Gemeente Leiden

Persbericht

Stadsenquête Leiden 2002 verschenen

Publicatiedatum: 6 januari 2003

De stadsenquète 2002 is uit! In juni en juli van 2002 zijn ruim 3000 stadsgenoten ondervraagd over verschillende onderwerpen.

De animo voor deze tweede stadsenquête (in 2001 werd de eerste gehouden), was zo groot dat de enquête is gesplitst in verschillende deelonderzoeken die telefonisch aan 500 tot 1500 mensen zijn voorgelegd. De thema's zijn door ambtelijke medewerkers, door raadsfracties en door de GGD Zuid-Holland Noord aangedragen.

Met de stadsenquête beschikt Leiden over een instrument dat jaarlijks een schat aan gegevens oplevert over de meningen van burgers. Die meningen zijn voor het gemeentebestuur van belang om na te gaan of de dienstverlening en de uitvoering van maatregelen afgestemd zijn op de wensen en eisen van de inwoners.

Het onderzoek bestaat enerzijds uit trend- en beoordelingsvragen die periodiek worden herhaald om ontwikkelingen te kunnen volgen en anderzijds uit beleidsvragen die veelal een eenmalig karakter hebben.

Een greep uit de resultaten van de stadsenquête:
* de arbeidsreserve (inwoners die in de toekomst (meer) zouden willen werken), wordt geschat op ca. 5000

* driekwart van de fietsers en bijna negen op de tien automobilisten vindt dat de overheid uit veiligheidsoogpunt strenger moet optreden tegen fietsers zonder licht

* 44% vindt dat de RijnGouwelijn door de Breestraat moet gaan rijden, 28% is tegen

* driekwart vindt dat openbare toiletten een noodzakelijke voorziening zijn voor de stad en hebben daar ook geld voor over, gemiddeld 37 eurocent

* 22% doet op dit moment aan vrijwilligerswerk
* ruim driekwart ziet in het toepassen van cameratoezicht op straat een mogelijke oplossing om criminaliteit en vernielingen in de binnenstad te verminderen

De uitkomsten van het rapport zullen in de komende maanden in de diverse raadscommissies worden besproken.

De samenvatting is toegezonden aan de deelnemers die hebben aangegeven hier prijs op te stellen. Deze samenvatting vindt u ook op www.leiden.nl/statistiek.

Exemplaren van het gehele rapport liggen ter inzage bij de bibliotheken van stadhuis en Stadsbouwhuis. De rapporten zijn te koop bij de informatiebalies vanstadhuis en Stadsbouwhuis à ¤ 7,50 per exemplaar.

Deze pagina is gewijzigd op 7-01-2003