Landelijke Studenten Vakbond


Lay-out
witruimte

Huursubsidie voor studentenkamers

Utrecht, 6 januari 2003 - Vandaag is in de Tweede Kamer een motie aangenomen die huursubsidie ook voor studentenkamers mogelijk maakt. De LSVb is tevreden met de uitkomst van de stemming, maar geeft aan dat er nog een lange weg te gaan is voordat de huisvestingsproblemen van studenten opgelost zijn.

In de gezamenlijke motie van het CDA en GroenLinks wordt de huursubsidiewet zodanig aangepast dat studenten en jongeren huursubsidie kunnen ontvangen voor onzelfstandige woonruimte in specifiek aan te wijzen panden en complexen. Dit moet het voor corporaties mogelijk maken te investeren in studentenkamers, iets wat zonder huursubsidie niet rendabel is. Voorzitter Noortje van der Meij: "Sinds het afschaffen van de huursubsidie voor kamers in 1997 is er geen enkele kamer meer bijgekomen, terwijl het aantal studenten bleef groeien. We hebben goede hoop dat er nu eindelijk wordt geïnvesteerd in studentenhuisvesting."

Met de motie is de nood echter nog niet opgelost. "Het valt nog te bezien hoeveel panden en complexen daadwerkelijk 'aangewezen' zullen worden. De minister heeft in het verleden niet veel betrokkenheid bij deze problematiek getoond," aldus Van der Meij. Indien de wet daadwerkelijk aangepast wordt, zal de LSVb er alles aan doen om de betrokken partijen op hun verantwoordelijkheden te wijzen.

Verder pleit de LSVb voor afschaffing van de strafkorting op de huursubsidie en de uitkering van mensen met inkomsten uit kamerhuur. Van der Meij: "Op dit moment worden deze mensen gestraft als ze een student in huis nemen. Dat moet ten tijde van buitensporige kamernood niet kunnen." Met de komst van de Koppelingswet is de nood nu hoger dan ooit. Waar studenten voorheen uit nood in het illegale circuit nog wel wat konden vinden, is dit met de komst van de Koppelingswet niet meer mogelijk. De druk op de legale kamermarkt zal alleen maar toenemen. De LSVb vindt de motie in ieder geval een stap in de goede richting om het aantal legale kamers te vergroten.

©2000-2003 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden.