---

Ministerie van Defensie



---

foto: Opening weg Bosnië, foto 2 (Cpl Roger Bell)

Nederlandse militairen Bosnië helpen bewoners

06-01-2003

In Bosnië is een project afgerond waarbij twee voormalig strijdende partijen onder leiding van het 17(NL) Gemechaniseerd bataljon Garde Fuseliers Prinses Irene van de SFOR-vredesmacht samen hebben gewerkt aan het herstel van een belangrijke weg. Het gaat om de weg van Sibenica naar Jajce. Omdat de basisschool in Sibenica aan het begin van de weg staat, kreeg scholier Armin Keran de eer om het lint door te laten knippen. De schoolkinderen zijn blij dat er nu een schoolbus over de vijf kilometer lange weg kan rijden tussen beide dorpskernen. Dankzij de Nederlandse SFOR-militairen hoeven ze niet meer te lopen.

Bij het project werkten verschillende instanties in Bosnië samen. De gemeente Jajce en het Nederlandse 17(NL) Gemechaniseerd bataljon Garde Fuseliers Prinses Irene zorgden voor de benodigde gravel, brandstof, onderhouds- en voedingskosten. De Bosnische 7de Brigade en de 3de Garde Brigade zorgden voor de arbeidskrachten. De werkzaamheden begonnen in oktober 2002 en bestonden uit het verbreden en egaliseren van de weg waarbij het noodzakelijk was dat er een afwateringsgoot gegraven werd en moesten afwateringsduikers onder de weg worden gelegd. Daarna werd de bovenlaag van gravel aangebracht. Aan het project hebben per Bosnische brigade ongeveer 20 militairen gewerkt. Van Nederlandse zijde zijn circa 25 militairen bij het project betrokken geweest.

Dat meerdere projecten ook een samenhang kunnen hebben bleek uit het feit dat de school in Sibenica met Oostenrijkse hulp opgeknapt werd. Eerder dit jaar zijn er Nederlandse schoolmeubels aan de school gedoneerd samen met enkele sportbenodigdheden. (foto's: Corporal Roger Bell)
foto: Opening weg Bosnië, foto 2 (Cpl Roger Bell)