VVD



Nieuws

6 jan 2003 - Reactie VVD op de gang van zaken bij
het bezoek van mevrouw Gretta Duisenberg

VVD-Kamerlid Wilders noemt reactie Gretta Duisenberg op aanslagen in Tel Aviv eenzijdig en walgelijk.

Uit een toespraak van VVD-Kamerlid Geert Wilders hedenavond in Tel Aviv:

"Op dit moment is Mw. Gretta Duisenberg in de Palestijnse gebieden. Velen van u weten misschien niet eens wie Mw. Duisenberg is maar naast de vrouw van de President van de Europese Centrale Bank heeft zij in Nederland de laatste tijd vooral veel media-aandacht gekregen en bekendheid verworven als fel verdedigster van de Palestijnse zaak. Toen ik twee maanden geleden hoorde dat zij onder de vlag van een organisatie die zich United Civilians for Peace noemt een reis zou maken naar de Palestijnse gebieden heb ik samen met collega Erica Terpstra kamervragen aan de regering gesteld. Niet om haar het reizen onmogelijk te maken - het staat een ieder vrij te reizen waarnaar men wil - en ook niet om haar te beletten haar mening uit te dragen - het staat een ieder gelukkig ook vrij uit te komen voor zijn of haar mening. Nee, wij stelden kamervragen omdat wij het raar en niet acceptabel vonden dat haar reis werd betaald door Nederlandse medefinancieringsorganisaties die hun geld krijgen van de regering en dus van de Nederlandse belastingbetaler om te besteden aan ontwikkelingssamenwerkingsprojecten. De reis werd toen uitgesteld maar inmiddels is ze hier toch gearriveerd, zij het geloof ik op eigen kosten maar wel met een diplomatiek paspoort dat ze heeft op grond van de positie van haar man en dat haar vrijelijk toegang tot de regio heeft gegeven.

Vanzelfsprekend heeft mevr. Duisenberg recht op haar eigen mening maar ik ben het wel hartgrondig met haar oneens. Hoe eenzijdig haar benadering is blijkt nog eens uit het feit dat ze, in reactie op de afschuwelijke aanslagen in Tel Aviv dit weekeinde, Israel en Sharon als de agressieve partij aanwees. Ze zei namelijk dat ze de aan-slagen weliswaar afgrijselijk vond, maar dat de dialoog pas kan komen als Sharon met de agressie ophoudt. Iemand die een paar uur nadat 26 mensen op beest-achtige wijze zijn vermoord door Palestijnse terroristen, Israel als de agressor aanwijst, is eenzijdig en walgelijk bezig. Laat ik nogmaals helder zijn, ik misgun haar geen sympathie voor de Palestijnse zaak maar neem het haar wel kwalijk dat ze in haar eenzijdige anti-Israëlische retoriek volstrekt voorbij gaat aan de dreigingen van terroristische aanslagen waaronder de Israëlische bevolking leeft en de Palestijnse verantwoordelijkheid hiervoor.

Onlangs heeft het Openbaar Ministerie besloten Mw. Duisenberg niet strafrechtelijk te vervolgen voor haar uitspraak dat ze dacht zes miljoen handtekeningen te vergaren voor een petitie tegen de bezetting door Israël van de Palestijnse gebieden. Tegen de beslissing haar niet te vervolgen is inmiddels beroep aangetekend bij het Amsterdamse gerechtshof en ik treed daar als parlementariër dus niet in. Wel heb ik als iedere burger het recht om te zeggen dat ik haar verwijzing naar het getal zes miljoen onsmakelijk, misselijkmakend en verwerpelijk vind.

Veelzeggend is het oordeel van de Officier van Justitie hierover. Die vond het noemen van het getal 6 miljoen door Mw. Duisenberg "krenkend, omdat dit getal, dat staat als symbool voor de opzettelijke uitroeiing van het joodse volk, door Mw. Duisenberg gebruikt wordt in een actie gericht tegen de joodse staat". Woorden hebben hun betekenis.

6 januari 2003

Download bestand