn ook minder positieve geluiden. Sommige respondenten vinden dat in de wijkpost vaak te veel mensen aanwezig zijn, waardoor de privacy in het geding komt. De terugkoppeling over aangekaarte problemen is niet altijd goed. En sommige mensen geven in de enquête aan dat de medewerkers van de wijkpost vaker de straat op moeten en zich, buiten de afspraken op de wijkpost, nadrukkelijker in de straten van Brunssum-Noord moeten laten zien.

Verbeteringen
In de enquête wordt ook een aantal suggesties voor verbetering genoemd. Ruimere openingstijden is er één van, en dan bij voorkeur openingstijden die samenvallen met die van winkels (dus ook in de avonduren en eventueel op zondag). Veel mensen zouden ook graag gemeentelijke diensten vertegenwoordigd willen zien in de wijkpost, zoals Sociale Zaken, Bouw- en Woningtoezicht, en Groenbeheer. En sommigen missen typische 'postkantoor'-diensten, zoals een pinautomaat.
De initiatiefnemers van de wijkpost zullen de komende tijd gaan bekijken welke verbeteringen in de toekomst doorgevoerd kunnen worden.

Spreekuren
De wijkpost in Brunssum-Noord is een initiatief van de gemeente Brunssum, de Basiseenheid politie Brunssum/Onderbanken, het Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk, de Werkgroep Uitkeringsgerechtigden Brunssum (WUB) en Woonservice Het Adres.

De wijkpost is van maandag tot en met vrijdag dagelijks geopend, van 09.30 uur tot 17.00 uur, met uitzondering van de vrijdagmiddag. Op vaste tijden houden de instanties er hun spreekuur.


- Maatschappelijk werk, elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur
- Wijkwerk, elke maandag van 13.30 tot 16.00 uur, elke dinsdag van 09.30 tot 12.30 uur en elke vrijdag van 09.30 tot 12.30 uur
- Jongerenwerk, elke dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur, en vrijdag van 17.00 tot 19.30 uur (de even weken)

- Politie, elke dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur, en elke donderdag van 16.00 tot 19.30 uur

- Het Adres/huismeester, elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur
- Werkgroep Uitkeringsgerechtigden Brunssum (WUB), elke maandag van 10.00 tot 12.30 uur

De wijkpost in Brunssum-Noord is gelegen aan de Kennedylaan 82a en bereikbaar via telefoon (045) 564 27 44.

---

Raadsvergadering van 10 december 2002

De gemeenteraad kwam op dinsdag 10 december voor een vergadering bijeen. Tijdens deze vergadering zijn onder meer de volgende besluiten genomen.

Delegatie bevoegdheid
In artikel 19 van de wet op de Ruimtelijke Ordening is geregeld dat de gemeenteraad bepaalt of, ten behoeve van een project, afgeweken mag worden van een bestemmingsplan. De raad heeft deze bevoegdheid gedelegeerd aan het college. Deze laatste kan daardoor verzoeken om vrijstelling van het bestemmingsplan veel sneller (en dus klantvriendelijker) behandelen.

Handhaving Gemeenschappelijke Regeling Rd4
Reinigingsdienst Rd4 is per 1 januari 1998 opgericht als een Gemeenschappelijke Regeling door de deelnemende gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf. Toen werd afgesproken dat na vijf jaar bekeken zou worden of een omzetting van een Gemeenschappelijke Regeling naar een Naamloze Vennootschap wenselijk zou zijn. De raad heeft nu de principe-uitspraak gedaan dat Brunssum vóór voortzetting van de Gemeenschappelijke Regeling is.

Planschadeverzoek
De gemeente Brunssum ontving een verzoek om planschadevergoeding van de heer en mevrouw Linssen uit Brunssum. De aanvrager heeft niet voldaan aan het verzoek om binnen de gestelde termijn een aanvraag in te dienen met een voldoende motivatie. Daarom heeft de raad aangegeven het verzoek om planschadevergoeding niet in behandeling te nemen.

GGD begroting 2003
De raad heeft de begroting 2003 van de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Oostelijk Zuid-Limburg (GGD) goedgekeurd en ingestemd met de invoering van het PKA-model. Het PKA-model (Product Keuze Aanbod Model) is een lijst van producten van de GGD (inclusief prijslijst), op basis waarvan een gemeente kan kiezen welk dienstverleningspakket zij van de GGD wil afnemen. Dat pakket bestaat voor een deel uit verplichte diensten. Uit het keuzepakket neemt Brunssum 'Technische hygiënezorg Kindercentra' af en 'Veiligheid in en om huis voor 55-plussers'. Het aan de raad van Brunssum voorgestelde pakket vertegenwoordigt een waarde van ruim 487.000,- euro.

Aanvraag spoedvoorziening als gevolg van vandalisme De basisscholen Langeberg en Dol-Fijn hebben bij de gemeente een aanvraag ingediend voor vergoeding van kosten als gevolg van glasschade door vandalisme. De gemeenteraad heeft ingestemd met de vergoeding van ruim 450 euro.

Aanvraag spoedvoorziening voor een gebruikersvergunning De Stichting Quintessence heeft bij de gemeente een verzoek ingediend voor het vergoeden van de kosten voor het aanpassen van het gebouw van de basisschool Fatima. De aanpassing is nodig vanwege de brandveiligheid. De raad is akkoord gegaan met het verstrekken van een subsidie van maximaal 16.350 euro.

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs In 1996 stelde de raad de 'Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs' vast. Hierin legt de gemeente vast welke huisvestingsvoorzieningen toegekend worden aan het basisonderwijs, het (voortgezet) speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs. Vanwege een aantal ontwikkelingen -wettelijke wijzigingen, onderwijskundige vernieuwingen, aanpassing aan de Algemene wet bestuursrecht en de Wet dualisering gemeentebestuur, alsmede een aantal financiële aanpassingen- heeft de raad ingestemd met een wijziging van de verordening.

Aanpassing Subsidieverordening
De gemeente Brunssum wil besparen op subsidies die verstrekt worden aan niet-professionele instellingen en verenigingen. Een van de maatregelen om dit te bereiken, is het verstrekken van vaste subsidies op basis van een peiljaar gedurende een termijn van vier jaar. Als verenigingen na afloop van deze termijn grote afwijkingen kunnen aantonen ten opzichte van het peiljaar, worden deze verschillen verrekend in het toekomstige subsidiebedrag. Met deze maatregel, die een jaarlijkse controle en evaluatie van toegekende subsidies overbodig maakt, worden onder meer personele besparingen gerealiseerd bij de gemeente en wordt tevens het Brunssumse verenigingsleven ontlast. De gemeenteraad heeft deze aangepaste subsidieverordening Welzijn, Sport en Recreatie vastgesteld.

Beleidsverslag 2001 Sociale Zaken
In het beleidsverslag Sociale Zaken, dat de gemeente jaarlijks dient op te maken, wordt informatie verstrekt over de resultaten van het uitgevoerde beleid op het gebied van sociale zaken en arbeid. De raad heeft het beleidsverslag over 2001 vastgesteld.

Beleidsplan 2003 Sociale Zaken
In het beleidsplan Sociale Zaken, dat de gemeente jaarlijks dient op te maken, zijn de beleidsvoornemens opgenomen voor het komende jaar. Vanwege de samenwerking met de Sociale Dienst van de gemeente Onderbanken heeft het beleidsplan 2003 niet alleen betrekking op de gemeente Brunssum, maar ook op de gemeente Onderbanken. De raad heeft ingestemd met het beleidsplan en met de daarin opgenomen beleidsvoorstellen en taakstellingen.

8e Begrotingswijziging 2002
De raad is akkoord gegaan met de 8e begrotingswijziging 2002. De wijziging is een gevolg van afname van inkomsten uit de bouwleges en het Fonds Duurzaam Bouwen.

1e Begrotingswijziging 2003
De raad is akkoord gegaan met de 1e begrotingswijziging 2003. De wijziging is een gevolg van de evaluatie van ReisNet Parkstad Limburg.

2e Begrotingswijziging 2003
De raad is akkoord gegaan met de 2e begrotingswijziging 2003. De wijziging is een gevolg van de nieuwbouw van een tweede urnenveld op de Algemene Begraafplaats van Brunssum en met het inrichten van een strooiveld.

Rampenplan gemeente Brunssum
Het huidige rampenplan van de gemeente Brunssum is door de raad vastgesteld in 1996. Inmiddels is er behoefte aan een geactualiseerd rampenplan, mede door de gebeurtenissen in Enschede en Volendam. De raad heeft het vernieuwde rampenplan vastgesteld, dat is gebaseerd op een regionaal model. Het nieuwe rampenplan is op veel punten concreter uitgewerkt dan het huidige, vergemakkelijkt zowel de onderlinge hulpverlening tussen gemeenten als de samenwerking tussen de verschillende diensten, en is zodanig opgezet dat met meer flexibiliteit ingesprongen kan worden op rampen en zware ongevallen.

Gemeenschappelijke regeling Parkstad Limburg
De gemeenteraad van Brunssum heeft eerder dit jaar ingestemd met de Gemeenschappelijke Regeling Parkstad Limburg, en daarmee met de opheffing van de oude regeling Streekgewest OZL. Bij de vaststelling van de Gemeenschappelijke Regeling Parkstad Limburg was nog sprake van acht deelnemende gemeenten. Inmiddels heeft de raad van Nuth besloten om niet toe te treden tot deze regeling. Dat heeft tot gevolg dat de Gemeenschappelijke Regeling op een aantal technische zaken aangepast dient te worden. De raad heeft ingestemd met deze aanpassingen.

Benoeming leden Brandweer Parkstad Limburg
In de raadsvergadering van 12 november is de raad van Brunssum akkoord gegaan met de vorming van een districtsbrandweer Parkstad Limburg, waarin onder meer de brandweer van Brunssum zal opgaan. De districtsbrandweer wordt bestuurd door een algemeen bestuur. Namens Brunssum worden in het algemeen bestuur afgevaardigd de burgemeester en de raadsleden M.Th. de Bruijn en J. Starmans. De plaatsvervangers zijn respectievelijk de heren P. Heinen, J. Hesse en L. Peters.

Gemeenschapshuis Brunssum-Noord
De raad heeft aangegeven om een renteloze lening te verstrekken aan de Stichting gemeenschapshuis Brunssum-Noord, ten behoeve van onderhoudswerkzaamheden.

De volgende raadsvergadering is op dinsdag 8 januari 2003. Dat is een speciale raadsvergadering. De volgende reguliere raadsvergadering is op dinsdag 11 februari 2003.

---

Gemeente legt toekomstig beleid vast in visiedocument: "Een expeditie naar 2015"

In de raadsvergadering van 2 juli stelde de gemeenteraad het visiedocument 'Een expeditie naar 2015' vast. In dat document geeft de gemeente aan welke onderwerpen in de komende 12 jaar in Brunssum spelen en hoe de gemeente met die onderwerpen wil omgaan. Verkeer en veiligheid. Voorzieningen voor jong en oud. Groen en recreatie. Economie en werkgelegenheid. Wonen en winkelen. Waar willen we staan in 2015 en wat is daarvoor nodig? In het visiedocument noemt de gemeente vijf ambities; vijf ambities die allemaal leiden naar een visie op Brunssum in 2015. Die visie luidt: Brunssum wil een gemeente zijn waar het fijn wonen is, met een woonomgeving die kwaliteit biedt op het gebied van veiligheid en leefbaarheid en voorzieningen.

Het visiedocument is een belangrijk stuk voor iedere burger van Brunssum. Hier leest u waar de gemeente de komende jaren in gaat investeren, welke keuzes gemaakt moeten worden en waarom, en wat u mag verwachten van uw gemeente. Vandaar dat u op deze pagina een samenvatting van dit visiedocument aantreft.
Overigens: de gemeenteraad van Brunssum heeft het visiedocument vastgesteld met de aantekening dat het document moet uitnodigen tot meedenken door burgers en organisaties en altijd ruimte dient te bieden aan nieuwe ontwikkelingen. 12 jaar is immers een lange tijd waarin veel kan gebeuren. Het gaat erom hoe in de toekomst wordt omgegaan met de vijf ambities van de gemeente. Dit visiedocument geeft daartoe de richting en de aanzet. De ambities, en de maatregelen die bij de visie horen, moeten wellicht periodiek aangepast worden. Die aanpassing komt altijd tot stand in een vruchtbare interactie tussen enerzijds gemeente en anderzijds burgers en andere partijen. De gemeenteraad wil in dit proces ook zelf een actieve rol spelen.

Aanleiding tot het visiedocument
In onze samenleving -Nederland, Limburg, Brunssum- zijn veel ontwikkelingen en trends gaande. Sommige gaan snel, andere langzaam. Maar ze vereisen van een gemeentebestuur een tijdige reactie. Door nú een visie te formuleren op wat we in de toekomst willen, door nú keuzes te maken, voorkomen we dat we straks opgescheept zitten met onoplosbare problemen en gemiste kansen.
Zo zal de bevolkingsomvang van Brunssum in het komende decennium niet of nauwelijks toenemen. Mogelijk zal zelfs sprake zijn van een bevolkingsafname. En ook de opbouw van de bevolking verandert. Het aandeel senioren zal toenemen (vergrijzing), terwijl het aandeel jongeren in de bevolkingsomvang zal stabiliseren of zelfs afnemen.

De Brunssumse bevolking verandert niet alleen in bevolkingsopbouw, maar ook door algemene maatschappelijke trends als toenemende individualisering, toenemende mobiliteit, toenemende arbeidsparticipatie, toenemende keuzevrijheid. Deze algemene trends zullen tot gevolg hebben dat mensen steeds meer mogelijkheden binnen hun bereik zien komen en dat de behoefte aan een groter en gevarieerder aanbod van allerlei denkbare voorzieningen zal groeien. Dit zal zijn uitwerking hebben op het aanbod van voorzieningen op het gebied van detailhandel, recreatie, educatie, cultuur, wonen, zorg en woonzorg.

Vijf ambities
Hoe zorg je er als gemeente voor dat je over 12 jaar ál je inwoners de juiste voorzieningen biedt (onderwijs, sociale zekerheid, schone en veilige straten, winkels, sport- en andere faciliteiten), en dat tegen een betaalbare prijs? Brunssum wil dat door deze vijf ambities te realiseren:

1. Een groene woonomgeving creëren waarin mensen volop kunnen recreëren.
2. Een aantrekkelijk woonklimaat.
3. Een voorzieningenniveau, afgestemd op de behoeften van de inwoners. 4. Inspelen op de behoefte van de burgers door de burgers bij het bestuur en de ontwikkeling van de gemeente te betrekken. 5. Optimaal benutten van de kansen die het samenwerkingsverband Parkstad-Limburg biedt om de voorwaarden te creëren die noodzakelijk zijn om Brunssum zich verder te laten ontwikkelen als tuinstad.

1. Een groene woonomgeving
Brunssum heeft een 'groen' karakter: veel groen in de binnenstad en veel groen in het dichtbijgelegen buitengebied. Het behoud en de versterking van het groen in de woonwijken krijgt aandacht in het Meerjaren InvesteringsPlan Openbare Ruimte. In dat plan worden alle investeringen in de openbare ruimte inclusief ondergrondse voorzieningen, riolering en kabels en leidingen, op een integrale wijze benaderd. Zo wordt voortdurend een kwalitatieve impuls gegeven aan de inrichting van de straten, pleinen en parken.

Bijzondere aandacht daarbij dient te worden gegeven aan drie ontwikkelingen: 1) de opwaardering van het Schutterspark; 2) de natuurontwikkeling Brunssummerheide, dit in samenhang met het recreatief medegebruik van dit unieke gebied; en 3) het Vijverpark in relatie tot het Lindeplein.

2. Een aantrekkelijk woonklimaat
In de periode tot ongeveer 2010 investeert de gemeente Brunssum, samen met diverse marktpartijen, volop in stedelijke vernieuwing. De herstructurering van de stad, en van specifieke wijken, is voortvarend van start gegaan. Voor alle wijken zijn wijkontwikkelingsplannen ontwikkeld waarin projecten zijn aangegeven die het hele brede terrein van het woonklimaat bestrijken: woningbouw, wegen, groen, veiligheid...

In 2001 is het eerste herstructureringsproject in Brunssum afgerond, de oude mijnwijk De Egge. Herstructureringsprojecten die momenteel in ontwikkeling zijn, hebben betrekking op Brunssum-West, Rozengaard, Rembrandtstraat, Het Heufke en De Lemmender ("Op de Waakboom"). Hier worden woningen gerenoveerd of gesloopt, gevolgd door nieuwbouw. Ook de verkeerssituatie en de kwaliteit van de openbare ruimten en de gangpaden wordt in deze projecten grootschalig aangepakt.

Een aantrekkelijk woonklimaat is ook een veilig woonklimaat. Deze veiligheid krijgt aandacht via de ontwikkeling van wijk- en buurtveiligheidsplannen. Daarin zullen alle aspecten die van invloed zijn op het veiligheidsgevoel de aandacht krijgen. Een eerste stap daarin vormt de versterking van de handhaving in de wijken door een meer geïntegreerde samenwerking tussen de politie, de bijzonder opsporingsambtenaren, de stadswachten en de groenwachters. Het verbeteren, versterken en behouden van het woonklimaat, inclusief de veiligheid, kan niet zonder betrokkenheid van de bewoners en alle overige betrokkenen bij de wijk. De wijkteams zijn daarbij belangrijke partners.

3. Een goed voorzieningenniveau
Burgers zijn gehecht aan hun directe woonomgeving, hún wijk. De functie van de wijk zal daarom verder versterkt worden. Hiertoe zullen in de komende jaren brede maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd worden, in elke wijk één.
Een Brede Maatschappelijke Voorziening bundelt diverse maatschappelijke voorzieningen in de wijk onder één dak. Door (bijvoorbeeld) basisscholen, peuterspeelzalen, wijksteunpunten, welzijns- en zorginstellingen en verenigingen bij elkaar te brengen, wordt efficiënter en effectiever gebruik gemaakt van ruimte en middelen. Hierdoor ontstaat voor elke wijk de mogelijkheid om te beschikken over een breed scala van betaalbare voorzieningen. In de periode tot 2006 zullen in de wijken west en oost Brede Maatschappelijke Voorzieningen gerealiseerd worden. De overige wijken volgen in een later stadium.

De gemeente Brunssum heeft een florerend verenigingsleven, met meer dan 120 organisaties actief op het gebied van muziek, dans, sport en talloze andere terreinen. De gemeente Brunssum ziet het als een belangrijke taak om het verenigingsleven zo goed mogelijk te stimuleren en zal verenigingen, die gezien hun aard daarvoor in aanmerking komen, uitnodigen om mee te doen in de Brede Maatschappelijke Voorzieningen.

In het visiedocument is er met name aandacht voor voorzieningen voor ouderen en de sociaal zwakkeren. Ouderenwelzijn betekent voor de gemeente Brunssum: behoud en stimulering van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Dat betekent dat de gemeente met name middelen zal vrijmaken voor die projecten en activiteiten die bijdragen aan deze doelstelling.
De gemeente heeft goede voorzieningen voor de sociaal zwakkeren in de gemeenschap. Die moeten behouden blijven, zodat ook de sociaal zwakkeren kunnen blijven deelnemen in onze samenleving. In het streven om senioren en gehandicapten zo lang mogelijk hun zelfstandigheid te laten behouden, zal het gebruik van de diverse voorzieningen (onder andere de Wet voorzieningen gehandicapten) gestimuleerd worden.

Dan de ontwikkeling van recreatieve voorzieningen. De gemeente denkt aan de ontwikkeling van een toeristisch-recreatieve zone ten zuiden en ten oosten van het stedelijke gebied en ten noorden en oosten van de Brunssummerheide (de Oostflank), gecombineerd met de geplande economische ontwikkelingen in dat gebied (bedrijfsterreinen). Bestaande elementen in deze zone vormen het zwembad de Zeekoelen en de Heidecamping, de te verplaatsen manege in de Brunssummerheide, de Golfbaan, het Schutterspark, de Rode Beek, de Brunssummerheide, en de sportaccommodaties de Langeberg en SV Brunssum. Door deze voorzieningen te behouden en te versterken, en door elementen met een andere functie in deze zone te herstructureren, ontstaat een gebied met een krachtige toeristische uitstraling.
Het behouden en veiligstellen en zelfs opwaarderen van de natuurwaarden van de Brunssummerheide alsook het renatureren van de Rode Beek vormen daarin een belangrijk speerpunt.

4. Interactie met burgers
Bij het maken van nieuwe plannen werkt de gemeente Brunssum volgens de principes van interactieve beleidsvorming. Daarbij worden de burgers geraadpleegd vanaf het moment van idee- en visievorming. Met het instellen van de wijkteams, nu vier jaar geleden, heeft Brunssum de start gemaakt met interactief bestuur. In de wijkteams worden uiteenlopende ontwikkelingen in alle delen van Brunssum in een vroeg stadium met de burgers besproken. Ook kunnen de leden van de wijkteams zelf zaken aandragen en bespreekbaar maken waarop zij door hun achterban attent zijn gemaakt.
Als het gaat om de uitvoering van projecten in de wijken zijn de contacten met de leden van de wijkteams eveneens zeer waardevol. Vanuit en in overleg met de wijkteams worden sleutelfiguren in de wijk aangewezen die een belangrijke rol spelen in het beleidsvoorbereidend- en besluitvormingsproces.

5. Parkstad Limburg
Brunssum kan in nagenoeg alle behoeften van haar bevolking voorzien. Voor een deel echter zullen de inwoners van Brunssum op voorzieningen zijn aangewezen in de regio. Op het terrein van werkgelegenheid en economie, en van voorzieningen op het gebied van detailhandel, recreatie, cultuur en educatie is regionale samenwerking een absolute voorwaarde. De veelheid aan ambities en projecten op het niveau van Parkstad Limburg sluiten daarop aan.

Tot slot - Tuinstad Brunssum
Brunssum is anno 2002 een gemeente met een groot aantal sterke punten. Brunssum kent een prettige leefomgeving, gekenmerkt door veel groen. Het leefklimaat kent een sterke sociale cohesie, dat zich onder meer uit in een bloeiend verenigingsleven. De afstand tussen politiek en de burgers is betrekkelijk gering - bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen kende Brunssum een opkomst van 68 procent. En Brunssum heeft een sociaal gezicht; de (sociale) lasten voor de burgers zijn laag.
Die sterktes benutten, dáár gaat het om.

In de jaren twintig en dertig kreeg Brunssum het aanzien van een 'tuinstad'. Dat was het gevolg van de aanleg van woonwijken (De Egge, Treebeek, Rozengaard) naar voorbeeld van de Engelse tuinstad-architectuur: veel groen, veel ruimte, en gezonde woningen. Anno 2002 streeft de gemeente naar een nieuwe, eigentijdse invulling van dit tuinstad-idee. "Brunssum", aldus de visie van de gemeente, "is dé tuinstad, binnen de samenwerking Parkstad-Limburg, met een aantrekkelijk woonklimaat en een voorzieningenniveau dat is afgestemd op de behoeften van de inwoners."

Samenwerking, integratie en professionalisering. Voor de gemeente ligt de uitdaging in het maximaal inspelen op bovengenoemde ontwikkelingen. Sámen met de inwoners van Brunssum.

---

Ministerie beloont succesvolle aanpak werkloosheid Brunssum krijgt eervolle vermelding voor Werksleutel 2002

De gemeente Brunssum heeft een eervolle vermelding gekregen voor de Werksleutel 2002. Werksleutel is een prijsvraag die jaarlijks door het ministerie van Sociale Zaken en Welzijn wordt uitgeschreven voor projecten die werklozen stimuleren bij het vinden van een baan. Brunssum kreeg de eervolle vermelding voor het project 'Activering en arbeidstoeleiding fase 4 bijstandscliënten zonder arbeidsverplichting'. Naast Brunssum waren ook de gemeenten Haarlem, Hengelo en Ede genomineerd.

De gemeenten in Parkstad Limburg, waaronder Brunssum, kennen een relatief hoge werkloosheid (9,2 procent, tegenover een gemiddelde van 7,3 procent in Limburg). In de afgelopen jaren heeft Brunssum een actief beleid gevoerd om het aantal werklozen terug te dringen. En met succes: in 1996 deden nog 1.247 mensen een beroep op de gemeentelijke Sociale Dienst, eind 2001 was dit aantal teruggelopen tot 890.

Kansen

Veel mensen die nu nog een beroep doen op de Sociale Dienst, hebben geen sollicitatieplicht. Dat komt vanwege sociale en/of medische omstandigheden of omdat ze voor kinderen moeten zorgen. Toch vindt de gemeente Brunssum dat ook deze mensen een kans verdienen op de arbeidsmarkt en daarmee op een verbetering van hun economische en sociale positie. Vandaar dat vanuit de gemeente, in samenwerking met andere partijen, in de afgelopen jaren een aantal projecten is opgestart om deze mensen voor te bereiden op het vinden van een baan.

Zo krijgen alleenstaande moeders met kleine kinderen de kans om deel te nemen aan het project Impuls, dat hen helpt bij de oriëntatie op de arbeidsmarkt. Voor mensen die om sociale of medische redenen de boot dreigen te missen, organiseert de gemeente de cursus Wegwijzer. Deze cursus helpt mensen aan nieuwe ervaringen en aan een andere houding en gedrag waarmee hun kansen op de arbeidsmarkt toenemen.

Resultaten

Enkele resultaten. Aan Impuls hebben inmiddels zeventien mensen deelgenomen - een nieuwe groep (met negen mensen) is eind mei van start gegaan. Zes deelnemers hebben een baan gevonden, nog eens zeven volgen momenteel een aanvullend opleidings- of trainingstraject. Ook hebben verschillende mensen gesubsidieerde arbeid gevonden. Voor het project Wegwijzer zijn inmiddels negen deelnemers geworven - het eerste programma is afgelopen mei van start gegaan.

De gemeente voert deze projecten uit samen met Stavoor, BSA, met Kliq en met Humanitas kinderopvang.

Werksleutel 2002

Het ministerie van Sociale Zaken en Welzijn heeft beide projecten beloond met een eervolle vermelding voor de Werksleutel 2002. Naast de gemeente Brunssum (30.000 inwoners) waren ook de gemeenten Haarlem (148.000 inwoners), Ede (102.000 inwoners) en Hengelo (80.000 inwoners) genomineerd. De jury roemde met name de kleinschalige en heldere aanpak van het Brunssumse project.

---

Ondergrondse afvalcontainers in Brunssum

In Brunssum zijn de eerste ondergrondse containers aangebracht. U kunt in deze containers oud papier, glas en textiel kwijt. Het is de bedoeling dat de huidige straatclusters (tien in totaal) in Brunssum binnen vier jaar zijn vervangen door ondergrondse containers.

De eerste containers zijn inmiddels aangelegd op de Servatiusstraat (op de locatie van het voormalige straatcluster) en op het Amstenraderveld (tegenover Het Ambacht). Over enkele weken gaan de containers op het Doorvaartplein (achter de Edah) ondergronds.

Voordelen

Steeds meer gemeenten in Nederland stoppen afvalcontainers ondergronds. Met name in het noorden van Nederland heeft deze ontwikkeling een hoge vlucht genomen. In Limburg zijn bijvoorbeeld de gemeenten Sittard-Geleen, Kerkrade en Nuth bezig met de aanleg van ondergrondse containers. De voordelen zijn aanzienlijk. Zo hebben ondergrondse containers meer opslagcapaciteit dan bovengrondse voorzieningen (ongeveer drie keer zoveel) waardoor minder vaak het afval ingezameld hoeft te worden en er dus ook minder vaak overlast is voor de buurt. Ook leidt het gebruik van ondergrondse afvalcontainers tot minder zwerfvuil.

In Brunssum zullen de komende jaren alle bovengrondse straatclusters, tien in totaal, worden vervangen door ondergrondse containers. Op elke locatie komen vier containers: twee voor glas (wit en bont), een voor papier en een voor textiel. Op een aantal plaatsen (onder andere op het Doorvaartplein) komen ook ondergrondse containers voor restafval. Deze zijn bedoeld voor omwonenden en zijn alleen door houders van een speciaal pasje te gebruiken.

---

Inspreekuur voor burgers

Burgers hebben voortaan het recht om tijdens een raadsvergadering het woord te voeren. Speciaal daarvoor is een inspreekuur ingevoerd waarmee elke vergadering van de gemeenteraad van Brunssum zal openen. Iedere burger mag gebruik maken van dit inspreekrecht, onder twee strikte voorwaarden: het onderwerp waarover u wilt inspreken moet op de agenda staan van de betreffende raadsvergadering, en uw spreektijd bedraagt maximaal 5 minuten.

Per 6 maart 2002 is in de gemeentepolitiek het zogenaamd dualistisch stelsel ingegaan. Doel van dit stelsel is de politiek in de gemeenteraad 'spannender' te maken en dichter bij de burger te brengen. Het inspreekuur is een direct gevolg van dit dualisme (voor commissievergaderingen bestond dit inspreekuur overigens al).

De gemeenteraad van Brunssum heeft bepaald dat er, voorafgegaan aan iedere raadsvergadering, voortaan een half uur ruimte gereserveerd zal worden voor het inspreekuur. Speciaal daarvoor is de aanvangstijd van de raadsvergaderingen vervroegd: voortaan beginnen de vergaderingen om 18.30 uur in plaats van 19.00 uur.

Zo werkt het inspreekuur

Het inspreekuur werkt als volgt. Ongeveer een week vóór een raadsvergadering wordt de definitieve agenda vastgesteld. Deze wordt gepubliceerd op de gemeentepagina's in de Parelnieuws en de Comsumentenwijzer, en ter inzage gelegd in het Bestuurscentrum, de bibliotheek en d'r Brikke-Oave. Burgers die willen inspreken op een van de onderwerpen op deze agenda moeten dit tijdig melden. Dat doet u bij de griffier (527 87 34) of bij de loco-griffier (527 85 91) van de gemeente. Bij deze melding vermeldt u uw naam, adresgegevens en onderwerp waarop u wilt inspreken. Let op: uw aanmelding moet uiterlijk 48 uur voor aanvang van de raadsvergadering binnen zijn. In de praktijk betekent dit op de vrijdag vóór de betreffende vergadering, uiterlijk om 12.00 uur.

Elke raadsvergadering opent met het inspreekuur voor burgers. De voorzitter geeft aan wie wanneer het woord mag voeren (de volgorde van aanmelding bepaalt in principe de volgorde van insprekers). De spreektijd bedraagt maximaal 5 minuten. Mochten er zich meer dan zes insprekers hebben aangemeld, dan mag de voorzitter besluiten om de maximale spreektijd te verkorten (de duur van het totale inspreekuur is een half uur). Insprekende burgers maken gebruik van een van de interruptiemicrofoons die in de raadzaal staan opgesteld. Na afloop van het inspreken doet de voorzitter, of een lid van de raad, een voorstel voor de behandeling van de inbreng van de burger. Vervolgens sluit de voorzitter het inspreekuur af.

Overigens voor alle duidelijkheid dit nog: het inspreekuur is er speciaal voor u. Het is burgers niet toegestaan om tijdens een raadsvergadering het woord te nemen buiten dit inspreekuur.

Meer informatie

Zoals gezegd: u mag inspreken op alle onderwerpen die op een raadsagenda staan. Hierop gelden echter twee uitzonderingen. Het is niet toegestaan om het woord te voeren over benoemingen, keuzes, voordrachten of aanbevelingen van personen, of over besluiten van de raad waartegen beroep of bezwaar bij de rechter openstaat, of heeft opengestaan.

Meer informatie over het inspreekuur voor burgers? Neem contact op met de griffier of de loco-griffier van de gemeente (telefoon 527 87 34 / 527 85 91).

---

Wijkatlas 2002 op internet

De nieuwe Wijkatlas Brunssum 2002 is uit en u kunt hem thuis op internet bekijken! De online Wijkatlas bevat een schat aan gegevens over de huidige situatie en ontwikkelingen van de dertig wijken die Brunssum rijk is.

De Wijkatlas verschijnt sinds 1997 jaarlijks. Het boekwerkje bundelt een groot aantal gegevens over bevolkingsopbouw, woninggegevens, sociale gegevens en woonomgeving. Zo leest u in de Wijkatlas hoeveel mensen er wonen in uw wijk, welk soort woningen er staan, wat het gemiddelde besteedbare inkomen is, en hoe u en uw buren de leefomgeving ervaren. Ook vindt u in de wijkatlas een overzicht van de scholen in uw buurt, van peuterspeelzalen, gemeenschapshuizen, banken en postkantoren.

De wijkatlas is niet te koop bij de gemeente. Wel kunt u hem (gratis) bekijken en downloaden via internet. De wijkatlas kunt u raadplegen via de internetsite van de gemeente Brunssum, adres www.brunssum.nl. (klik op 'wykatlas' op de homepage van de site). Op de site vindt u een selectie van de gegevens uit de wijkatlas 2002. U kunt hier ook de complete atlas downloaden.

Verenigingen of instanties die de voorgaande jaren de Wijkatlas toegestuurd hebben gekregen maar dit jaar geen exemplaar hebben ontvangen, kunnen dit melden bij de heer R. van Kesteren van de gemeente, telefoon 527 84 18. Zij ontvangen dan alsnog de Wijkatlas 2002.

In 2003 verschijnt de volgende editie van de Wijkatlas.
---

Dualisme in de gemeentepolitiek:

Het nieuwe gezicht van de gemeenteraad

Na de volgende raadsverkiezingen krijgt de gemeentelijke politiek een heel ander gezicht. Het is de afgelopen weken door velen in het land al vaak geroepen: het moet allemaal spannender worden, levendiger, en dat dankzij de andere rollen die college en raad krijgen in de nieuwe opzet. Maar wat verandert er precies?

Dualisme in het gemeentebestuur. Klinkt nieuw, maar het is eigenlijk een vreselijk oude wens. Want een hele hoop mensen zijn het er al heel lang over eens dat de gemeentepolitiek niet fantastisch is georganiseerd. Op papier hebben raad en college ieder hun eigen taken en verantwoordelijkheden - de praktijk is echter weerbarstiger.

Vitaler en spannender
Een van de problemen is dat in de oude situatie de raad zich onvoldoende kan profileren en qua bestuurlijke daadkracht vaak in de schaduw staat van het college. Niet goed, want het is nu juist de raad die gekozen wordt en de kiezer moet wél het gevoel hebben dat hij ook ná de verkiezingen serieus wordt genomen. En die kiezer, daar gaat het om. Die kiezer moet weer zin en vertrouwen krijgen in de lokale democratie. Dualisme in het gemeentebestuur moet dat voor elkaar gaan krijgen. In het kort gezegd komt het erop neer dat na 6 maart 2002 raad en college uit hun verstrengelde posities worden gesleurd en duidelijker tegenover elkaar worden geplaatst. De raad moet de raad zijn, het college het college, en het resultaat moet niet alleen meer herkenbaar zijn, maar ook "vitaler en spannender".

Wethouders niet in raad
Concreet heeft dit nogal wat voeten in aarde. Een van de meest opvallende wijzigingen van het nieuwe systeem is dat wethouders straks geen raadslid meer mogen zijn. En ook geen raadscommissielid (of
-voorzitter). Die situatie is dus vergelijkbaar met de situatie in Den Haag en met de relatie tussen kabinet en Tweede Kamer. Aan raads- of commissievergaderingen mogen wethouders alleen op uitnodiging deelnemen - anders rest hun een plek op de tribune of thuis achter de buis.

In het verlengde hiervan zijn taken en bevoegdheden van raad en college ook scherper gescheiden. De raad gaat zich veel meer toeleggen op het vaststellen van algemene bestuurlijke kaders en op controle van het college. Daartoe wordt het arsenaal van het raadslid fors uitgebreid: elk raadslid heeft straks mondeling en schriftelijk vragenrecht, het recht van interpellatie, het recht van initiatief en amendement... Om raadsleden beter te wapenen in hun taken, hebben zij straks recht op ambtelijke ondersteuning - die bijstand geldt zowel voor de raad als voor het individuele raadslid. De ambtelijke ondersteuning wordt geleid door een griffier, die straks door de raad aangesteld moet worden. Onder die griffier komt ook een ambtelijke organisatie te hangen, de griffie. Op die manier ontstaan er straks twee ambtelijke organisaties: een onder de secretaris, ter ondersteuning van het college, en een (zij het wat kleiner) onder de griffier, ten behoeve van de raad.

Het college/de burgemeester
Het college gaat zich sterker als bestuur profileren. Dat betekent dat het college straks een aantal bestuursbevoegdheden krijgt die nu nog onder de vleugels van de raad vallen. Want zoals gezegd: de raad gaat alleen nog maar besturen op hoofdlijnen. Tot de nieuwe bevoegdheden van het college behoren o.a. het vaststellen van de regels voor de ambtelijke organisatie, het benoemen van ambtenaren, het besluiten tot en verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, en het voorbereiden en voeren van gerechtsgedingen.

En dan de burgemeester. Die is straks, net als nu, voorzitter van het college en voorzitter van de raad (is hij afwezig, wordt het voorzitterschap in de raad waargenomen door een raadslid). In de nieuwe opzet krijgt de burgemeester er ook een aantal specifieke taken bij. Zo merkt de wet op dat de burgemeester zorg moet dragen voor de eenheid van het collegebeleid. Ook is hij straks verantwoordelijk voor vaststelling en uitvoering van gemeentelijke besluiten, voor samenwerking met andere gemeenten/overheden, en voor een zorgvuldige behandeling van bezwaarschriften en klachten. Verder heeft hij een agenderingsbevoegdheid in het college en moet hij vanaf 2002 in een burgerjaarverslag rapporteren over onder meer de kwaliteit van de dienstverlening.

Wordt het de komende vier jaar spannender in de gemeentelijke politiek? We nodigen u graag uit om dat zelf te beoordelen.
---

Stedelijke vernieuwing in Brunssum

In Brunssum wordt flink gewerkt aan een verbeterd woon-, werk- en leefklimaat. Stedelijke Vernieuwing heet die aanpak. Maar liefst 180 miljoen euro wordt er geïnvesteerd in vervangende nieuwbouw, in veiligere wegen, in meer groen, in voorzieningen voor jong en oud, in sociale veiligheid.

De plannen voor Stedelijke Vernieuwing in Brunssum zijn vastgelegd in zogenaamde Wijkontwikkelingsplannen. Deze plannen zijn van medio 1999 tot medio 2000 opgesteld, in nauwe samenspraak tussen de gemeente, woningcorporaties en andere belanghebbenden. Via voorlichting en inspraak kregen ook de inwoners van Brunssum een stem in de ontwikkeling van de plannen.

Hieronder: Masterplan Rozengaard...

Masterplan Rozengaard
'Tuinbuurt' moet weer Brunssums juweeltje worden

De wijk Rozengaard wordt de komende jaren grondig opgeknapt. Op donderdag 11 april werden de bewoners, tijdens een speciale bijeenkomst in d'r Brikke-Oave, geïnformeerd over het zogenaamde 'masterplan Rozengaard'. Dat masterplan geeft aan wat er met de Rozengaard gaat gebeuren: welke woningen worden gerenoveerd, welke gesloopt, waar komt nieuwbouw, hoe wordt de infrastructuur opgeknapt en wat gebeurt er met de achterterreinen? Met de uitvoering van het masterplan wordt over een jaar gestart. In 2005 moet het plan zijn gerealiseerd.

De Rozengaard is in de jaren 1917-1920 gebouwd door de Amsterdamse architect Jan Stuyt, die bekend stond om zijn 'tuinstad-architectuur'. In 1983 vond de laatste grote renovatie plaats: toen werden 30 woningen gesloopt, kwamen er 98 nieuwe woningen bij, en werden de straten ingericht als woonerven. Woonservice Het Adres en gemeente Brunssum willen nu door een grootschalige renovatie van de buurt de karakteristieke elementen beter benadrukken en tegelijkertijd een aangename, eigentijdse woonomgeving creëren. Het masterplan Rozengaard is tot stand gekomen in overleg met de bewoners (actiecomité Tegengas).

Groene uitstraling

Het uitgangspunt van het masterplan is dat de Rozengaard grotendeels behouden moet blijven. De maatregelen richten zich op een aanpak van de openbare ruimte, alsmede op een opknapbeurt van de huizen zelf. Wat de openbare ruimte betreft: in de Rozengaard zullen straks de straten een nieuwe bestrating krijgen en de pleintjes een duidelijkere invulling. Er komen duidelijke parkeerlocaties en de groene uitstraling van de buurt wordt versterkt. Veel aandacht gaat uit naar de aanpak van de binnenterreinen. De rommelige en onveilige bebouwing zal worden gesloopt en iedere woning krijgt één garage of (extra) berging.
Een aantal woningen wordt gesloopt, waaronder de 12 één op één woningen aan de Heulenderstraat en de bouwblokken (49 woningen) langs de Houserstraat, Kasteelstraat, de Negrisstraat en de Heulenderstraat. Op deze plekken komt nieuwbouw.

De woningen die blijven staan (ongeveer 200) krijgen een opknapbeurt. Alle woningen worden aan de buitenkant op dezelfde manier aangepakt. De gevels worden bijvoorbeeld gereinigd en opnieuw gevoegd en de kozijnen worden aan de buitenkant geschilderd. Wat het interieur betreft: hier is ruimte voor individuele keuzes. Woonservice Het Adres bekijkt samen met de bewoners wat opgeknapt moet worden en of de bewoners behoefte hebben aan extra voorzieningen.

Ouderen en gehandicapten

Belangrijk bij de grootschalige herinrichting van de Rozengaard is dat het niet alleen om het opknappen van straten en huizen gaat, maar ook om het versterken van de sociale structuur van de Rozengaard. Het huidige huizenaanbod in deze buurt is eenzijdig: het complete woningbestand bestaat uit sociale huurwoningen in de lagere huurcategorie. De woningen zijn ingericht voor gezinnen. Ouderen of mensen met een handicap kunnen er nauwelijks terecht. In het masterplan is daarom rekening gehouden met het creëren van een grotere woningdiversiteit. Zo zullen op de nieuwbouwlocaties koopwoningen in verschillende prijscategorieën worden gebouwd. Ook krijgen huurders de mogelijkheid om hun huis, na de opknapbeurt, te kopen. Tenslotte is in het masterplan rekening gehouden met de bouw van een woonzorgproject, met woningen voor ouderen of mensen met een handicap (dit centrum zou eventueel uitgebouwd kunnen worden met een steunpunt voor zorgverlening met een buurtfunctie). Door de introductie van koopwoningen en de verkoop van huurwoningen komen financiële middelen vrij die vervolgens weer in de leefbaarheid van de Rozengaard geïnvesteerd kunnen worden.

Woonservice Het Adres benadrukt dat een groot aantal woningen beschikbaar blijft voor een relatief lage huur.

Planning

De komende maanden zal het masterplan verder worden uitgewerkt en aangepast. In de zomer gaat Het Adres gesprekken voeren met bewoners over de opknapbeurt. Eind 2002 starten de werkvoorbereidingen, medio 2003 gaan de werkzaamheden van start. Met de nieuwbouw wordt begonnen in de tweede helft van 2003. De werkzaamheden moeten in 2005 zijn afgerond. Het doel van Het Adres, gemeente Brunssum én bewoners is een wijk die voor de komende 25 jaar voldoet aan de maatstaven voor prettig wonen en leven.

Zie ook de speciale 'Stedelijke Vernieuwing' pagina op deze website.
---

Vanaf 1 januari 2002:
Niet eens met een raadsbesluit? Laat uw stem horen via het referendum

Op 1 januari 2002 is de Tijdelijke Referendumwet in werking getreden. Dit betekent dat iedere kiesgerechtigde inwoner van Brunssum een referendum mag organiseren over bepaalde besluiten die de gemeenteraad neemt. Met een dergelijk referendum kan een gemeenteraad worden gedwongen om een eerder genomen besluit opnieuw in overweging te nemen.

Een referendum is een stemming onder de kiesgerechtigde inwoners van een gemeente waarbij zij hun mening kunnen geven over zaken die in de samenleving spelen. De Tijdelijke Referendumwet, die begin dit jaar van kracht werd, maakt een zogenaamd raadgevend correctief referendum mogelijk. Raadgevend betekent dat het referendum er komt op verzoek van de kiesgerechtigden zelf (en dus niet van bijvoorbeeld de gemeente). En correctief betekent dat het bedoeld is om een reeds genomen besluit (van de gemeenteraad) eventueel te corrigeren.

Hoe werkt zo'n referendum nu precies? Hieronder de procedure.

De procedure

Allereerst dit: een referendum kan alleen worden gehouden over besluiten van de gemeenteraad. Dus niet over besluiten van de burgemeester, of van het college van B&W. Verder is niet over elk raadsbesluit een referendum mogelijk. Een referendum kan alleen worden gehouden over deze drie soorten raadsbesluiten: (1) vaststelling, wijziging of intrekking van algemeen verbindende voorschriften (de zogenaamde 'verordeningen'), (2) besluiten tot wijziging van de gemeentenaam, en (3) besluiten tot wijziging van de gemeentelijke indeling (grenscorrecties).

Neemt de raad een besluit dat zogenaamd referendabel is, dan wordt dit gepubliceerd in onder meer de gemeentepagina's in Parelnieuws. Dit besluit mag in principe niet binnen zes weken bekendmaking ervan in werking treden. Dit om de kiesgerechtigden in de gemeente de tijd te geven om een referendum te organiseren.

De gemeente dient een referendum te organiseren als daartoe het verzoek komt van de kiesgerechtigden. Het verzoek voor een referendum moet twee keer worden gedaan. Voor het eerste verzoek, het zogenaamde inleidend verzoek, is een speciaal formulier beschikbaar. Voor het inwilligen van dit inleidend verzoek is een drempel vastgesteld van 0,7 procent van het aantal kiesgerechtigden. In onze gemeente is dit aantal 165, dus voor een inleidend verzoek moeten er 165 formulieren worden ingediend. Is deze drempel gehaald, dan moet er een definitief verzoek om een referendum worden georganiseerd. Dit tweede verzoek moet vergezeld gaan van minimaal 1.659 ondersteuningsverklaringen.

De stemming

Als aan alle voorwaarden is voldaan voor het referendum, kan de stemming plaatsvinden. In die stemming kunnen de kiesgerechtigden het besluit van de raad afwijzen. Daarvoor is de meerderheid nodig van het aantal stemmen. Die meerderheid moet overigens óók nog eens minimaal 30 procent bedragen van het aantal kiesgerechtigden in onze gemeente.

Als een meerderheid zich uitspreekt tegen het besluit, is de gemeenteraad verplicht om het eerder genomen besluit opnieuw in overweging te nemen. De raad kan dan besluiten om het besluit in te trekken, of toch niet. Uiteraard speelt bij deze heroverweging de uitslag van het referendum een belangrijke rol.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de gemeente, telefoon (045) 527 85 19.

---

Burgeronderzoek Parkstad Limburg:
Een 7,3 voor wonen in Brunssum

Wonen in Brunssum is een 7,3 waard. Dat vinden een kleine duizend Brunssumers die eerder dit jaar een grote Parkstad Limburg-enquête invulden. Dit burgeronderzoek, onder ruim 17.500 inwoners van Parkstad Limburg, inventariseert hoe in de acht gemeenten in die regio de leefbaarheid wordt beleefd en ervaren. Vergeleken met de overige Parkstad Limburg-gemeenten scoort Brunssum op veel onderwerpen een gemiddeld cijfer.

Het burgeronderzoek is een initiatief van Parkstad Limburg. In het onderzoek wordt de (on)tevredenheid gemeten over een groot aantal onderwerpen: openbare orde en veiligheid, gemeentelijk onderhoud, buurtvoorzieningen, verkeer, winkelen en vrijetijdsbesteding. Ook werd in het onderzoek gevraagd naar een beoordeling van het eigen gemeentelijk apparaat.

Saamhorigheid

Brunssum, zo blijkt uit het onderzoek, is een gemeente waar de meeste inwoners met tevredenheid wonen. De algemene leefbaarheid wordt met 7,3 beloond (ter vergelijking: het Parkstad Limburg-gemiddelde is 7,2). Wel lopen de scores in Brunssum uiteen, van 7,1 in Brunssum-West tot 7,6 in Brunssum-Centrum.
De gemiddelde Brunssumer voelt zich hier redelijk thuis. Brunssum is een plek waar mensen 'prettig met elkaar omgaan'. Maar de stelling dat de eigen buurt 'gezellig' is met veel 'saamhorigheid' wordt door de ondervraagden slechts met een zuinige 5,3 beoordeeld.

Over het eigen huis is men over het algemeen dik tevreden. Eigenaren van koopwoningen geven hun huis maar liefst een kleine 8. Huurders zijn zuiniger en geven een 6,6. Verreweg de meeste mensen zijn goed te spreken over de indeling van hun huis, de grootte, het onderhoud en de woonsfeer.

De buurt

Ook met de (buurt)voorzieningen scoort Brunssum hoger dan gemiddeld in Parkstad Limburg. Enkele voorbeelden. De aanwezigheid van winkels wordt gewaardeerd met een kleine 7 (het meest tevreden zijn Brunssum-Noord en Brunssum-Noord, het minst tevreden is Brunssum-Zuid met een 3,9). De straatverlichting krijgt een dikke voldoende en over de groenvoorzieningen zijn de inwoners van Brunssum ook tevreden. Minder goed scoren openbaar vervoer (een 5,7), speelmogelijkheden (een 4,9) en jongerenvoorzieningen (een 3,2).
Het gemeentelijk apparaat krijgt van de Brunssumers een 6,6 - daarmee neemt Brunssum een middenpositie in in Parkstad Limburg. Als wordt gevraagd naar de mate van tevredenheid over het laatste contact met de gemeente, dan geven de inwoners een 7,2.

Verkeer
De verkeersvoorzieningen in Brunssum krijgen een dikke zes - dat is vergelijkbaar met het cijfer voor de rest van Parkstad Limburg. De bewoners zijn het meest ontevreden over de verkeersdrukte (vooral in Brunssum-Zuid wordt dit als een probleem ervaren) en over de verkeerssnelheid. Parkeergelegenheid krijgt een dikke voldoende en behoorlijk tevreden is de gemiddelde Brunssumer ook over de trottoirs, voetpaden en voetgangersoversteekplaatsen. De fietsvoorzieningen scoren eveneens hoog (een kleine zeven), maar de veiligheid van de routes voor schoolgaande kinderen komt niet hoger dan een magere 5,7.

Wie verkeer zegt, zegt geluidsoverlast. 29 procent klaagt hierover. Toch is verkeer niet de belangrijkste bron van geluidsoverlast. Dat zijn de vliegtuigen, die voor bijna de helft (45 procent) van de Brunssumers ergerlijk veel lawaai produceren. Ook luidruchtige buren en jongeren op straat scoren relatief hoog: eenvijfde van de inwoners stoort zich hier regelmatig aan.

Veiligheid

En dan een heel belangrijk onderwerp: veiligheid. 37 procent van de Brunssumers geeft aan in het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van een of meerdere misdrijven - dat aantal komt overeen met het gemiddelde van Parkstad Limburg. De slachtofferpercentages lopen uiteen van 33 procent in Brunssum-Zuid tot 41 procent in Brunssum-West en Brunssum-Oost. In de meeste gevallen gaat het om autodelicten (inbraak en diefstal) en vernielingen. 36 procent van de inwoners voelt zich 'wel eens' onveilig - in Parkstad Limburg ligt dat percentage op 39 procent.

Ambities

De uitkomsten van dit burgeronderzoek zullen door de gemeenten in Parkstad Limburg worden gebruikt om een beter beleid te gaan voeren, bijvoorbeeld als het gaat om ontwikkeling van wijken. Parkstad Limburg heeft namelijk voor de komende jaren een aantal maatschappelijke ambities geformuleerd die erop gericht zijn om de leefbaarheid van de woonomgeving te verbeteren. Het burgeronderzoek zal in de toekomst vaker worden gehouden, om te kijken of het beleid ook daadwerkelijk vruchten afwerpt.

---

Info ReisNet Parkstad Limburg

Hier vindt u uitgebreide informatie over Reisnet Parkstad Limburg. De berichten zijn in eerste instantie bedoeld voor burgers is vanuit de WVG een vergoeding krijgen voor vervoer met Reisnet. Maar ook andere burgers kunnen van deze vorm van vervoer gebruik maken. Voor hen is deze informatie ook van belang.

Klachten
Voor het indienen van klachten kunt u terecht bij het Projectbureau van ReisNet Parkstad Limburg. Om de klachten correct af te handelen is een klachtenprocedure opgesteld. Bij het indienen van een klacht moet u de volgende spelregels in acht nemen.

* Een klacht moet uiterlijk binnen drie weken na de bestelde of verreden rit door de klager zijn ingediend, anders wordt de klacht niet meer in behandeling genomen.

* Een klacht moet schriftelijk worden ingediend bij het Projectbureau van ReisNet Parkstad Limburg, antwoordnummer 10004, 6460 XP Kerkrade (een postzegel is niet nodig).
* Binnen drie dagen na ontvangst van de klacht krijgt u een schriftelijke ontvangstbevestiging.

* De Vervoerder (PZN BV) moet binnen vijftien werkdagen zorgdragen voor een zorgvuldige en schriftelijke afhandeling van de klacht. Lukt dat niet dan moet de vervoerder de klager schriftelijk informeren omtrent de juiste afhandelingstermijn.
* Bent u het niet eens met het antwoord van de vervoerder op de ingediende klacht, dan kunt u binnen drie weken, na dagtekening van de brief van de vervoerder, schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de klachtencommissie ReisNet Parkstad Limburg, postbus 303710004, 6460 HA Kerkrade.

* De, uit onafhankelijke personen bestaande, klachtencommissie doet uiterlijk binnen drie maanden na het indienen van het bezwaarschrift een uitspraak.

* De uitspraak wordt schriftelijk aan u meegedeeld.
Om de klachten goed te kunnen behandelen is het van het grootste belang dat u een zo duidelijk mogelijke beschrijving van de klacht geeft. Vermeld alle ritgegevens zoals bijvoorbeeld hoe laat u de rit heeft besteld, hoe laat u opgehaald moest worden, hoe laat u daadwerkelijk bent opgehaald, waar u naar toe moest etc. etc. Hoe nauwkeuriger de informatie is hoe beter uw klacht kan worden uitgezocht. Schroom niet om een klacht in te dienen. Elke klacht wordt zeer serieus behandeld. ReisNet Parkstad Limburg wil er graag alles aan doen om u optimale kwaliteit te bieden.

Reserveren van ritten voor meerdere personen
Voor het reserveren van ritten kunt u bellen naar telefoonnummer 045 - 566 2600 (lokaal tarief). Wilt u een rit reserveren voor meerdere personen dan is het van belang om te weten of uw medepassagiers ook beschikken over een vervoerspas. Als dat zo is dan moeten bij de ritbestelling ook de pasnummers van uw medereizigers worden doorgegeven. Dit is namelijk belangrijk bij de bepaling van uw WVG-vergoedingen. Want als een pashouder een rit bestelt voor meerdere personen en er wordt niet aangegeven dat de meereizende personen ook over een vervoerspas beschikken dan is het gevolg dat van de meereizende pashouders geen eigen bijdrage wordt geregistreerd.

Verhuizingen
Om u correct te blijven vervoeren is het voor ReisNet Parkstad Limburg van belang om te weten of u eventueel gaat verhuizen. In sommige gevallen moet zelfs een nieuwe vervoerspas worden aangevraagd. Wat u moet doen als u gaat verhuizen staat hierna. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen verhuizingen binnen de gemeente en verhuizingen van de ene naar de andere gemeente.

Verhuizen binnen één gemeente
Indien u verhuist, maar in dezelfde gemeente blijft wonen, dan wordt geen nieuwe vervoerspas gemaakt. U moet wel de adreswijziging schriftelijk doorgeven aan het Projectbureau ReisNet Parkstad Limburg. Vermeld in deze adreswijziging ook de datum van uw verhuizing. Van belang is verder dat u de op handen zijnde verhuizing op tijd doorgeeft, zodat u meteen na uw verhuizing op uw nieuwe adres wordt opgehaald.

Verhuizen van de ene gemeente naar de andere
Bij verhuizing van de ene gemeente naar de andere moet altijd een nieuwe vervoerspas worden gemaakt. Hoe krijgt u deze pas?Eerst moet u de adreswijziging schriftelijk melden bij het Projectbureau ReisNet Parkstad Limburg. Vermeld in deze adreswijziging ook de datum van uw verhuizing. Doe dit tijdig. Vervolgens neemt u contact op met de afdeling WVG in uw nieuwe, toekomstige gemeente. Bij die gemeente moet u een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor een WVG-voorziening.

Wist u dat:

* u tijdens een rit van ReisNet Parkstad Limburg niet in uw scootmobiel mag blijven zitten.

* dit wettelijk verboden is.

* de chauffeur u niet mee mag nemen als u uw scootmobiel niet wenst te verlaten.

* u verplicht bent in het busje altijd de veiligheidsgordel te dragen.

* de chauffeur u zal helpen de veiligheidsgordel om te doen als u dat wilt.

* de chauffeur u niet mee mag nemen als u de veiligheidsgordel niet draagt.

* u geen vervoersbewijs of bonnetje nodig hebt als u over een vervoerspas beschikt.

* de chauffeur wel verplicht is u het vervoersbewijs te geven als u daar om vraagt.

* de chauffeur u altijd een vervoersbewijs moet geven als u geen vervoerspas heeft.

* in de maand mei ruim 47.000 ritten door ReisNet Parkstad Limburg zijn uitgevoerd.

* het aantal ritten gemiddeld per maand met 4.000 toeneemt.
* de NS-begeleiderskaarten slechts één jaar geldig zijn.
* de geldigheidsdatum op de begeleiderskaart vermeld staat.
* u voor het verlengen van de NS-begeleiderskaart contact moet opnemen met de NS, via telefoonnummer 030-235 4661.
* indien u meer informatie hierover wil, u contact kunt opnemen met het Projectbureau ReisNet Parkstad Limburg.
---

Heeft m'n buurman bouwplannen?

Heeft uw buurman (of buurvrouw) bouwplannen, bijvoorbeeld voor een carport of een erfafscheiding of aanbouw? Zijn er plannen om bomen in uw straat te kappen? Gaan ze woningen bouwen op dat braakliggend terrein tegenover uw huis? Allemaal zaken waarover u natuurlijk graag tijdig geïnformeerd wordt. De gemeente Brunssum publiceert elke week op haar pagina's in de Consumentenwijzer en Parelnieuws een overzicht van aanvragen voor en verleningen van bouw-, sloop- en kapvergunningen. Maar dat is niet alles. De gemeente publiceert sinds enige tijd de gemeentelijke mededelingen ook op Teletekst en Internet. En dat is handig wanneer u de Consumentenwijzer of Parelnieuws even niet bij de hand hebt. Want Teletekst en Internet zijn er 24 uur per dag, 7 dagen per week.

De gemeentelijke mededelingen hebben betrekking op aanvragen voor bouw-, sloop- en kapvergunningen en verleningen van deze vergunningen. Tevens vindt u hier de algemene bekendmakingen van de gemeente.

Op Teletekst staan de samenvattingen van de publicaties. Op Internet vindt u de complete teksten. Hier leest u ook hoe u eventueel bezwaar kunt maken tegen verleende vergunningen.
Op Teletekst (achter het kanaal van de LOO) vindt u de publicaties vanaf pagina 160. Op Internet staan ze op de website van de gemeente, www.brunssum.nl, onder 'nieuws'. De publicaties staan maximaal één week op Teletekst en Internet en worden elke woensdag vervangen door nieuwe mededelingen.

De gemeentelijke mededelingen? U hoeft ze nooit meer te missen!
---

Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord

Vier instanties houden in de wijkpost Brunssum-Noord spreekuur: politie, maatschappelijk werk, Het Adres, en de gemeente De wijkpost is gevestigd aan de Kennedylaan 82a.

De wijkpost is van maandag tot en met vrijdag dagelijks geopend, van 09.30 uur tot 17.00 uur, met uitzondering van de vrijdagmiddag. Bewoners van Brunssum-Noord kunnen hier dan terecht met vragen en klachten over alles wat te maken heeft met veiligheid, wonen en huren, uitkering en inkomen. Tevens kunt u hier de wijkplannen inzien. In de nieuwe wijkpost zal continu een beheerder aanwezig zijn.

Op vaste tijden houden de volgende instanties er hun spreekuur:


- Maatschappelijk werk, elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur
- Wijkwerk, elke maandag van 13.30 tot 16.00 uur, elke dinsdag van 09.30 tot 12.30 uur en elke vrijdag van 09.30 tot 12.30 uur
- Jongerenwerk, elke dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur, en vrijdag van 17.00 tot 19.30 uur (even weken)

- Politie, elke dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur, en elke donderdag van 16.00 tot 19.30 uur

- Het Adres/huismeester, elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur
- Werkgroep Uitkeringsgerechtigden Brunssum (WUB), elke maandag van 10.00 tot 12.30 uur.

Wijkpost Brunssum-Noord: loop er eens binnen. Of bel voor een afspraak: 564 27 44. De wijkpost is er voor u. Maak er daarom gebruik van!

---

Weekmarkt

Iedere zaterdag op het Lindeplein van 9.00 tot 15.00 uur. Iedere woensdag op het Lindeplein van 08.00 tot 12.30 uur Iedere woensdag in Treebeek van 9.00 tot 12.00 uur.

Een bezoek zeker waard!!

---

Inleveren asbest

Burgers die asbest houdende materialen willen inleveren moeten dat bijna altijd schriftelijk melden bij het college van Burgemeester en Wethouders. Dit moet in de regel gebeuren acht dagen voordat u begint met het verwijderen van het asbest. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Mertens, telefoon 527 8661.
---

Spreekuren wethouders

Voor een afspraak met wethouder Janssen kunt u bellen met 527 85 57.

Wethouder Akkermans heeft iedere donderdag inloopspreekuur van 17.00 tot 18.00 uur

Wethouder Palmen
heeft iedere donderdag inloopspreekuur van 17.00 tot 18.00 uur.

Wethouder Overdijk
heeft iedere woensdag telefonisch spreekuur van 10.00 - 11.00 uur. Hij is dan rechtstreeks bereikbaar via (045) 527 86 47.

Wethouder Steiner
heeft iedere vrijdag telefonisch spreekuur van 09.00 - 11.00 uur. Hij is dan rechtstreeks bereikbaar via (045) 527 85 61.

Raadpleeg de gemeentepagina in Parelnieuws voor eventuele wijzigingen.
---

Spreekuur politie en maatschappelijk werk in Egge

In het Buurtservicecentrum Egge houdt de politie elke maandag- en woensdagochtend spreekuur, van 10.00 tot 12.00 uur. Het maatschappelijk werk houdt er wekelijks spreekuur op de dinsdag, van 13.30 tot 16.30 uur. Het Buurtservicecentrum is gevestigd aan de Voorstraat 21.

---

Verkeersspreekuur

Het verkeersspreekuur wordt iedere twee weken gehouden van 15.00 tot 17.00 uur op kamer 617 in de hoogbouw van het Bestuurscentrum.

Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 21 januari 2003. Het spreekuur bezoeken kan alleen na het maken van een afspraak. Dat kan bij de heer G. Veltrop, telefoon 527 86 23.

---

Papier ophalen in januari

Zaterdag 4 januari: Bexdellen, De Struiken, Heufke, Hokkelenberg, Langeberg, Kruisberg
Zaterdag 11 januari: De Kling, De Streek, Klingbemden, Rozengaard, Op gen Haen, Kerkeveld, Hofpoel
Zaterdag 18 januari: Rumpen/Rumpenerbeemden, Componistenbuurt, Haansberg, Hemelder, Kleikoelen, Schuttersveld. Zaterdag 25 januari: Amstenraderveld, Bouwberg, Egge, Oeloven, Op gen Hoes, Treebeek, Emmapark, Op de Vos, Klingelsberg.

Voor meer informatie over het ophalen van papier: Rd4, telefoon 543 71 00, of kijk op www.rd4.nl

---