Rijksuniversiteit Groningen

07 jan 2003

Nummer 2 6 januari 2003

Cirkel van sterren omringt Melkwegstelsel


De Melkweg, het sterrenstelsel waarvan de Zon en de Aarde deel uitmaken, wordt omvat door een tot nu onbekende ring van sterren. Een internationaal team van sterrenkundigen, waaronder dr. Annette Ferguson van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft dit op 6 januari 2003 bekend gemaakt op een bijeenkomst van de American Astronomical Society in Seattle (VS).

De Melkweg is een spiraalvormig sterrenstelsel, dat er van opzij uitziet als een platte schijf met een verdikking in het midden. Van boven gezien heeft het de vorm van een draaiend vuurrad met een middellijn van 100.000 lichtjaren. De ontdekking van de omringende cirkel, die lijkt op een gigantische donut, is het resultaat van een onderzoek waarin voor het eerst zeer grote gebieden van de sterrenhemel bekeken werden met een zeer gevoelige digitale (CCD) camera van de sterrenwacht op La Palma. Door vergelijking van twee grote surveys van verschillende gebieden van de sterrenhemel was men voor het eerst in staat om de sterren in de ring te onderscheiden van grote aantallen sterren en stofwolken die het beeld normaliter verstoren.

IJle ring

De ring rond de Melkweg bevat ongeveer enkele honderden miljoenen sterren. Dat is veel minder dan de Melkweg zelf, die in het totaal ongeveer 200 miljard sterren telt. De ring is dus vrij ijl. De Zon bevindt zich in de rand van de Melkweg op ongeveer 30.000 lichtjaren van het centrum. De binnenkant van de ring ligt vanaf de Zon weer 30.000 lichtjaren verder.

Oorsprong onbekend

De oorsprong van de ring is nog onbekend, maar wel is vastgesteld dat de sterren erin van hoge leeftijd zijn. Het is mogelijk dat de sterren afkomstig zijn van een klein sterrenstelsel dat tegen het Melkwegstelsel is gebotst. "Maar het zou ook kunnen," zegt Ferguson, "dat het sterren zijn afkomstig uit het Melkwegstelsel, die zich nu verder de ruimte in verspreiden." Beide opties nodigen uit tot verder onderzoek.

Noot voor de pers


* Meer informatie dr. A.M.N. Ferguson, tel. (050) 363 83 24, e-mail ferguson@astro.rug.nl

* Voor een afbeelding van het Melkwegstelsel met ring zie: http://www.physics.usyd.edu.au/~gfl/Ring/MilkyWay2.gif
* Voor het oorspronkelijke Engelstalige persbericht zie: http://www.physics.usyd.edu.au/~gfl/Ring/PressRelease.html