Stadsdeel Amsterdam Centrum


Schoon is gewoon rond de jaarwisseling printversie
---

Een korte impressie over de hoeveelheid vuil rond de jaarwisseling

Zeventig medewerkers van de reiniging van het stadsdeel begonnen de eerste dag van het jaar om 8 uur 's ochtends. Van 8 uur tot 13 uur richtten ze zich vooral op het ophalen van glas en vuurwerk omdat hier de meeste ongelukken mee kunnen gebeuren. Zo ontdeden ze bijvoorbeeld de fietspaden richting de horecagelegenheden van glas om ongelukken te voorkomen. Ook namen ze al het grof vuil mee wat toch was neergezet.

Dit resulteerde in het ophalen van zo'n 20 tot 25 ton opgehaald vuil, volgens een schatting van Reinigingsmedewerker Jan Ditz. De stad was redelijk smerig toen de kruitdampen van het vuurwerk waren opgetrokken. Het meeste afval dat ze tegenkwamen door het centrum heen was horeca-afval.

Flessen

Verbazend was de enorme hoeveelheid flessen die de reinigingsmedewerkers op de Nieuwmarkt aantroffen. Er lagen honderden flessen die leeggedronken waren of gebruikt waren om vuurwerk in af te steken. De filmploeg van SBS6 die met de reiniging meeliep op nieuwjaarsdag heeft dit goed kunnen vastleggen. Natuurlijk heeft ook stadszender AT5 een impressie gemaakt van de werkzaamheden van de reinigingsmedewerkers.

Op de grote pleinen vond men overwegend het volgende:
* Nieuwmarkt: veel flessen en vuurwerk

* Damrak en Dam: veel afval van eten, zoals bakjes en servetjes
* Leidseplein: veel horeca-afval en vuurwerk
* Rembrandsplein: ook veel horeca-afval en vuurwerk
* de Jordaan: vooral vuurwerk

De reiniging heeft van 13 uur tot middernacht een calamiteitennummer opengehouden. Hierop konden mensen gevaarlijke situaties melden.

Afvalstoffenverordening 2003

Hieronder volgen nogmaals enkele nieuwe regels die gelden in dit nieuwe jaar:

* Voor bedrijven is het niet langer toegestaan om gebruik te maken van de glas- en papiercontainers.

* Er komt een verbod op "afvaltoerisme" (mensen van buiten het centrum die hun huisvuil in het centrum achterlaten).
* Het bezorgen van ongeadresseerd drukwerk op adressen waar een "nee/nee" of een "ja/nee" sticker is aangebracht is verboden.
* De nieuwe verordening gaat uitgebreider in op het gescheiden aanbieden van afval.