Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Archief
NIGZ NIEUWS
NIEUWS UIT DE SECTOR
AGENDA

PERSBERICHTEN

6 januari 2003

Mondzorg voor mensen met een handicap

Een gezond gebit is voor mensen met een handicap of chronische ziekte van groot, maar tevens vaak onderschat belang. Het gevolg is dat de kwaliteit van leven minder goed is dan mogelijk zou zijn. Het Europees Jaar van Mensen met een Handicap in 2003 biedt - juist met het oog op de integratie in de maatschappij - een unieke kans om aandacht voor dit probleem te vragen. Om die reden hebben het Ivoren Kruis en de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde in samenwerking met de Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondheidszorg voor Gehandicapten en met het NIGZ een brochure uitgebracht over de mondzorg voor mensen met een handicap.

Mensen met een handicap hebben om verschillende redenen vaak moeite om de mond te verzorgen. Toch kunnen door een goede mondverzorging de tanden, kiezen en het tandvlees van mensen met een handicap gezond blijven. Dit helpt tevens een slechte adem en pijn aan tanden en het tandvlees te voorkomen. Een verzorgd gebit oogt plezierig en vergemakkelijkt het contact met andere mensen. Bovendien is een gezonde mond van groot belang bij het met de mond bedienen van apparatuur.

Mensen met een handicap hebben soms bijzondere mondproblemen, bijvoorbeeld afwijkende mondgewoonten of tandstand, slappe tong- en mondspieren of te sterke tandvleesgroei (onder andere veroorzaakt door bepaalde medicijnen).

De brochure geeft praktische tips en adviezen voor mensen met een handicap om tot een optimale mondzorg te komen. Behalve de dagelijkse mondverzorging komt ook het bezoek aan de tandarts en de mondhygiënist aan bod. De brochure is geschreven voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke of motorische handicap alsook voor hun verzorgers. Tips voor verzorgers zijn apart aangegeven.

De brochure is rijk geïllustreerd en voorzien van veel achtergrondinformatie. Het vormt daarmee het meest complete praktische boekwerkje over dit onderwerp dat er bestaat en kan in geen enkele instelling voor gehandicaptenzorg ontbreken.

De brochure Mondverzorging voor mensen met een handicap telt 24 paginaâs en kost ⬠1,75. De brochure is onder vermelding van de bestelcode MO01708 te bestellen bij het NIGZ, postbus 500, 3440 AM Woerden, telefoon 0348) 437606, fax. (0348) 437666, e-mail: klantenservice@nigz.nl, of via internet: kijk op www.ivorenkruis.nl

Indien een instelling of organisatie een grotere partij brochures wil bestellen, neem dan contact op met de uitgeverij van het NIGZ.

Noot:

Folder downloaden of bestellen
Ga naar de NIGZ Winkel.

Nadere informatie
John Luteijs, uitgever NIGZ, t (0348) 43 98 19; jluteijs@nigz.nl Annego Fokker, ambtelijk secretaris Ivoren Kruis, t (0348) 43 98 92, afokker@nigz.nl

Het Ivoren Kruis
is een landelijke vereniging voor preventie mondgezondheid. De circa 4000 leden zijn voor het merendeel tandartsen. Maar ook mondhygiënisten en instellingen kunnen lid worden.

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) is de representatieve beroepsorganisatie van de tandartsen en de tandarts-specialisten (kaakchirurgen en orthodontisten) in Nederland.

De Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondheidszorg voor Gehandicapten (VBTGG) stelt zich ten doel het bevorderen en handhaven van een optimale tandheelkundige gezondheid van mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking middels het aanmoedigen en behulpzaam zijn van tandartsen bij het behandelen van de doelgroep en middels het bevorderen en bekendmaken van onderzoek op elk gebied van tandheelkundige verzorging en behandeling van de doelgroep.

Het NIGZ
ondersteunt en coördineert activiteiten die bijdragen aan een gezondere leefwijze van de Nederlandse bevolking.