Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Dinsdag 7 januari en vrijdag 21 maart 2003

Peersupport en empowerment: Werken met jongens met prostitutiecontacten (tweedaagse cursus)


* Tijd: 12.30-16.30 uur

* Sluitingsdatum inschrijving: 7 januari 2003
* Kosten: 340,-

* Docenten: Paul van Gelder, Xander de Visser en Ton van Elst
* Lokatie: TransAct, Vinkenburgstraat 2a, Utrecht
* Meer informatie : http://welcome.to/b4bo
Voor wie

Voor die mensen die outreachend werken met jongens met prostitutiecontacten en voor hulpverleners die met deze doelgroep te maken hebben zoals straathoekwerkers, jongerenwerkers en werkers in de verslavingszorg.

Achtergrond

In het kader van een project om de peersupport methodiek toe te kunnen passen op jongens met prostitutiecontacten hebben Paul van Gelder en Xander de Visser een aantal inzichten en methodische principes ontwikkeld die ondersteunend kunnen zijn in het werken met jongens die moeilijk bereikbaar zijn voor de reguliere hulpverlening. Deze inzichten en principes hebben zij in de praktijk van alledag uitgeprobeerd en verfijnd. Zij willen met deze workshop de kennis en vaardigheden overdragen die zij op deze wijze ontwikkeld hebben.

Doel

Overdragen van kennis en vaardigheden over de principes van peersupport en empowerment in het werken met jongens die prostitutiecontacten hebben. U leert in de workshop de principes toe te passen op de eigen werksituatie en u wordt uitgenodigd om hier in te oefenen en feedback te krijgen.

Thema's

* Mogelijkheden en beperkingen van peersupport
* Methodische principes van peersupport

* Relatie gender en werken met peersupport
* Wat is eigen aan jongens in prostitutie
* Wat zijn de etnisch specifieke aspecten
Werkwijze

De workshop bestaat uit twee dagdelen waarin telkens kennisoverdracht, discussie en oefenen aan de hand van casuïstiek de vaste elementen zijn. Er wordt van de deelnemers een actieve bijdrage verwacht. Tussen de twee dagdelen is er voldoende tijd om te werken aan opdrachten die gegeven zullen worden. De workshop wordt ondersteund met literatuur waaronder een aantal artikelen die naar aanleiding van het project `peersupportive werken met jongens met prostitutiecontacten' geschreven zijn.

In de eerste workshop zal het vooral gaan over het eigene van de doelgroep en de principes van het werken met de doelgroep. In de tweede workshop zal het accent liggen op het werken met de doelgroep.

Docenten

Paul van Gelder is antropoloog. De afgelopen jaren nam hij als veldwerker/onderzoeker deel aan uiteenlopende projecten, o.a. gericht op aids/soa preventie, seksualiteit en mannelijkheid bij Nederlandse en allochtone jongens met prostitutiecontacten. Ook was hij coördinator van een proefproject gericht op peersupport onder jongens uit deze doelgroep.

Xander de Visser (1971) heeft Maatschappelijk Werk en dienstverlening (MWD). Hij is afgestudeerd binnen de studierichting: minderhedenbeleid. Hij heeft met jongens gewerkt in dienst van Stichting Streetcornerwork, Werkgroep Jonathan en AMOC/DHV. Hij heeft straathoekwerk verricht, inloopavonden gecoördineerd, hulpverleningstaken uitgevoerd en geëxperimenteerd met methodieken. Van 01-02-2001 tot 01-03-2002 als medewerker peersupportproject jongens met prostitutiecontacten gewerkt in opdracht van Transact.

Ton van Elst is andragoloog, beleidsmedewerker, trainer en adviseur bij TransAct en heeft een eigen praktijk voor coaching en partnerrelatietherapie. Hij is gespecialiseerd in het seksespecifiek werken met mannen en vrouwen. Hij is trainer en adviseur voor hulpverleners en hulpverleningsinstellingen over onder meer seksespecifiek hulpverlenen, seksuele intimidatie.

Annulering

Annuleren kan alleen schriftelijk. Bij annulering wordt het volgende in rekening gebracht:

* tot 4 weken voor aanvang van de cursus 19,- administratiekosten
* minder dan 4 weken voor aanvang: het gehele cursusbedrag.
Bij deelname aan de cursus ontvangt u :

`Een praktijk van antihelden, werken met peersupport en empowerment onder jongens met prostitutiecontacten', Paul van Gelder, Xander de Visser.

Deze uitgave van Transact is ook apart te bestellen, meer informatie: Transact: tel:030- 2326500, of de website: www.transact.nl.
---


---

Laatst gewijzigd: 13-12-2002