Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 6 januari 2003

Horeca wil eigen staatssecretaris Toerisme en Recreatie

WOERDEN - 6 januari 2003 - Een nieuw kabinet moet voor de portefeuille Toerisme en Recreatie een eigen staatssecretaris aanstellen. Dat zegt voorzitter Jan Geenemans van Koninklijk Horeca Nederland vandaag tijdens zijn nieuwjaarsrede in Amsterdam.

Landelijk Voorzitter Jan Geenemans Volgens Jan Geenemans is het belang van de gastvrijheidindustrie te groot om langs de huidige versnipperde wegen succesvol te kunnen worden beheerd. De voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland had bij een eerdere gelegenheid al gepleit voor structurele samenwerking van alle organisaties op het gebied van horeca, recreatie en toerisme. "Maar voor onze zo gefragmenteerd ingerichte overheid geldt natuurlijk hetzelfde", aldus Jan Geenemans.

Meer efficiency en projectmatige aanpak

Volgens Jan Geenemans past een staatssecretaris voor horeca en toerisme ook uitstekend in de nieuwe denkbeelden over een meer efficiënt opererend overheidsapparaat. Volgens die plannen moet de uitvoering van beleid meer projectmatig worden aangepakt en dienen de portefeuilles van bewindslieden meer zogenaamde themaverantwoordelijkheden bevatten, waarvoor een lange termijn visie is vereist.

Geenemans geeft aan dat op lokaal niveau een vergelijkbare gedachte al is uitgewerkt zoals het mede door Koninklijk Horeca Nederland ontwikkelde 1-loketsysteem voor gemeenten. "Dit project is een goed voorbeeld van een projectmatige aanpak van
overheidsverantwoordelijkheid. En dat zou men op landelijk niveau ook moeten doen", aldus Jan Geenemans.

Terugblik op resultaten 2002 en prognose 2003

In een terugblik op het horecajaar 2002 constateert Geenemans dat de bedrijfsresultaten ten opzichte van het jaar 2001 zijn verbeterd. De groei bedraagt gemiddeld 6%. De groei van de resultaten over de afgelopen twee jaar ligt evenwel onder het inflatieniveau en dat betekent achteruitgang, "maar", zegt Jan Geenemans, "het dieptepunt van 2001 lijkt gepasseerd".

Vanwege de politieke onzekerheid op nationaal niveau en de aanhoudende oorlogsdreiging in het Midden-Oosten doet hij geen voorspelling voor de resultaten in het jaar 2003. Volgens Geenemans zal de prijsontwikkeling dit jaar gematigd zijn, met name als gevolg van een betere beheersing van de loonkosten.

Noot voor de redactie -