De Unie


ArboNed: CAO onderhandelingen afgerond!

6 januari 2003 - Op dinsdag 17 december j.l is er voor de 2e keer onderhandeld tussen de vakbonden De Unie, AbvaKabo (in bijzijn van en met ondersteuning van BV-P) en de directie voor een nieuwe CAO voor ArboNed (m.i.v. 1 januari 2003).

Zoals gebruikelijk zijn de afspraken eerst in hoofdlijnen met elkaar overeengekomen. De nadere uitwerking van teksten gebeurt na de feestdagen.

Zodra hierover overeenstemming is dan krijgt u ook de definitieve teksten en zullen wij u vragen om te stemmen.

De belangrijkste afspraken zijn:

Salaris
Structureel
Per 1 januari 2003 vindt een structurele salarisverhoging plaats van 2,5 %.
Incidenteel
In september 2003 wordt een eenmalige uitkering van 0.5% gegeven aan de medewerkers die op 1 januari 2003 in dienst zijn en op 30 september nog in dienst zijn.

Spaarloon en premiespaarregeling
Als gevolg van de overheidsmaatregelen vervalt de premiespaarregeling per 1 januari a.s. en wordt de spaarloonregeling verlaagd naar maximaal 613.

Kinderopvang
ArboNed stelt voor 2003 125.000,- extra budget beschikbaar (bovenop de 0,4% volgens de CAO) voor kinderopvang, om te voorkomen dat een wachtlijst gaat ontstaan.

Indexering pensioenen
Nu de beleggingsresultaten onvoldoende zijn, stelt ArboNed eenmalig 125.000,- beschikbaar voor indexatie van de ingegane ouderdomspensioenen en van de rechten van de zogenaamde slapers.

Premie pensioen
De werknemerspremie voor de pensioenregeling gaat per 1 januari 2003 van 3 naar 3,5%

Collectieve snipperdagen
ArboNed kan per jaar voortaan, na overleg met de ondernemingsraad, 3 collectieve snipperdagen aanwijzen.

Verhoging leeftijd seniorenregeling
Met ingang van 1 januari 2006 zal de minimale leeftijd om deel te nemen aan de seniorenregeling van 54 naar 55 jaar gaan.

Promotieverhoging
Bij promoties zal in het vervolg het salaris verhoogd worden met het percentage volgens het schema van CAO artikel 15, score 3. (In de schalen III t/m VI is dat 4% en voor de schalen VII en hoger is dat 3%). Bij (her)waardering vindt indeling in een hogere schaal plaats door horizontale overplaatsing naar die schaal.

Winstdeling
Medewerkers wiens dienstverband bij uitdiensttreding korter dan 6 maanden heeft geduurd, komen niet in aanmerking voor winstdeling.

Uitvoering in later stadium
Een aantal zaken zal in een werkgroep van bonden en directie in 2003 geregeld worden. Dit betreft: de inhoud van een in te voeren sabatical leave regeling, gebaseerd op een financiële spaarregeling; het aandacht geven aan dienstjubilea van ArboNed-jaren; een regeling voor de overgang (in een aantal jaren) van het systeem waarbij de vakantietoeslag voor een groot deel vooraf betaald wordt, over het kalenderjaar, naar een systeem waarbij dat achteraf, over de periode mei t/m april, gebeurt.
Naast deze zaken zijn nog afspraken gemaakt over de aanpassing van de CAO aan recente wetgeving, over een aantal andere, kleinere punten en over tekstaanpassingen.

Laat ook uw collega die nog geen lid is van de Unie dit lezen.

Met vriendelijke groet,

Roel Zijlstra
Bestuurder