---

Ministerie van Defensie



---

foto: Lynx helikopter en Rhib (Koninklijke Marine)

Hr.Ms Van Nes: 32ste boarding

07-01-2003

Het marinefregat Hr.Ms. Van Nes heeft maandag (6 januari) voor de 32ste keer een "boarding" uitgevoerd in de wateren rond het Arabisch Schiereiland. Het fregat patrouilleert daar sinds begin november in het kader van de strijd tegen het internationaal terrorisme. De Van Nes heeft naast 32 boardings inmiddels ook bijna zeshonderd schepen ondervraagd en zeven oorlogsschepen van de coalitie begeleid bij de passage van de Straat van Hormuz.

Bij het schip dat maandag werd doorzocht ging het om een koopvaarder. Speciaal voor dit soort "boardings" beschikt het fregat over een team specialisten dat met behulp van een rubberboot, de zogenoemde Rhib, of de Lynx-boordhelikopter aan boord gaat van het te onderzoeken schip. Iedere onderzoek gebeurt via een vast patroon, zo gaat eerst een team van het Korps Mariniers aan boord om het schip veilig te stellen. Is dat gebeurd dan kan het onderzoeks team aan boord gaan voor haar onderzoek van schip, lading, bemanning en papieren.

Hr.Ms. Van Nes is het vierde fregat dat in de wateren rond het Arabisch Schiereiland patrouilleert. Eerder werd deze taak uitgevoerd door Hr.Ms. Philips van Almonde, Hr.Ms. Van Amstel en Hr.Ms. Van Galen. De boarding van 6 januari leverde geen bijzonderheden op. (foto's: Hr.Ms. Van Nes)
foto: Dhow in Golf van Oman (Koninklijke Marine)

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme