Waterloopkundig Laboratorium

PERSBERICHT

Datum: 6 januari 2003

TNO en WL | Delft Hydraulics doen botsproeven voor supersnelle schepen

In het kader van het Europees 5e-kaderonderzoek wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van supersnelle en -lichte passagiersschepen. TNO is de trekker van het onderzoek waaraan 13 internationale organisaties uit de Europese maritieme sector meedoen. WL | Delft Hydraulics stelde zijn faciliteiten beschikbaar aan TNO om de botsproeven met schepen tegen 'muren van water' uit te voeren.

De snelle schepen hebben een constructie van nieuwe kwaliteit staal van hoge sterkte. Door de hoge snelheid van de boten slaan de staalplaten met grote kracht op het wateroppervlak. Dit heet 'slamming'. De botsproeven registreren nauwkeurig de vervormingen van de staalplaten en de reactie in de staalverbindingen.

In de Baggergoot, één van de onderzoeksfaciliteiten van WL | Delft Hydraulics vallen de platen met grote kracht op het wateroppervlak. TNO heeft daarvoor een tien meter lange tuimelaar gebouwd. Op de kop is een vierkante doos van twee bij twee meter geplaatst. De bodem van de doos bestaat uit het staal van hoge sterkte en wordt ondersteund door een raamwerk van staalverbindingen. Een kraan tilt het gevaarte op en op de gewenste hoogte losgelaten. Met een bijna vrije val van meters hoog klapt de bodem van de doos op spectaculaire wijze op het wateroppervlak. De proeven zijn naar volle tevredenheid uitgevoerd.

WL | Delft Hydraulics is een onafhankelijk instituut voor gespecialiseerd advies en toegepast onderzoek, opgericht in 1927 en gevestigd in Delft. Onze 350 gekwalificeerde medewerkers adviseren Nederlandse en buitenlandse opdrachtgevers over alle aan water gerelateerde vraagstukken: van beleidsondersteuning tot ontwerp en technische assistentie op het gebied van offshore, kusten, havens, estuaria, rivieren & kanalen en industriële stromingsprocessen. WL | Delft Hydraulics ontwikkelt ook hoogwaardige softwareproducten, die wereldwijd worden toegepast en verkocht. Opdrachtgevers zijn nationale en regionale overheden, waterschappen, multilaterale financiers en het bedrijfsleven, waaronder ingenieursbureaus, aannemers en industrie.


---

NOOT VOOR DE REDACTIE.