GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 6 januari 2003 10:51
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Half miljard aan fiscale fraude moet geïnd; 250 euro voor minima

( 6 januari 2003)

Femke Halsema heeft vanmorgen bij 'Goede morgen Nederland' gezegd dat in alle gevallen van financiële fraude moet worden vervolgd en geïnd.

De Volkskrant bericht dat de overheid een half miljard euro uit fraudezaken misloopt door gebrek aan expertise en capaciteit. Dat is onaanvaardbaar. Financiële fraude mag niet worden gedoogd. Er dreigt klassenjustitie wanneer gevallen van bijstandsfraude wél altijd worden vervolgd, terwijl de veel grotere zaken van financiële fraude worden gedoogd.

De capaciteit voor de opsporing van financiële fraude moet dringend worden uitgebreid. Dat was ook één van de aanbevelingen van de commissie Vos. Die investering verdient zichzelf moeiteloos terug. Die capaciteitsuitbreiding mag ten koste gaan van de opsporingscapaciteit die voor de bolletjesslikkers wordt ingezet.

Wanneer het half miljard aan fraude wordt geïnd kunnen daarmee de minima een eenmalige uitkering van 250 euro krijgen om hun koopkrachtverlies te compenseren.

Femke Halsema heeft hierover de onderstaande schriftelijke vragen gesteld.


1. Heeft u kennis genomen van het bericht dat het Openbaar Ministerie door gebrek aan expertise en capaciteit 700 afgeronde dossiers van fiscale fraude niet vervolgt?

2. Klopt het dat de overheid hierdoor een half miljard euro niet kan innen?

3. Deelt u de mening dat vervolging en inning in deze zaken principieel noodzakelijk is? Deelt u de mening dat het de schijn van klassenjustitie wekt wanneer er in geval van bijstandsfraude altijd tot vervolging wordt over gegaan, terwijl deze zaken die afzonderlijk veel groter zijn, worden gedoogd?

4. Deelt u de mening dat vervolging en inning niet alleen wenselijk is, maar zichzelf ook ruimschoots terug verdient?

5. Bent u bereid ervoor te zorgen dat alle fraudezaken alsnog worden afgehandeld en de verschuldigde bedragen worden geïnd?

6. Op welke manier zou het geïnde bedrag naar uw mening kunnen worden aangewend? Klopt het dat met een half miljard alle minima een extraatje van ¤250 zouden kunnen krijgen? Bent u bereid om te onderzoeken of het mogelijk is dat uit te voeren?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -