VVD



Nieuws

6 jan 2003 - VVD maakt werk van agrarisch
Nederland

Tijdens de VVD campagnetour door Friesland en Groningen heeft VVD-kandidaat Kamerlid Janneke Snijder benadrukt dat de boeren moeten kunnen boeren en vooral weer ondernemer moeten kunnen zijn. "Het schrappen van overbodige wet- en regelgeving zou daar enorm bij kunnen helpen," aldus Snijder.

Op maandag 6 januari 2003 bracht een VVD-delegatie met onder andere Hans Hoogervorst, Jozias van Aartsen, Jan Geluk, Gert-Jan Oplaat en Janneke Snijder een bezoek aan diverse landbouwbedrijven in Friesland en Groningen en aan het NLTO-kantoor in Drachten. Het thema tijdens deze tour was de actualiteit rond, en de toekomst van de landbouw.

De VVD maakt zich sterk voor een hoogwaardige agrarische sector. "De boer moet weer kunnen boeren," aldus Snijder. Er dient meer ruimte te komen voor de agrarische sector om te ondernemen. Er zal een aanzienlijke vermindering moeten komen aan de stortvloed van regels en wetten waar boeren en ook tuinders mee te maken hebben. De VVD ziet graag eenvoudige uitvoerbare wet- en regelgeving. Verder dient er voor agrarische bedrijven duidelijkheid te zijn over het ruimtelijke ordeningsbeleid. Procedures dienen niet te lang boven een gebied te hangen en er dient ruimte te zijn voor bedrijven om uit te breiden.

De VVD vindt het van groot belang dat het Nederlandse beleid in de pas loopt met Europa. Op dit moment gaat het Nederlandse beleid geregeld verder dan het Europese, waardoor boeren worden geconfronteerd met oneerlijke concurrentie.

De VVD ziet graag dat Nederland zich aan het Europese, geharmoniseerde beleid houdt. Snijder: "Dus niet de ene keer inzet op Europees beleid en de andere keer inzet op nationaal beleid. Nederlandse ondernemers dienen i.v.m. de concurrentiepositie onder gelijke uitgangspunten te produceren als boeren in de andere lidstaten van de EU."

In verband met de uitbreiding van de Europese Unie dient het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid minder kostbaar te worden. De VVD is van mening dat boeren in dit proces de tijd dienen te krijgen hun bedrijfsvoering om te schakelen.