Centrum voor Arbeidsverhoudingen


Amsterdam, december 2002

"De Overheid als Arbeidsorganisatie"

Prof. mr. C.R. Niessen
---

Een paar recente krantenberichten:

- "Kabinet treedt af om Srebrenica."

- "Minister wil af van topambtenaar."

- "Ambtenaren werden gefêteerd door aannemers."
Vraagstukken van politieke verantwoordelijkheid van bestuurders en van integriteit van bestuurders en ambtenaren zijn aan de orde van de dag. Wat betekent"ambtelijke
verantwoordelijkheid" in dit verband? En waar eindigt de zuiverheid van het ambtelijke oordeel en begint het risico van belangenverstrengeling?
Moeten - een andere vraag - ambtenaren loyaal zijn aan "hun" minister?

Hebben ambtenaren dan geen vrijheid van meningsuiting? En hoe moeten we de positie van de "klokkenluider" zien?

Het zijn deze en andere vragen over de ambtelijke positie en de ambtelijke verantwoordelijkheid in het politieke systeem die prof. mr. C.R. Niessen, bijzonder hoogleraar op de Ien Dales Leerstoel (Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies), in werkgroepverband aan de orde wil stellen. Prof. Niessen doet dat vanuit een jarenlange ervaring in de rijksdienst, en hij gebruikt ook gevallen die hij als zelfstandig adviseur van de overheid tegenkomt.

Onderwijs:
Tweede trimester, 10 bijeenkomsten op maandag, tussen 13.00 en 15.00 uur in een nader te bepalen zaal (OMHP). Het maximaal aantal studenten voor inschrijving bedraagt 20. De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden op 6 januari 2003. Meer informatie over dit keuzevak is te vinden in de Studiegids Faculteit der Rechtsgeleerdheid, pag. 246. Voor het keuzevak wordt een reader "De Overheid als Arbeidsorganisatie" samengesteld, die kort voor aanvang van de eerste werkgroep verkrijgbaar zal zijn bij de Repro-afdeling.

Aanmelding:
Via secretariaat Arbeidsrecht, kamer B212 (OMHP), mevr. M.A.H. Kroon, tel: 020-52 53 400.
AMSTERDAMS INSTITUUT
VOOR ARBEIDSSTUDIES


---