Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 6 januari 2003

Zorgverzekeraars doen oproep aan politiek: Hou vast aan vraagsturing

Het is van het grootste belang de vaart in de vernieuwing van de gezondheidszorg te houden om de bestaande knelpunten aan te pakken en om te kunnen inspelen op de veranderende behoeften van de burgers. De politiek moet daarom vasthouden aan het principe van vraagsturing in de gezondheidszorg. Voorzitter Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland houdt dit pleidooi aan het adres van de politiek vandaag maandag 6 januari 2003 in zijn nieuwjaarsrede. Over het zorgverzekeringsstelsel zegt hij: 'Ons huidige stelsel is Brussel-proof. Het is zonde om energie te steken in het verzekeringsstelsel'.

Vraagsturing werkt
In zijn rede constateert voorzitter Wiegel dat de voorzichtige introductie van vraagsturing de afgelopen jaren zijn vruchten begint af te werpen. Partijen in de zorg werken resultaat- en klantgerichter. Een trendbreuk in het aanpakken van de wachtlijsten lijkt gezet. Dat de kosten van de zorg stijgen is niet meer dan logisch. De kostenstijging, ook in een tijd van verslechterde economische vooruitzichten mag geen reden zijn de vernieuwing in de zorg af te remmen. Wiegel: 'Ons pleidooi aan het adres van de politici en het nieuwe kabinet is dan ook: ga door op de ingeslagen weg, hou vast aan vraagsturing en hou de vaart erin. Geen consument wil terug naar het model van aanbodsturing. Iedereen weet wat dit voor kwalijke effecten heeft opgeleverd'.

Het kan nog beter
De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland heeft concrete voorstellen, bedoeld om de vaart in de vernieuwing van de gezondheidszorg te houden. Zo moet de bureaucratie hard worden aangepakt. Verder willen zorgverzekeraars hun rol als zorginkoper waar kunnen maken. Zij pleiten onder andere voor het opheffen van monopolies in de zorg. 'Ondanks het tekort aan huisartsen moet de consument toch snel toegang tot de tweede lijn kunnen krijgen. Stel andere beroepsbeoefenaren, zoals de bedrijfsarts of de fysiotherapeut, daarom in staat mensen door te verwijzen', aldus de heer Wiegel.

Zorgverzekeraars willen ook de verzekerden kunnen stimuleren tot een doelmatig gebruik van de gezondheidszorg. 'Wij pleiten daarom voor meer vrijheidsgraden in de ziekenfondsverzekering. Op dit moment is uniformiteit de standaard: er is één polis met een breed uniform vastgesteld pakket zonder de mogelijkheid van een eigen risico gekoppeld aan een lagere premie'.

Nederlands stelsel is Brusselproof
Voorzitter Wiegel gaat in zijn Nieuwjaarsrede ook in op de discussie rond de herziening van het zorgverzekeringsstelsel. Hij adviseert de politiek om eerst de knelpunten in de gezondheidszorg op te lossen, in plaats van energie te steken in het verzekeringsstelsel. Daar komt bij dat het huidige zorgverzekeringsstelsel Brussel-proof is, wat van de nieuwe plannen niet gezegd kan worden.

Meer informatie: nieuwjaarsrede Wiegel