Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Tientallen standbeelden uitgerust met duikbril Standbeeldenprotest tegen klimaatbeleid kabinet

Amsterdam, 6 januari 2003 --- Vondel, Rembrandt, Dik Trom, Mariken van Nimwegen, Tsaar Peter de Grote, Thorbecke , Erasmus, het Peerd van Ome Loeks en Laurens Jan's Zoons Coster: allen onderschrijven zij sinds vanochtend 7.00 uur de leus Uw stem kan het broeikaseffect bevorderen. Geef dit kabinet geen tweede kans. Actievoerders van Milieudefensie hebben vannacht in negentien steden in totaal vierendertig standbeelden voorzien van een duikbril, een reddingsboei en een protestbord met bovenstaande leus. Door het slechte klimaatbeleid van de regeringspartijen kunnen de duikbrillen nog wel eens nodig blijken.

Milieudefensie roept de kiezers op het tekortschietende klimaatbeleid van dit kabinet zwaar te laten wegen in het stemhokje. Volgens Milieudefensie doen de regeringspartijen veel te weinig om de uitstoot van broeikasgas tegen te gaan. Ook het vorige maand verschenen RIVM-onderzoek, waarin de kabinetsplannen zijn doorgerekend, toont dit onomwonden aan. Een veranderend klimaat is daarvan het gevolg. Het wordt steeds natter en warmer in Nederland. Het jaar 2002 was het zesde jaar op rij dat warmer is dan gemiddeld. En opnieuw wordt het zuiden van Nederland bedreigd door het wassende water.

CDA en VVD hebben aangegeven na 22 januari samen verder te willen regeren op basis van het zogeheten strategisch akkoord. Dat akkoord bevat veel maatregelen en intenties die slecht uitpakken voor het milieu, waaronder het klimaatbeleid. Zo willen CDA en VVD de fiscale voordelen beperken voor mensen die kiezen voor groene stroom. Verder trekken zij veel minder geld uit om grootschalige productie van bijvoorbeeld windenergie in Nederland van de grond te krijgen. Ook verdwijnt de premie op energiezuinige auto's en huishoudelijke apparaten.

Deze actie maakt deel uit van de Milieudefensie-verkiezingscampagne Geef dit kabinet geen tweede kans. Tijdens deze campagne wijst Milieudefensie de kiezer op de desastreuze gevolgen voor het milieu als dit kabinet zou aanblijven. Milieudefensie is bang dat de stekker uit groene stroom wordt getrokken, het openbaar vervoer verder wordt uitgekleed en natuur en landschap worden opgeofferd aan asfalt en beton.