Gemeente Best

03-01-2003
Busbaan vanaf 5 januari in gebruik

BUSBAAN VANAF 5 JANUARI IN GEBRUIK

Op zondag 5 januari wordt de busbaan in Heivelden in gebruik genomen. Voorlopig wordt er een 19-persoons bus ingezet. Deze bus (lijn 144) zal een vaste route binnen Best rijden en zorgt ervoor dat ook de bewoners van de wijken Heuveleind en Heivelden een goede aansluiting op de overige mogelijkheden voor het Openbaar Vervoer hebben. De busbaan wordt op 6 januari officieel door de gemeente, het SRE en de BBA geopend.

Regeling

Buslijn 144 rijdt een vaste route binnen Best. De bus stopt zowel bij alle bestaande haltes van de lijnen 141 en 142 (ook het NS-station) als bij een viertal nieuwe haltes in Heuveleind en Heivelden. Door deze opzet ontstaat een goede aansluiting op zowel treinverkeer als regionaal busvervoer (lijnen 141 en 142 naar Tilburg en Eindhoven). Deze afspraken zijn gemaakt met het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) en de vervoerder (BBA). Het betreft een voorlopige regeling die vooruitloopt op een definitieve voorziening in het regionale vervoersplan "Orion", dat in 2006 wordt ingevoerd. Daarnaast wordt tot 1 april a.s. bekeken hoeveel gebruik er van de voorlopige regeling wordt gemaakt (behoeftepeiling). Omstreeks 1 september zal er op basis van deze peiling een definitieve regeling ingaan. Indien nodig wordt er bijvoorbeeld een grotere bus ingezet.

Vertrek- en aankomsttijden

Buslijn 144 rijdt in principe ieder half uur. Bij elke halte kunnen reizigers dus twee keer per uur vertrekken. De eerste bus vertrekt op maandag tot en met zaterdag om 8.14 uur vanaf het NS-station en op zondag om 9.45 uur. De laatste bus vertrekt om 21.44 uur (zondag: 21.45 uur) en komt om 22.07 uur weer aan bij het NS-station (zondag: 22.08 uur). De buschauffeur moet echter ook tussentijds kort pauzeren. Daarom rijdt de bus drie keer per dag slechts 1 keer per uur.