Openbaar Ministerie

Het Functioneel Parket

Het Functioneel Parket (FP) is een nieuwe eenheid van het Openbaar Ministerie (OM). Dit in Den Haag gevestigde parket (vooralsnog 'in oprichting') heeft tot doel om de criminaliteit te bestrijden op het gebied van milieu, economie en fraude. Omdat dit werkterrein breed is, is bepaald dat het FP verantwoordelijk is voor de opsporing en vervolging in die strafzaken, waarin een bijzondere opsporingsdienst (BOD) de trekkende rol vervult.

De BOD'en zijn:
· AID (Algemene Inspectiedienst van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij); · FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Economische Controle Dienst, van het Ministerie van Financiën) en de BUMA/STEMRA; · SIOD (Inlichtingen en Opsporingsdienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid); · VROM-IOD (Inlichtingen en Opsporingsdienst van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu).

Ook is het FP belast met de handhaving van de wetgeving voor het milieu, de visserij en de veiligheid op de Noordzee. Naast een taak op het vlak van de opsporing en vervolging, heeft het FP nog twee andere taken: · Voor het OM de expertise, die nodig is voor de strafrechtelijke handhaving op de voormelde gebieden, toegankelijk maken en uitdragen; · Met de genoemde departementen en BOD'en meewerken aan het voorbereiden van het handhavingsbeleid op die gebieden; dat kan mede ingegeven worden doordat het FP zelf ideeën vormt over waar behoefte ligt aan strafrechtelijke handhaving.

Samenwerking als uitgangspunt

Het werk dat het FP doet, geschiedde al binnen het OM; het was toebedeeld aan de territoriaal werkende arrondissementsparketten. Veel OM'ers wijdden zich daar al met hart, ziel en expertise aan de handhaving op de genoemde terreinen. Velen van hen zijn nu werkzaam bij het FP. De winst van het FP is dat de kwaliteit en sterkte nu gebundeld beschikbaar zijn gekomen, waardoor het OM voor de betrokken vakdepartementen een nog krachtiger partner in de handhaving kan zijn. De taken van het FP kunnen niet geïsoleerd worden bezien van de rest van het OM-werk. Delicten op financieel-economisch terrein, op het vlak van sociale zekerheid en in de sfeer van milieu, voedselveiligheid en voedselvoorziening vallen niet alle onder de BOD'en en dus niet onder het FP. Afstemming met de handhaving binnen de rest van het OM is dan nodig. Die open relatie met de territoriale parketten is temeer gewenst, nu de officieren van het FP met organisatorische hulp van die parketten hun zaken bij de reguliere rechtbanken aanhangig maken. Bij die rechtbanken zullen FP-officieren de strafzaken behandelen. Zij doen dit vanuit de professionaliteit en magistratelijkheid die het OM als geheel wil uitdragen. Ook met de BOD'en is samenwerking essentieel. De opsporing geschiedt - wat soorten en aantallen zaken betreft - aan de hand van Handhavings-arrangementen, afspraken tussen de betreffende BOD en het FP. Vervolgens worden per zaak afspraken gemaakt over aanpak en afdoening. Het vergaren en toegankelijk maken van know-how op de bijzondere terreinen van die BOD'en zal ook in samenspraak met hen geschieden. Ook bij de beleidsvoorbereiding, aan de hand van criminaliteitsbeelden en analyses van maatschappelijke ontwikkelingen, zal het FP zich richting vakdepartementen en BOD'en laten kennen als een krachtige, maar open medestander.

Functioneel Parket

Kanonstraat 4
2514 AR 's-Gravenhage
Postbus 19518
2500 CM 's-Gravenhage
tel. 070-3023200
fax. 070-3023222
e-mail adres: fp@sgrarr.drp.minjus.nl