Nieuw-Vlaamse Alliantie


VLD, Vlaams onbetrouwbaar (06/01/03)

Het Vlaams profiel dat de VLD zich vlak voor de verkiezingen tracht aan te meten, staat haaks op de politieke daden van de partij en de paars-groene regeringen. Dat blijkt vandaag nogmaals uit de woorden van minister-president Dewael. Terwijl de VLD en heel de Vlaamse regering steevast beloofden dat er nog vóór de deelstaatverkiezingen nieuwe stappen zouden gezet worden in de staatshervorming, stelt Dewael plots dat alles wordt verschoven tot ná deze verkiezingen.

De strategische genieën van de VLD geven hiermee al hun troeven uit handen nog voor er over iets onderhandeld wordt. Indien het de VLD menens zou zijn met haar nieuw gecreëerd Vlaams imago dan dient eenvoudigweg de eerstkomende federale regeringsvorming afhankelijk gemaakt te worden van verdere stappen in de Vlaamse staatshervorming. Geen staatshervorming, geen federale regering, dát moet de houding zijn van de Vlaamse partijen. De VLD geeft deze troef echter al bij voorbaat uit handen. Het is onzin om te stellen dat er na de deelstaatverkiezingen beter kan onderhandeld worden. Hoe denkt zandbakstrateeg Dewael de Franstaligen naar de onderhandelingstafel te krijgen?

De N-VA is het al wel gewoon dat de VLD snel na de verkiezingen al haar Vlaamse beloftes inslikt, maar nu al vóór de verkiezingen het eigen programma naar de prullenmand verwijzen is onuitgegeven.

De N-VA stelt de oprichting van een Vlaamse Conventie voor, waarin de Vlaamse partijen onderling kunnen afspreken welke bevoegdheden zij overgeheveld willen zien naar Vlaanderen. De Vlaamse partijen moeten er zich dan ook toe verbinden om niet deel te nemen aan een federale regering indien deze bevoegdheden niet worden overgedragen.

Het uitgangspunt van de Vlaamse Conventie is voor de N-VA niet langer de Belgische staatshervorming, maar de Vlaamse staatsvorming. Vlaamse welvaart en Vlaams welzijn moeten in Vlaamse handen. In het belang van zes miljoen Vlamingen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be