Openbaar Ministerie

Den Bosch, 6 januari 2003

Verdachten handel en productie synthetische drugs opgepakt

Kernteam Zuid-Nederland/Unit Synthetische Drugs (KTZ/USD) heeft vandaag vier verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van handel en productie van synthetische drugs.
Tegelijkertijd met de aanhoudingen zijn op tien plaatsen doorzoekingen verricht: woningen in Rotterdam en Oostburg, een horecagelegenheid in Oostburg, vier woningen, een berging en een horecagelegenheid in Zaandam en een woning in Amsterdam.
De hoofdverdachte is een 48-jarige man uit Rotterdam. Hij is in Brugge (België) aangehouden. Het OM zal om zijn uitlevering vragen. De andere verdachten zijn drie mannen van respectievelijk 30, 37 en 43 jaar uit Zaandam. De 30-jarige man uit Zaandam heeft de Belgische nationaliteit.
Zij worden allen verdacht van overtreding van de Opiumwet en de 48-jarige en 30-jarige man ook van overtreding van de Wet Voorkoming Misbruik Chemicaliën. Bij de doorzoekingen zijn diverse apparatuur (o.a. glaswerk en een drukvat), chemicaliën, administratie en vier auto's inbeslaggenomen:
De verdachten worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de arrondissementsrechtbank Rotterdam.

Aanleiding onderzoek
Uit CIE-informatie en een voorbereidend opsporingsonderzoek naar de hoofdverdachte door de politie Zeeland ontstond het vermoeden dat hij betrokken was bij laboratoria, dan wel grondstoffen of machinerie daarvoor leverde.
Het gaat ondermeer om betrokkenheid van de hoofdverdachte bij een laboratorium in Heijningen (gemeente Moerdijk) dat op 27 september 2002 is ontmanteld. Hierbij werden drie verdachten aangehouden en werden o.a. hardware, chemicaliën en vaten afval in beslag genomen. Eén van hen heeft een verklaring afgelegd over de betrokkenheid van de 48-jarige man. De strafzaak tegen de drie verdachten wordt vandaag proforma behandeld door de arrondissementsrechtbank in Breda. Daarnaast wordt de hoofdverdachte verdacht van het leveren van chemicaliën aan een laboratorium in Stekene (België). Dit laboratorium is 10 april jl. ontmanteld. Hierbij zijn drie verdachten aangehouden en werden hardware, chemicaliën, pmk en vaten afval in beslag genomen.

Het onderzoek is gestart in september 2002.

Samenwerking
KTZ/USD voerde de actie uit in samenwerking met de politieregio's Zeeland, Zaanstreek-Waterland en België. Daarnaast is in het onderzoek samengewerkt met de politieregio Midden- en West-Brabant. Aan de actie namen ongeveer 100 personen deel.