nbcode: nb101 nb02 nb01 nl00 nbgratis bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij betalen: 0 afz:

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

nr.1 7 januari 2003

Veerman: geld voor ruimen gezonde runderen bij bse verleden tijd

Per 1 maart 2003 trekt minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij bij een BSE- geval geen geld meer uit voor het doden en vernietigen van gezonde runderen. Uitsluitend de risico-dieren, dus dieren die in dezelfde tijd als het besmette rund op hetzelfde bedrijf zijn geboren of hetzelfde voer hebben gegeten, zullen worden overgenomen, afgevoerd en vernietigd. Dit geldt ook voor nakomelingen van het besmette vrouwelijke rund die de laatste twee jaar zijn geboren. Dit heeft de minister na overleg met het landbouwbedrijfsleven besloten. Hiermee komt een einde aan het doden en vernietigen van hele veestapels.

Sinds juli 2001 is de veehouder bij wie BSE wordt vastgesteld niet langer verplicht alle dieren te laten ruimen. Hij kan er voor kiezen de niet-risico dieren te houden. Uit vrees voor afzetproblemen heeft iedere boer tot nu ervoor gekozen zijn hele veestapel laten ruimen, waarbij ieder rund door de overheid wordt opgekocht.

Nu minister Veerman belangrijke exportlanden, zoals Rusland, heeft kunnen overtuigen van de kwaliteit en de veiligheid van de producten uit de Nederlandse rundveehouderij, bestaat er voor deze vrees geen aanleiding meer. Voor sommige, voor de export van zuivel interessante landen wordt alles in het werk gesteld om voor 1 maart 2003 eenzelfde situatie te bewerkstelligen.

Voor de export van levend vee naar landen buiten Europa die nog wel bezwaar maken tegen de import van dieren afkomstig van een BSE-bedrijf kan aan de wensen van die landen worden voldaan door betrokken dieren niet te exporteren. De levensnummers van de dieren die op bedrijven blijven staan, worden opgenomen in een bestand dat voor de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees en de exporteurs van vee toegankelijk is. De exporteurs van levende dieren zien er op toe dat de dieren, opgenomen in het bestand, niet voor export in aanmerking komen. De RVV zal dit controleren.

06 jan 03 17:12