Socialistische Partij


SP start landelijke meldweek prestaties NS

31-12-2002 * De SP begint een landelijke meldweek waarin reizigers de prestaties van de NS kunnen doorbellen en mailen. De klanten kunnen vertragingen, treinuitval en gebrek aan informatie, maar ook positieve verhalen over behulpzaam NS-personeel doorgeven op nummer 0900 - 202 52 70. De actie wordt gehouden in het kader van de campagne `Pak de trein terug' die de SP sinds augustus voert.

Arda Gerkens De meldweek vindt plaats van maandag 6 januari tot vrijdag 10 januari en het startsein wordt geven tijdens de ochtendspits op het NS-station Haarlem. Zangers en muzikanten Bob Fosko en Jan Paul van der Meij brengen het actielied `De Bovenleiding' ten gehore. SP-Kamerlid Arda Gerkens deelt met lokale SP-activisten de eerste van ruim honderdduizend kaarten uit waarmee reizigers worden opgeroepen hun ervaringen door te bellen of te mailen. Gerkens: Bij de NS en in Den Haag krijgen de reizigers geen gehoor, daarom hebben wij besloten de ervaringen te verzamelen en te bundelen in een Logboek dat wij binnen twee weken willen overhandigen aan minister De Boer.

In de week van 16-22 december hebben 45 treinreizigers op verzoek van Gerkens al hun treinritten gerapporteerd en beoordeeld. Van de 233 geanalyseerde treinritten hadden er 118 reeds een vertraging bij het vertrek. Bij aankomst had ruim 60% van de treinen een gemiddelde vertraging was 9 minuten. Bij 61% van de treinritten was de informatie die gegeven werd onvoldoende. Bij ruim 30% van de gerapporteerde treinritten was er een tekort aan zitplaatsen. Opmerkelijk is ook dat de rapporteurs het langskomen van de conducteur positief waarderen. Rapportcijfers voor treinen met kaartcontrole waren hoger dan zonder die controle. Het gemiddelde rapportcijfer voor de veiligheid in de treinen ligt op een 6,5.

Het eindoordeel is dat de treinritten nog een mager zesje krijgen. Treinritten in de avondspits krijgen met 5,3 een onvoldoende. In de meldweek kunnen reizigers hun ervaringen doorbellen of mailen. Gerkens:Het is van belang dat de minister nu ook gaat zien wat alle NS-reizigers allang weten: zo kan het echt niet langer. Doel van de campagne `Pak de trein terug' is de trein weer onder verantwoordelijkheid van de overheid te krijgen.

Pak de trein terug