Korps: Brabant-Noord, plaats: `s-Hertogenbosch 6-01-2003 Persbericht Politie Brabant-Noord

Korps gaat burgerinzet belonen met award

Regio Brabant-Noord veiliger in 2002

In de politieregio Brabant-Noord is het vorig jaar veiliger geworden. Dat is de bood-schap die Korpschef Van Hoorn vanmiddag bracht tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van zijn korps in Oss. In 2002 hield de politie meer verdachten aan en rondde zij een groot aantal rechercheonderzoeken succesvol af.

Het aantal aangehouden verdachten steeg van 8712 in 2001 naar 9343 in 2002. Het ophelde-ringspercentage steeg naar 18.4%. Ook op de speerpunten jeugd, drugs en geweld werd vooruitgang geboekt. Een vernieuwde opzet van de recherchebijstandsteams droeg daaraan belangrijk bij.

Uit de korpsaudit van begin 2002 bleek dat het korps Brabant-Noord goed scoort op het ge-bied van bedrijfsinterne processen. Ook op andere gebieden viel het korps in 2002 landelijke waardering ten deel. Zo sleepte Brabant-Noord de aanmoedigingsprijs in de wacht bij de uitreiking van de Politie Innovatie Prijs met het project POWER en scoorde zij landelijk hoog op gebieden als callcenter en diversiteit. Brabant-Noord is landelijk het enige korps dat voldoet aan de zogenaamde Kalsbeeknorm voor de doorlooptijd van de jeugd processen-verbaal.

2003: Brabant-Noord nog veiliger Voor 2003 steekt het korps verder in op integrale veiligheid. Van Hoorn: Samen met ande-re partners uit de veiligheidsketen werkt Brabant-Noord aan een nog veiliger regio. Naast de reguliere speerpunten van beleid, richten wij ons daarom op de gezamenlijke aanpak van huiselijk geweld en een vernieuwde aanpak van de stelselmatige dader, de zogenaamde veel-plegers. Van de onlangs gestarte invoering van het Plaats Delictmanagement verwachten we een positieve bijdrage aan het oplossingspercentage. Verder werkt het korps hard aan acties om de capaciteit van blauw op straat zo effectief mogelijk in te zetten. Daaraan wordt ge-werkt via concrete acties als de Horkenlijn (een nummer waar de politieman/vrouw buiten diensttijd asociaal verkeersgedrag kan melden. Na het inspreken wordt een proces-verbaal opgemaakt) en diverse maatregelen op gebied van service en intake zoals de telefonische aangifte en aangifte op afspraak. Waar mogelijk zal het korps onnodige bureaucratie terug-dringen.

Burgeraward In het kader van de integrale veiligheid beschouwt de politie de burger als een onmisbare schakel in de veiligheidsketen. Tijdens de bijeenkomst maakte korpschef Van Hoorn daarom bekend dat Brabant-Noord initiatieven vanuit de samenleving op het gebied van veiligheid gaat belonen met een Burgeraward. Op die manier maken we onze waardering naar de opmerkzame burger beter zichtbaar, aldus Van Hoorn.