Provincie Drenthe

Gezamenlijk persbericht van de provincies Drenthe en Groningen, de gemeenten Assen, Groningen en Tynaarlo en Arriva Personenvervoer Nederland BV

Start snelle Q-liner tussen Assen en Groningen

Assen, 6 januari 2003
Persberichtnummer 02-002



Vanaf vandaag is er een nieuwe buslijn tussen Groningen en Assen, de zogenaamde Q-liner. De start had een feestelijk tintje: alle betrokken bestuurders in het vervoersgebied van de nieuwe lijn, te weten de wethouders Assies (Tynaarlo) en Piek (Assen), de gedeputeerden Musschenga (Groningen) en Swierstra (Drenthe) en financieel directeur Hettinga (Arriva) openden de lijn officieel met een rit van Assen naar Groningen. De reis eindigde in het AZG, het eindpunt van de Q-liner in Groningen.

Na de presentatie van de nieuwe naam Kolibri voor het samenhangend hoogwaardig openbaar vervoer tussen Assen en Groningen (voorheen STOV) is de Q-liner een volgende stap in de gewenste ontwikkeling. De (succesvolle) Aggloliners beten in 1990 het spits af. "Q-liner" is, naast de naam voor de nieuwe buslijn Groningen-Assen, ook de nieuwe naam voor alle bestaande Interliners en Aggloliners in genoemde regio.
De Q staat voor quick en quality. De bestuurders in het gebied Assen-Groningen gaven vandaag aan wat de Q-liner voor hen betekent. De Q-liner is onderdeel van een bredere aanpak in het betreffende vervoersgebied om te komen tot goed openbaar vervoer. Ook deze aanpak kan gezien worden als een eerste aanzet tot het toekomstige openbaar vervoernetwerk dat de overheden voor ogen hebben in het gebied. Zo ondergaat door de komst van deze nieuwe bus het onderliggend streekvervoer enige veranderingen. Reizigers tussen Vries en Groningen krijgen nu ook buiten de spitsuren een snellere verbinding. Ook de recent gestarte Servicebus in Assen is onderdeel van de bredere aanpak.

Prijs
Reizigers kunnen eenvoudig een enkeltje of retourtje bij de chauffeur kopen. Een enkeltje Assen-Groningen kost 3,80 euro of 2,30 euro (gereduceerd tarief) en een retourtje 6,70 euro of 4,00 euro (met reductie). Reizigers kunnen ook een gewone strippenkaart gebruiken voor de Q-liner, maar betalen in de spitstijden dan wel een toeslag van 80 eurocent per rit. Deze toeslag kunnen reizigers bij de chauffeur voldoen. Uiteraard zijn er ook voordelige trajectabonnementen verkrijgbaar.

Route
De Q-liner rijdt in Assen via het centrum, station, Europaweg, Wilhelmina Ziekenhuis, Mandemaat, langs de wijken Baggelhuizen, Kloosterveen, Pittelo, Peelo, Marsdijk (Achilles stadion) over de A28 naar Groningen Zuid waar hij o.a. stopt bij het Martini Ziekenhuis, IBG, station, Zuiderdiep en AZG. Het voordeel voor de reizigers ten opzichte van de trein is de directe verbinding van de westelijke en noordelijke wijken van Assen en de zuidelijke wijken van Groningen met de bedrijven en instellingen en het centrum van Assen en Groningen. Bij de treinreis is nog voor- en natransport nodig naar de woon-, werk- of winkelbestemming. De Q-liner is dan ook erg geschikt voor woon-werkverkeer en woon-winkelverkeer.

De haltes van de Q-liner worden in de nabije toekomst nog geoptimaliseerd. Ook zullen er nog extra doorstromingsmaatregelen worden genomen, zodat de Q-liner straks nog sneller de route kan rijden.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl