Gemeente Roermond

Roermond, 6 januari 2003

Bezoek 'Hoogwatergebieden' door college en staatssecretaris Schultz van Haegen

Vandaag, 6 januari 2002, heeft mevrouw Schultz van Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, een bliksembezoek gebracht aan Roermond. De Staatssecretaris is door het gemeentebestuur op de hoogte gebracht van de problemen in verband met het hoogwater van afgelopen week.

Tijdens haar bezoek hebben loco-burgemeester Van Rey en wethouder Openbare Werken IJff speciale aandacht gevraagd voor de belangrijkste knelpunten van de Maas in Roermond. Zo heeft het college bijzondere zorg uitgesproken over het gebied De Weerd waar 80 personen wonen zonder enige bescherming van dijken en kaden. Dit gebied is in 2002 al tweemaal overstroomd wat iedere keer leid tot grote kosten van hulpverleners en bewoners. Tevens heeft het college een fotoboek aangeboden van de situatie aan de Zandstraat in Leeuwen waar de gemeente de afgelopen week een dure nooddijk heeft moeten oprichten om enkele woningen te beschermen tegen het hoogwater. Een permanente dijk is in dit gebied niet mogelijk omdat de woningen gedeeltelijk in het bergend gebied van de Maas liggen.

Het gemeentebestuur heeft verder zijn zorg uitgesproken over de stagnerende verdieping en verbreding van de Maas die tot een forse reductie van problemen moet leiden. Het Rijk heeft vorig jaar door geldgebrek verdieping en verbreding op de lange baan geschoven.

Het gemeentebestuur heeft zijn waardering uitgesproken voor het optreden van de Roermondse waterwacht die in het Maasplasgebied hulpverlenend bezig zijn geweest. Ook de inspanning van de Brandweer en de gemeentelijke diensten Stadstoezicht en Onderhoud Openbare Ruimte worden bijzonder op prijs gesteld.

Een dag eerder, op zondag 5 januari, hebben de bestuurders Van Rey en IJff namens het college al een bezoek gebracht aan De Weerd. Het doel van het bezoek was om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de ernstige situatie, die vele gezinnen enkele dagen hebben gekend. Daarnaast wilden Van Rey en IJff de bewoners van het getroffen gebied een hart onder de riem steken. Tevens hebben Van Rey en met name IJff de afgelopen dagen de ontwikkelingen bij de Zandstraat in Leeuwen aandachtig gevolgd.